Nordre Aker Budstikke

Den nye sognepresten sier homo-ja

Kristin Stang Meløe blir ny sogneprest i Nordberg menighet fra 11. oktober i år. Foto: PRIVAT

Nordbergs neste sogneprest er positiv til å vie likekjønnede par. Vi har også undersøkt hva kandidatene til menighetsrådet, som i 2013 ble dømt for diskriminering av en lesbisk ansatt, sier om homofile i kirken.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.09.2015 kl 00:40

NORDBERG: Samtidig med kommunevalget gjennomføres det også kirkevalg. Statskirkens medlemmer skal velge representanter til bisperådet og sitt lokal menighetsråd.

Det mest betente temaet foran valget har blitt kirkens syn på ekteskap mellom homofile og lesbiske. Kirkemøtet sa i fjor nei til at kirken skulle vigsle likekjønnede par.

Møtet stemte ned felles vigselsliturgi med 64 mot 51. Felles forbønnsliturgi falt med 62 mot 54 stemmer.

Grupperingen Åpen Folkekirke, med tidligere Bymisjons-leder Sturla Stålsett, har lagt fram sin egen liste til bispedømmerådet med kandidater som er positive til likekjønnede ekteskap i kirken.

LES OGSÅ: – Kirkemøtet slenger døra i ansiktet på oss

Sa nei i Nordberg

Etter Kirkemøtets nei til homo-vigsel har det vært opp til den enkelte prest å avgjøre om han eller hun ønsker å gi forbønn (velsignelse) til likekjønnede par som har inngått ekteskap borgerlig.

Etter kirkemøtet i fjor undersøkte Nordre Aker Budstikke hvordan bydelens sogneprester stiller seg til å gi homofile og lesbiske par forbønn.

I Grefsen kirke ønsket sogneprest Trygve Magelssen velkommen til forbønn for gifte, likekjønnede par. Det samme gjorde sogneprest i Maridalen kirke, Kjetil Rosness. Han virker forøvrig også som prest i Nordberg kirke.

Anne Grethe Listrøm, sogneprest for menighetene Bakkehaugen, Majorstuen og Vestre Aker er også positiv.


– Jeg ville nok bedt for homofile og lesbiske hvis noen kom og spurte meg om det, sier hun til Nordre Aker Budstikke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NORDBERG KIRKE: Vi har undersøkt hvordan kandidatene til menighetsrådet ser på vigsel av likekjønnede par i kirken. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP/ARKIVFOTO

Men sognepresten i Nordberg menighet, Egil Stray Nordberg, ønsker derimot ikke å ta imot lesbiske og homofile par.

– Jeg mener at kirken sentralt må godkjenne en forbønnsliturgi før jeg kan bruke den. Slik er regelen når det gjelder andre ritualer, og jeg vil være lojal mot det kirken forordner. Når den dagen kommer at en forbjønnsliturgi for lesbiske og homofile blir godkjent, kan jeg utføre handlingen.

– Jeg er imot at prester på egen hånd skal gjøre dette, men respekterer at kollegaer har et annet syn på dette enn jeg har. Derfor er det ok fra min side å bruke Nordberg kirke, og det er jo også leder av menighetsrådet sitt syn, sa Stray Nordberg til Nordre Aker Budstikke i fjor.

Ny sogneprest, og nye takter

11. oktober innsettes ny sogneprest i Nordberg menighet. Hun heter Kristin Stang Meløe. Og med henne kommer et meningsskifte inn i menigheten. Hun er positiv til at kirken skal vie lesbiske og homofile.

– Jeg ser fram til at kirken får en ordning for vigsel av likekjønnede par. Jeg har ikke noen teologiske eller andre innvendinger mot dette, sier Stang Meløe.

– Hvordan stiller du deg til homofile/lesbiske ansatte i Nordberg menighet?

– Jeg vet ikke om jeg forstår spørsmålet. Lesbiske/homofile ansatte forholder jeg meg til som til alle andre ansatte, sier den påtroppende sognepresten.


LES OGSÅ: Den nye sognepresten ble overfalt og ranet på åpen gate

Dømt for diskriminering

Men spørsmålet er ikke tatt helt ut av luften.

I 2012 ble nemlig en lesbisk kirkeansatt i Nordberg menighet trakassert av menigheten, det fastslo Likestillings- og diskrimineringsnemnda i 2013.

Kvinnen var leder for trosopplæringsarbeidet for barn og unge, gift med en kvinne, og legningen hennes ble diskutert åpent i menighetens årsmøte.

– Det hadde ikke vært noen spørsmål rundt dette på intervjuet eller da jeg fikk tilbudet om jobben, har den tidligere ansatte uttalt til Aftenposten.

På møtet skal det ha blitt uttrykt frykt for «homofil smitte» og at hennes legning ville ha dårlig påvirkning på menighetens barn og unge.

– En ting er at samlivsetikk er et teologisk vanskelig spørsmål, men derfra til at arbeidstakere skal tåle trakassering er det et langt skritt, har kvinnen sagt til avisen.

Kirken uttalte i etterkant at den var skuffet over å ha tapt saken, og fryktet at det vil bli vanskeligere å ansette homofile heretter.

Men det kom etterhvert en unnskyldning fra Kirkelig fellesråd i Oslo, som kvinnens arbeidsgiver, på behandlingen hun hadde fått. Men det tok halvannet år.

Menighetsrådkandidatene

I forbindelse med kirkevalget, og med bakgrunn i hendelsen i Nordberg menighet i 2012, har Nordre Aker Budstikke undersøkt hvordan kandidatene til Nordberg menighetsråd stiller seg til homofile i kiken. Vi har spurt hvordan de stiller seg til kirkelig vigsel av likekjønnede par, og hvordan de stiller seg til homofile/lesbiske ansatte i menigheten.

