Nordre Aker Budstikke

Denne nissen fikk ideen til Norway Cup

Skjegget fikk han på grunn av et Norway Cup-veddemål. Vi traff ham på julenissenes verdenskongress.

HELT NISSETE: Sammen med 150 nisser fra hele verden deltok Fred Osther fra Kjelsås igjen på julenissenes verdenskongress i København i forrige uke. Vi møtte ham på en skyggefull sti på den hete sommerdagen i fornøyelsesparken Dyrehavsbakken. Foto: Foto: Fredrik Eckhoff

En av de mest «nissete» av alle julenisser, Fred Osther fra Kjelsås, ladet opp til å overvære sin egen «baby», Norway Cup, med å delta på julenissekongress i København.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.08.2012 kl 13:27

KØBENHAVN: Hvert eneste år i 55 år har de samlet seg, ekte julenisser fra hele verden, til julenissenes verdenskongress. Hver gang skjer det i fornøyelsesparken Dyrehavsbakken i utkanten av Købehavn.

Best med eget nisseskjegg

- I år er det 150 nisser med, og de kommer fra minst 10 land, forteller Fred Osther.

Han er akkurat ferdig med en langvarig og livlig parade gjennom den populære parken når vi møter ham. Han har oppsøkt litt skygge, ettersom gradestokken viser nesten 30 i skyggen.


- Det må bli varmt i nisseklærne nå?

- Nei, det går fint med meg. Men tenk på nissene som ikke har sitt eget skjegg, smiler den rutinerte nissen.

Han har har vært nisse i 58 år, profesjonell nisse i 22 år, og han har nå deltatt på verdenskongressen i 18 år.

Skjeggete veddemål

Nettopp skjegget hans, som passer så utmerket til rollen som julenisse, har en direkte kobling til Norway Cup.

Da Osther satt som leder for Bækkelaget sportsklubb for 40 år siden og kom opp med ideen om en «Oslo cup» for barn, som ble til Norway Cup, inngikk han et veddemål:

Han skulle ikke ta skjegget så lenge Norway Cup besto, og hvis turneringen levde i 20 år, skulle han få intet mindre enn seks flasker med whisky.

I år er det 20 år siden han vant dette veddemålet, og Osther hadde da blitt så vant til sitt kjære skjegg, at det ble værende.

- Nå gleder jeg meg til å dra til Norway Cup, sier mannen bak det fantastiske initiativet for 40 år siden.

LES OGSÅ:

Osther-sølv i nisse-OL

Norway Cup startet av nisse

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...