Nordre Aker Budstikke

Denne mannen er totalt motstander av stressmestring

Psykolog Egil Arne Skaun Knutsen. Foto: PRIVAT

– Ideen om stressmestring er en av de største kostnadsdriverne og helseproblemene i vårt moderne samfunn, mener psykolog Egil Arne Skaun Knutsen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.11.2015 kl 11:40

TÅSEN: Det er ikke noe annet fagfelt som interesserer psykolog Egil Arne Skaun Knutsen mer enn mestring av press og stress. Det er heller ikke noe annet fagfelt han ifølge seg selv kan mer om.

– Totalt motstander av stressmestring

– Jeg er totalt motstander av alt som har med stressmestring å gjøre! Stressmestring kjøres fram som en av bærebjelkene i god mentalhygiene, og prestasjon i arbeidsliv og skole. Ideen om stressmestring mener jeg må være en av de største kostnadsdriverne og helseproblemene i vårt moderne samfunn, ifølge psykologen.

Som ikke har tro på at veien til glede nødvendigvis må gå gjennom smerte eller mestring av smerte – altså stressmestring. Men at veien til glede går gjennom glede.

Stress?

Hva er egentlig stress?

– En kroppslig mobilisering på bakgrunn av individuell opplevelse av press, sier Skaun Kutsen.


Eller hjertebank, angst, depresjon, tankekjør, bekymring, anspente muskler, søvnløshet, behov for rus for å få slappe av, irritabilitet, impotens, utslett, kvalme, magesår, og kanskje enkelte typer kreft.

– Ikke minst opplevelsen av at du stanger fordi køen for faen i helvete ikke går fort nok fremover. Altså stress. Stress er ikke noe som skal mestres. Stress er absolutt ikke noe som skal tåles. Stress er noe som skal fjernes, ifølge Skaun Knutsen.

Pressmestring

Derimot snakker psykologen varmt om pressmestring. Mestring av press uten aktivering av stress.

– Det er en mye smartere tilnærming. Det er en profesjonell tilnærming, og en «vi er mennesker»-tilnærming. En mobilisering ikke for å mestre stresset, men for å fjerne presset som utløser mobiliseringen, forklarer han.

Stress er ikke noe som skal mestres. Stress er absolutt ikke noe som skal tåles. Stress er noe som skal fjernes


LES OGSÅ: Kjelsås-gutt gjør suksess med «nye» Snapchat. Vil lansere i USA

Prioritering

Hva er forskjellen, pressmestring eller stressmestring?

Det handler mye om prioritering, mener psykologen.

– Mestre press uten aktivering av stress handler om å organisere presset slik at det ikke aktiverer stress. For eksempel ved å jobbe smartere eller ved å redusere presset ved å prioritere noe vekk, sier Skaun Knutsen, og fortsetter:

– Jeg snakket med en person her om dagen som hadde flyttet for å skape ro i livet sitt. På grunn av lange avstander til steder han måtte være, strevet han tidligere med stress og mange timer i bilkø hver dag. Når han nå har flyttet har han en rolig hverdag med mindre press og mindre stress.

Primærbehovene

I tillegg handler forebygging av pressmestring om å ivareta primærbehovene som søvn, vann, næring, hvile, ute i dagslys, trygghet og gode relasjoner.

– Faktorer som er med på å gjøre at press oppleves på en annen måte og ikke som press som aktiverer stress. Pressmestring kan også trenes opp ved å jobbe med perspektiver, holdninger og avstand til det man driver med slik at opplevelsen av press og dermed stress endres, ifølge psykologen.

LES OGSÅ: I hvilken valgkrets får Høyre over 40 prosent av stemmene? Hvilken krets mister Arbeiderpartiet? Hvor er Frp tredje største parti? Og hvor får Miljøpartiet De Grønne over 12 prosent oppslutning?

Viljestyrken

Han legger til:


– Det handler om evnen til å kjenne seg selv og ta vare på seg selv på en god måte, å bruke viljestyrken til å leve slik at du har det godt. I motsetning til slik veldig mange av bruker viljestyrken; til å stå ut presset utenfra. Stress, mas og jag som vi tror vi må tåle.

LES OGSÅ: Fraråder høyhus på Tåsen

Foredrar på Tåsen

Torsdag 17. september holder Egil Arne Skaun Knutsen foredrag om «Jeg-styrke» hos Medisinsk Yoga Øst på Tåsen, i anledning Verdensdagen for psykisk helse 2015.

– Sammen med Egil Arne vil Pernille Wesmann, coach og mindfulness-instruktør, og jeg, Anne Siri Langelandsvik, mediyogalærer og terapeut, by på en morsom, innholdsrik og lærerik kveld, der vi skal få høre om og kjenne på Jeg-styrke, sier Langelandsvik, som også er daglig leder av Medisinsk Yoga Øst.

«Jeg-styrke» handler om evnen til å kjenne seg selv og ta vare på seg selv på en god måte, å bruke viljestyrken til å leve slik at du har det godt, forklarer Langelandsvik.

– I motsetning til slik veldig mange av oss bruker viljestyrken; til å stå ut presset utenfra, stress, mas og jag som vi tror vi må tåle. Egenverdi og psykisk helse er temaet for Verdensdagen for psykisk helse 2015. Årets kampanjenavn er «Se hverandre - kast maska!» sier hun.

Hold deg oppdatert på lokale nyheter: Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...