Ti av tolv kanididater sier de ikke har problemer med homofile ansatte, og syv av disse er også positive til vigsel av likekjønnede.

Det er de åtte kandidatene med flest stemmer som får fast plass i menighetsrådet. De øvrige fem blir vararepresentanter.

Her er svarene kandidatene ga på våre spørsmål, presentert etter rangeringen på nominasjonslista.

 • Karl Georg Øhrn: Jeg ønsker meg en åpen folkekirke, og er positiv til både vielse og ansettelse av homofile.
 • Marianne Utle: Jeg ønsker en kirke som er åpen for alle, og inkluderer alle på en god måte. Jeg ønsker at homofile også skal ha mulighet til å inngå ekteskap i kirken, og være ansatt i kirkelige stillinger. Jeg er positiv til egen vielsesliturgi og kirkelig vigsel av likekjønnede par, homofile/lesbiske ansatte i Nordberg Menighet.
 • Ellef Fange Gjelstad: Ønsker ikke å uttale seg kort om denne saken.
 • Kari Skavlan Mogstad: Jeg er for at likekjønnede par kan vies i kirken. Jeg synes at den som er best kvalifisert for jobben, bør få den. Seksuell legning har ikke noe med saken å gjøre.
 • Bent Christen Braskerud: Menighetsrådets oppgave er bl.a. å bidra til at alle mennesker opplever seg sett av Gud, og finner et åndelig hjem. Homofilidebatten har gjort dette arbeidet krevende. Jeg tror ikke disse spørsmålene vil hjelpe oss, og lar de stå ubesvart.
 • Unni Harsten: Kirkelig vigsel syns jeg er en selvfølge, også for homofile. Jeg mener kvalifikasjoner skal være avgjørende når man ansetter medarbeidere i Nordberg Menighet. Legning er ikke av betydning.
 • Gunnar Grøndahl: Jeg synes kirken skal innføre kirkelig vigsel for likekjønnede par. Nordberg menighet har hatt homofile/lesbiske ansatte i menigheten ved flere anledninger. Det er uenighet om det i menighetsrådet, men selv er jeg positiv og mener andre kvalifikasjoner er mye viktigere enn det.
 • Beate Andreassen: Vanskelig spørsmål, men ønsker meg en åpen kirke der det er rom for alle. Helt greit med homofile og lesbiske ansatte. Alle må ha like rettigheter.
 • Geir Erik Berge: Selvfølgelig skal alle som ønsker å gifte seg i kirken få lov til det. I vår tid er det selvvalgt, gjensidig, likeverdig kjærlighet som er grunnlaget for ekteskapet. Mange synes å ha glemt at det opprinnelige bibelske ekteskap ble etablert i jernalderen i et nomadesamfunn der kvinner kun var et middel for å føre mannsætten videre, og om makt og posisjon mellom klaner og familier. Barnløshet var derfor en katastrofe. «Menn var menn, og kvinner var forgjeves». Heldigvis har opplysningstidens vaskemaskin ført med seg etisk refleksjon og lik verdi av menn og kvinner, slik at vårt ekteskap i dag omhandler to menneskers gjensidige og forpliktende kjærlighet. Seksuell identitet og orientering er noe av det dypeste og viktigste i vår identitet og selvforståelse. Jeg står for at alle som er eller skal ansettes i Nordberg menighet, ansettes ut fra kvalifikasjoner og personlig egnethet til den jobben de skal gjøre. Hvem de forelsker seg i og lever ut sitt samliv med er oss andre uvedkommende. I vår tid skal ingen diskrimineres hverken pga. kjønn, hudfarge eller seksuell legning. At store deler av verden sulter, mens vi velter oss i luksus ser ikke ut til å være problem for folk i kirken, men at noen deler seng med en likekjønnet skaper ramaskrik og splittelse hos enkelte.
 • Else Berit Øren: Først vil jeg si at det er trist at spørsmål omkring kirke og menighetsrådsvalg kun skal handle om disse spørsmålene og ikke om hva kandidatene tenker om mer sentrale problemstillinger i kirken. Jeg har tvilt meg frem til å tenke at det dreier seg om den overordnede forståelsen av hva som er sentralt i evangeliet: Nemlig at mennerskers ve og vel er viktigere for Gud enn ordningene. Derfor vil det være vanskelig å avvise mennesker som Jesus ville tatt imot. Jeg mener det er riktig å gi Guds velsignelse over også homofile samliv. Derimot synes jeg det er vanskelig å gå inn for kirkelig vigsel. Homofile kan ansettes i Nordberg menighet. En ansatts seksuelle legning er irrelevant for den jobben man skal gjøre. Det som er viktig er hvordan vedkommende bidrar til at menigheten lykkes med å skape et godt ungdomsarbeid, skape mer levende kristne fellesskap i menigheten og at Jesu budskap i større grad skal prege Nordberg.
 • Harald Bugge: Det er greit med kirkelig vigsel av likekjønnede par, og fint med ansatte med homofil legning. Det har vi hatt før, og håper vi kan få flere.
 • Steinar Bakken: Jeg ønsker ikke at kirken skal vie i det hele tatt, vielse bør være i borgerlig regi, så kan man heller få velsignelse i kirken. Positiv til å gi velsignelse til homofile og lesbiske. Positiv til homofile og lesbiske ansatte.
 • Øistein Brevig Pjaaka: Jeg stiller meg positiv til begge spørsmålene, vigsel av likekjønnede og ansettelse av homofile i kirken.


LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...