Nordre Aker Budstikke

Den nye turveien

Ny turvei fra Grinda på Korsvoll til Sognsvann tar form. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

«Dette blir en helårsturløype, som vil gå mellom Sognsvann og Grinda, men også koble seg på flere andre løyper i området.»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.05.2020 kl 09:18

MARKA: Nordre Aker Budstikke har flere ganger omtalt den nye turveien fra Sognsvann til Grinda, siste strekket for sammenhengende turveirunde fra eksempelvis Sognsvann - Ullevålseter - Hammeren - Brekke - Grinda - Sognsvann.

Nå har arbeidene pågått en stund, og Bymiljøetaten har nylig selv delt en film om hvordan de jobber med turveien og lysløypa.

«Få et ekslusivt innblikk i hvordan en lysløype blir til - fra å være tett skog, til å bli et ferdig dekke det kan prepareres skispor på. Dette blir en helårsturløype, som vil gå mellom Sognsvann og Grinda, men også koble seg på flere andre løyper i området. Planen er å ferdigstille arbeidet før skisesongen starter igjen. Den milde vinteren gjorde at vi fikk startet opp i februar og vi fikk gjort oss ferdige med trefellingen for traséen før det selvpålagte hogstforbudet fra 1. mai,» skriver Bymiljøetaten på Facebook.

Her kan du se filmen:

Strekningen er på rundt tre kilometer.


Vi også testet løypa, slik den foreløpig er, og om du vil du kan bli med på en løpetur fra Grinda og avstikkeren på Kollbanen til Sognsvann, i denne videoen:

Bli med på tur langs den nye traseen!

«Hvorfor hugge de svære flotte trærne?»

Det blir altså laget små utstikkere fra turveien til bebyggelsen, og en leser reagerer på hugging av trær i forbindelse med turveien. Hun skriver til Nordre Aker Budstikke:

«Fra barnehagen i Peder Ankers vei, nedenfor Korsvoll skole, har Oslo kommune ved Bymijløetaten bygget en bred sti til å bli den lovede grus-turveien til Sognsvann. Langsmed turveien er det nå et bredt nærmeste snauhogd belte, og det ser ut deretter. Her var en rekke store vakre gamle løvtrær i blandingsskog med gran. Det var også underskog av bjørk og selje som gjorde det tett, det kunne vært tynnet ut. Men hvorfor hugge de svære flotte trærne? Nå er det bare hogstfelt med grein og flishauger. Hvor mye skal kommunen rydde opp etter hogsten her?» skriver leseren.

Bymiljøetaten svarer

Bymiljøetatens seksjonssjef for Nordmarka, Knut Johansson, svarer:


– Veien Bymiljøetaten bygger følger reguleringsplanens avgrensning, og i denne traseen sto det veldig mange trær som måtte tas vekk for å få bygget veien. Trær som henger ut over veien vil også skape problemer for skiløype om vinteren, siden snøen ikke faller til bakken der hvor den gjør seg best som skiløype. Videre vil trærne rime om natten, og når dette tiner i sola om dagen drypper det i løypa og det blir is, sier Johansson, og fortsetter:

– Men det er tatt flere trær enn det som var strengt tatt nødvendig kun for vei- og løypeformålet, og det var fordi det var så sterkt ønske fra naboene om vi ikke kunne ta tilbake litt av den åpne enga som var der tidligere og skape litt mer sol og lys inn på eiendommene. Og det har vi gjort, og hvis vi holder gressengen i orden bør dette bli veldig fint for de som går der og for alle insektene som vil glede seg over blomster i enga. Men om det ikke skjøttes, vil det uansett raskt vokse til med skog. Så her er det mange muligheter! Dette handler om skjøtsel av skogen og oppholdsområdet, sier Johansson, og forteller at det er utenom reguleringsveien for turveien.

Han legger ved flyfoto hvor reguleringsgrensen er påtegnet:

Flyfoto fra 1971 (t.v.) og av nyere dato (midten) viser hvordan vegetasjonen har endret seg. Laserscanning (ortofoto) fra 2019 til høyre. (Kilde: Bymiljøetaten)

– På flyfoto fra etter byggingen i 1971 så er hele arealet åpen gresseng. Nye bilder viser tett skog der veien er regulert, og dette går ekstra godt frem på vegetasjonsmodellen fra laserskanningen i 2019. Så det var mange trær som bare måtte ryddes bort. Det blir bra når trær og planter får tatt tilbake arealene igjen, men det tar jo litt tid, legger Johansson til.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...