Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Dekktrekking - den nye trenings-hiten?

Enkelt, lett og billig ...

- Polfarere hevder at dekktrekking er utmerket trening, både i forhold til styrke og utholdenhet. Det sjekker vi nå ut, forteller professor Per Morten Fredriksen ved Norges Helsehøyskole.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2013 kl 14:08

ULLEVÅL: - Dekktrekking har vært benyttet i mange år av polfarere som fysisk forberedelse til ekspedisjoner. De har hevdet at dekktrekking er en utmerket form for trening, da den både gir styrke i de musklene de skal benytte når de skal trekke pulk og samtidig en god utholdenhetseffekt, sier professor Per Morten Fredriksen, ved Norges Helsehøyskole.

Men ifølge professoren finnes ingen studie på hvor effektiv denne treningen er, og det er den studien Helsehøyskolen holder på med nå.

Enkel, lett og billig

Sikkert mange som sperrer øynene opp når de passerer en gjeng med unge, gående langs veien, trekkende på hvert sitt dekk. Det er elever ved Norges Helsehøyskole, og som er med i studien om hvilke treningsgevinster man kan få ved å trekke dekk.

- Turgåing og løping er to vanlige trening- og mosjonsformer som er lett tilgjengelig og som bedrer fysisk helse. For de som er i dårlig form er turgåing en adekvat form for trening, men for de som er i bedre form kan gange ha for lav intensitet til å være en effektiv treningsform, forteller Fredriksen.

- Løping har derfor vært et av alternativene for å øke belastningen, men løping har et par bi-effekter; relativt høy belastning på ligamenter og ledd. Særlig for de som kanskje veier litt for mye. I slike situasjoner er utfordringen å finne en aktivitet som er enkel å gjennomføre, lett tilgjengelig, like billig som løping, men som ikke har de negative påvirkningene på kroppen - samtidig som den gir en effektiv form for trening, sier Fredriksen.

Gange med motstand

Og formålet med studien er nettopp å se om dekktrekking kan brukes som en effektivt metode i treningen for de som vil komme i bedre form. Og om det å gå med motstand kan være en mer effektiv treningsform, uten at opplevelsen av å trene hardt er så fremtredende.

- Vi ønsker å se om gange med motstand kan gi samme effekt som å jogge/løpe. Det er mange som ønsker å trene, men ikke kan løpe pga. smerter. Vi har data fra en tidligere studie, men som ikke er publisert ennå, som viser at trekking av to dekk i en så lav fart som 4 km/t er like krevende på sirkulasjonssystemet som å løpe i 10 km/t i 5 prosent motbakke! I tillegg gir dekktrekking trening av overkropp, både armer og stabilitet i mage/rygg.

- Dessuten er bevegelsesmønsteret veldig likt langrenn, og tanken er at denne treningsformen kan benyttes som en trening for langrennsløpere i barmarksesongen, sier Fredriksen.

FAKTA OM STUDIEN

I den pågående studien er femti forsøkspersoner delt i tre grupper: Én kontrollgruppe, én gruppe som trener langkjøring (75 % av maks hjertefrekvens) i en time, og én gruppe som trener etter HIIT prinsippet (High Intensity Interval Training) med kun korte, men maksimale (100 %), drag på 10 x 20 sekunder, med 10 sekunders pause - 3 ganger i uken. I overkant av 5 min aktivitet per treningsøkt, til sammen 15 min i uken - eller 60 min i måneden.

Til sammenligning trener langkjøringsgruppen 3 timer i uken - 12 timer i måneden.

Studien varer i 2 måneder. Alle deltakere uavhengig av hvilken gruppe de er i har fått en full undersøkelse av sitt oksygenopptak, laktatprofil og lungekapasitet.

I tillegg er det gjennomført tester på utholdende armstyrke, stabilitet og beinstyrke.

Studien gjennomføres i regi av Norges Helsehøyskole - Campus Kristiania. Ansvarlige veiledere er førsteamanuensis Asgeir Mamen og professor Per Morten Fredriksen.

Kilde: Norges Helsehøyskole

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...