Skolepatruljen om bilistene:
– De stopper omtrent aldri

Her er det skolepatrulje om morgenen, som skal bidra til at medelever kommer seg trygt over gangfeltet i Kjelsåsveien, like ved der gangveien går videre ned til Disen skole. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE
Skolepatruljen og Disen skole oppfordrer bilistene til å bli mer oppmerksomme, og å stoppe ved gangfeltet i Kjelsåsveien.
Publisert: 18.09.2019 kl 09:30
Sist oppdatert: 19.09.2019 kl 07:06
DISEN: Disen skole har en skolepatrulje som hjelper skoleelever over veien fra klokken 08.00 til klokken 08.15. Skolepatruljen består av elever fra 7. trinn som har fått opplæring i trafikkregler med mer.
– Elevene melder om én stor utfordring. Biler stopper i veldig liten grad ved gangfeltet i Kjelsåsveien, ved gangveien ned til skolen. Dette skaper ofte utålmodige barn som i verste fall må vente lenge på å komme over veien. At biltrafikken er større enn noensinne på grunn av oppgraderingsarbeidene i Grefsenveien gjør ikke situasjonen bedre, forteller Ole Fone, lærer ved Disen skole, som har ansvaret for skolepatruljen.
– Rart de ikke stopper
Nordre Aker Budstikke har også vært i kontakt med en av skolepatrulje-vaktene, Håkon, som kan bekrefte det læreren forteller.
– Vi står foran de barna som skal over gangfeltet, med flagget ut. Vi står på begge sider av veien. Mange bilister skjønner ikke at barna skal over, de stopper omtrent aldri. De stopper oftere hvis det er voksne som skal over veien. Det er veldig irriterende, og jeg synes det er rart de ikke stopper når de ser at vi står der med barn bak oss.
Så klar melding til bilistene: Stopp ved gangfeltet, hvis det står barn - og voksne - som skal over veien.
Regler
En bilist Nordre Aker Budstikke var i kontakt med reagerer derimot på at ikke skolepatruljen markerer at bilistene skal stoppe, altså med for eksempel en arm ut mot veien, for å vise at noen skal over gangfeltet. Men det er regler for hvordan skolepatruljen skal opptre:
– I skolereglementet for skolepatruljen står det at elevene som er vakter ikke skal påvirke trafikken på den måten, og kun skal holde seg på fortauet, stoppe barna med armer ut til siden og med flagg. Når bilene har stoppet ved gangfeltet, så snur vaktene seg hver sin vei, med flagget ut til sidene, og barna kan gå over veien, forklarer Fone.
Han minner om Vegtrafikkloven paragraf 9:
§ 9.Særlige plikter overfor gående
1. Kjørende skal la gående få tilstrekkelig plass på vegen.
2. Kjørende som krysser gangveg eller fortau, har vikeplikt for gående. Det samme gjelder kjøring på gågate eller gatetun.
Ved gangfelt hvor trafikken ikke reguleres av politi eller ved trafikklyssignal, har kjørende vikeplikt for gående som befinner seg i gangfeltet eller er på veg ut i det.
Pressesjef i Statens Vegvesen, Kjell Bjørn Vinje, kommenterer også saken:
– Dette er nedslående informasjon - bilistene må skjerpe seg! Lovverket er tindrende klart. Her er det bilistene som har et eget ansvar om å ferdes hensynsfullt, være aktpågivende og opptre varsomt. Bilister og syklister har vikeplikt overfor fotgjengere i eller ved gangfelt. I tillegg til paragraf 9 i Vegtrafikkloven som har fokus på gangfeltet, slår grunnregelen - paragraf 3 - fast at vegfarende har et spesielt ansvar ovenfor de som oppholder seg ved veien, sier Vinje.
Han har selv erfaring fra naboskolen på Årvoll.
– Det var noe av samme problemstillingene der. Folk må ta et større ansvar og tilpasse både fart og kjørestil etter de lokale forholdene. De må kjenne på at det kunne vært deres barn som står der i veikanten og skal over gangfeltet, avslutter pressesjefen.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!