ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke møter Grefsens nye sogneprest, Arne Braut, den første uka i ny jobb. Mye er nytt, men med litt telefonhjelp fant han fram til lysbryterne i kirkerommet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Den nye sogneprestens «metode» for å koble helt av

– Visste du forresten at Liverpools «You'll Never Walk Alone» også blir brukt som salme? Den handler mye om håp og tro, sier den nye sognepresten på Grefsen, Arne Braut. Og ja, langt der ute er han til og med i slekt med superproffen med samme navn.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.01.2022 kl 11:27

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

GREFSEN: Arne Braut (38) har bare vært i den nye jobben, som sogneprest i Grefsen kirke i noen få dager når Nordre Aker Budstikke møter ham på kirkebakken. Mandag 3. januar tiltrådte han stillingen. Sognet dekker Grefsen og Kjelsås, og deler av Nydalen.

Profesjonsstudiet i teologi er et langt studie - hele seks år.

Gjennom forskningsbasert undervisning vil du som teolog og prest få kunnskap og ferdigheter som gjør deg skikket til å bidra til utvikling og fornyelse av kirken. Med forankring i teologien vil du ha kompetanse til å møte utfordringer i et samfunn som på komplekse måter samtidig er flerreligiøst og sekulært, hentet fra uio.no.

Vi spoler tilbake til yngre år. Hvordan lander man på, eller kommer frem til, at det er prest man vil bli?

Grefsen kirke er ikke bare Arnes nye arbeidsplass, men også en del av han eget nærmiljø. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ANNONSE

– Faktisk, på videregående skole vurderte jeg å bli journalist. Men jeg landet på at det jeg ønsket å skrive - og å snakke om - var kjernen i det vi driver med som kirke. Derfor ble det teologi. I tillegg liker jeg godt sang, kor og musikk. Jeg har også sunget og spilt gitar i band, kan den nye sognepresten avsløre. Og at det også er flere musikere og flere med prestegjerninger i familien.

Før Arne ble sogneprest i Grefsen kirke, har han blant annet vært prest i Hønefoss, og sykehjemsprest på Lovisenberg. Han nevner også at han under studietiden tilbragt ett år i USA i midtvesten, der han var en del av et internasjonalt teologisk miljø. Noe han understreker at var svært lærerikt.

Selv om kirken har måtte holde dørene stengt i perioder de siste årene, har kreativiteten vært stor. På julaften møtte mange opp til utendørsgudtjenester – seks i tallet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Kort oppsummert, for meg så handler det å være prest mest om å jobbe mot og med mennesker om tro og særlig om det å formidle håp. Så er jeg også opptatt av å snakke om den kristne fortelling, så den gir mening med det vi driver og lever i, i dag.

Så kan det være utfordrende å formidle håp, når livet er på det skjøreste:

ANNONSE

– Som prest møter man også mange i stor sorg. Da er det ikke alltid enkelt å formidle fortellinger om håp, men det trenger heller ikke alltid være poenget - å snakke om håp i slike situasjoner. Men at man i stedet som prest har motet og kompetansen til å stå i det - sammen med de som strever. Så er det også utrolig å se hvordan folk i sorg og vansker kan klare å mobilisere krefter.

Jobbe lokalt

Arne Braut er født i Oslo, men har også familie vestpå. Og det høres på en slepen dialekt at han ikke har bodd i Oslo i alle disse årene.

Nå er han godt forankret med familien i Akebakkeskogen, siden 2014, da han og kona flyttet fra Sagene. I Akebakkeskogen bor de godt med tre små barn. Og som den nye sognepresten i området hvor han selv bor:

– Jeg skal jobbe med alle livsfasene, som sogneprest i Grefsen kirke. Jeg er veldig glad for å kunne jobbe lokalt - i området hvor jeg selv bor. Til og med jobbveien er en del av arbeidsfeltet mitt. Det er skikkelig stas for meg å få denne jobben.

Han forteller at før pandemien så var Grefsen kirke en av de mest besøkte kirkene i Oslo, blant annet med rundt 200 besøkende under de ordinære gudstjenestene. I tillegg er det også besøkende til kapellet like ved.

ANNONSE

– Det er også mye spennende arbeid som skjer i Grefsen kirke ellers, selv om det nå selvsagt er annerledestider grunnet pandemien. Min jobb fremover vil selvsagt også ha mye fokus på hvordan vi kan være en best mulig kirke under pandemien.

Sogneprest Arne Braut i Grefsen menighet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Av viktige aktiviteter trekker han særlig frem lavterskeltilbudet til småbarnsfamilier på menighetssenteret, men som nå er satt på hold på grunn av pandemien.

