Den siste barneparken i Oslo

De involverte bak prosjektet, inkludert et par foreldre og barn, feiret med kake utenfor det nye bygget. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD
I 1980 var det hundrevis av barneparker i Oslo. Til høsten er det én igjen.
Publisert: 22.06.2016 kl 10:55
Sist oppdatert: 22.06.2016 kl 12:59
TÅSEN: Kløverveien barnepark på Tåsen vil være den siste gjenværende barneparken i Oslo etter at Sofienbergparken barnepark snart stenger.
De siste tiårene har antall barneparker sunket betraktelig.
– Det er viktig at det finnes ulike og fleksible tilbud i byen som ikke er barnehage, mener Siri Haavie, styreleder i barneparken.
LES OGSÅ: Er Viktor den nye Nerdrum? Se hva 13-åringen har tegnet!
Historisk verdi
Tirsdag formiddag markerte barneparken, i samarbeid med Byantikvaren og Omsorgsbygg, konstruksjonen av et nytt bygg på tomten. Det nye bygget er en ren kopi til det 60 år gamle bygget som ble revet grunnet dårlig tilstand.
I likhet med området rundt er Kløverveien barnepark å finne på Byantikvarens Gule liste.
– Derfor er det viktig å ta vare på et rikt kulturminne fra Oslo og erkjenne hvor unikt barneparker er for kun Norge, mener Janne Wilberg fra Byantikvaren.
Og fortsetter:
– Barnepark er et norsk fenomen som er helt enestående i verdenssamfunnet!
Trenger driftsstøtte
Abdullah Alsabeehg, fraksjonsleder for Arbeiderpartiet i Kultur- og utdanningskomitéen i bystyret, var også til stede ved markeringen.
Uten støtte fra kommunen, vil ikke Oslos siste barnepark kunne fortsette.
– Jeg er her for å lytte og lære. Hvordan det vil bli tatt i mot videre kan jeg ikke kommentere, sier Alsabeehg til Nordre Aker Budstikke.

Abdullah Alsabeegh, kultur- og utdanningskomitéen, og Henrik Hovland, hytteleder inspiserer den nye parkhytten. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD
Den årlige støtten for barneparken ligger på 150.000 kroner for å dekke en parkassistent-stilling. Dette er det samme beløpet for én barnehageplass i en ordinær barnehage.

Det nye bygget er identisk til det gamle, som er bevart av Byantikvaren for dets tydelige 50-tallsstil. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD
– Fra kommunens side vil det jo være økonomisk fornuftig å opprettholde barneparken. I tillegg til å opprettholde et mangfold av tilbud, slik at foreldre med forskjellige typer hverdager kan være mer fleksible, mener hytteansvarlig Henrik Hovland.
Barnepark er også et tilbud til foreldre som jobber kveld, og som ønsker tid med barna på dagen.

Abdullah Alsabeehg, fraksjonsleder for kultur- og utdanningskomitéen i Oslo bystyre, og Byantikvar Janne Wilberg. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD
På slutten av 70-tallet gikk Tor Thomas Vatsgard i Kløverveien barnepark. I dag gjør hans to år gamle sønn det samme.
– Både min kone og jeg jobber i helsevesenet, så det er praktisk at vi kan være mer hjemme på dagtid med gutten vår, sier han.
Rekonstruert
Den nye hytta inneholder varmekabler i gulvet, men er ellers rekonstrukert som hytta med 50-tallsstil. Gjennomsnittlig er barn utendørs fire timer i snitt hver dag, mellom klokken 10-14.
– Takket være dere har vi fått bygget hytten. Nå trenger vi bare muligheten til å fortsette parken, avslutter hytteansvarlig Henrik Hovland.
Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!
LES OGSÅ:
- Mange kjelsås- og grefsendamer drømmer om å stå i bar
- Henger du med her? Slik skriver og snakker de unge: roflmao, idk, wtf, xoxo, btw, men hva betyr det?
Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!
Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!