– Annenhver mandag kan småbarnsfamilier komme til menighetssentert og spise middag. Det synes jeg er et veldig flott og viktig tilbud, og en fin mulighet for eksempelsvis nyinnflyttede familier til å bli kjent med andre i området.

Som et godt eksempel på omstilling under pandemien for kirken, benytter den nye sognepresten anledningen til å rose særlig staben i kirken, dagene før han selv tiltrådte:

ANNONSE

– Gudstjenestene ble flyttet ut, det ble invitert til seks utegudstjenester på julaften - det ble også satt opp en liten scene. Alle gudstjenestene var smekkfulle - folk måtte melde seg på i forkant. Dette synes jeg var en sterk opplevelse og erfaring. Vi kan kjenne at vi blir tatt av motløshet og håpløshet når vi lever i en pandemi. Men det varmet veldig å se det store engasjementet fra både ansatte og folk ellers, i kirkeparken, julaften.

Koronapandemien har satt sitt preg, også på kirkelivet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det arrangeres også arrangementer inne i kirkene under pandemien, men med begrenset antall - på anviste plasser.

– Det er viktig nevne at vi også ønsker velkommen til dåp. Vi har egne dåpsgudstjenester som gjør det mulig å komme 25 fra hvert følge, også med de restriksjonene vi har akkurat nå. Mine kollegaer forteller om gode erfaringer med dette.

Kirken over Oslo

Lav januarsol over Oslo. Utsikten fra kirkebakken på Grefsen er litt Grefsenkollen-light, mener den nytilsatte presten. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Arne Braut er fasinert av historien og arkitekturen til Grefsen kirke. Kirken ble innviet i mars 1940. Spesielt i seg selv - en kirkeinnvielse ved inngangen til 2. verdenskrig.

– Biskop Berggrav omtalte kirken på invielsesdagen for «det levende håps kirke.» Jeg velger å se på Grefsen kirke som en håpets kirke inn i ulike tider, også mer enn 80 år senere. Legg også merke til kirkerommet. Man kommer inn, og går ned, går langs benkeradene og så opp til alteret. Det er kanskje formet som en håpets krybbe, kirkerommet - der den viser veien fra vugge, til død, til oppstandelse. Kirkerommets arkitektur holder sammen jul og påske på en ganske elegant måte, og så er det også litt åpent for tolkning, sier han og legger til:

– Vi må heller ikke glemme å nevne den veldig unike beliggenheten kirken har, på toppen her med utsikt til hele byen.

Grefsens kirkes historie er spesiell. Rommet er utformet som en håpets krybbe, påpeker Arne. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Ikke bare prest og kirke

Som småbarnsfar til tre, så kan man ikke være prest hele tiden. Blant annet er Arne Braut også fotballtrener i Skeid, for de yngre gutta. Og når vi først begynner å snakke om fotball, ja så må vi jo spørre om han virkelig er i slekt med superstjerna, Erling Braut Haaland?

– He, he, ja langt der ute i familien er vi i slekt!

– Jeg er nok over middels opptatt av fotball. Det er deilig å se fotball, deilig å være så oppslukt av noe annet at man kobler helt av. Jeg får sitere pave Johannes Paul II. Han skal visstnok ha sagt: «Av alle uviktige ting i verden er fotball den viktigste», humrer sognepresten, som selvsagt har spilt fotball selv:

– De senere årene ble det mest innefotball, eller futsal som det heter nå. Og ja, jeg ser mye på fotball, også engelsk fotball.

Sogneprest Arne Braut i Grefsen menighet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

«Du går aldri alene»

Manchester United er favoritten, men andre i familien heier mer på Liverpool. Og vipps, så er vi over på en miks av både fotball og kirken:

– Visste du forresten at Liverpools «You'll Never Walk Alone» også blir brukt som salme? Opprinnelig er det en sang fra en musikal. Men den handler mye om håp og tro, og det at ingen er helt alene. Det er en god fortelling, og en veldig fin salme!

Ellers er hans egen favorittsalme dansk:

– Den handler om å la troen gro og håpet bo, der dørene blir åpnet for de andre. Hele livet er omkranset av denne fortellingen - det er hemmeligheten bak den tredje store høytiden, pinsen.

Sogneprest Arne Braut i Grefsen menighet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Men tilbake til håpet. Som prest har men vel alltid håpet?

– Det er en myte at prester skal være «ekstraordinære» på noen som helst måte - jeg tror vi prester nok er ganske like folk flest. Vi har vanlige liv, med gleder og utfordringer. Livet er ikke uten bekymringer, for noen. Men håpet i hverdagen tror jeg motiverer oss til å ha det best mulig i hverdagen.

– Men du håper og tror på et liv etter døden?

– He, he, jeg håper og tror på et liv både før og etter døden!

Kirkerommet i Grefsen kirke. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE