Nordre Aker Budstikke

Derfor er treet felt i Bergskogen

Treet som er felt i Bergskogen, er et bøketre som er angrepet av sykdommen Phytophtora. Det skal ikke være flere smittede trær i skogen. Nærmere 50 svartor-trær ved Akerselva er imidlertid felt etter sykdomsutbrudd. Foto: ÅSMUND RØSEID/LESERBILDE

Turgåere reagerer på at et tilsynelatende friskt bøketre ble felt i Bergskogen i forrige uke.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.03.2016 kl 13:06

BERG: Vi videreformidlet spørsmålet om hvorfor et stor bøketre, like bak Berg skole, måtte bøte med livet i forrige uke, til Bymiljøetaten.

Angrepet av Phytophtora

Selv om treet tilsynelatende var friskt, stemmer ikke det, opplyser park- og friområdeforvalter Siril Stenerud i Bymiljøetaten.

Bøketreet var nemlig angrepet av den sjeldne sykdommen Phytophtora, en skadegjører som er så uvanlig i Norge at den foreløpig ikke har fått noe norsk navn.

Sykdommen gjør at trærne visner og dør.

LES OGSÅ: Her heter det Fisut!


Treet som er felt i Bergskogen, er et bøketre som er agrepet av sykdommen Phytophtora. Foto: ÅSMUND RØSEID/LESERBILDE

Bøk og svartor

Nordre Aker Budstikke skrev om tilfellet av sykdommen i Bergskogen i januar. Da skrev vi imidlertid at det gjaldt en svartor. Det stemmer altså ikke. Det syke treet var en bøk.

Allerede er mellom 50 og 60 svartortrær, som var angrepet av sykdommen, felt langs Akerselva. I Bergskogen er imidlertid utbruddet begrenset til den ene bøken.

– Vi har ikke sett noe på de andre trærne, men følger med, sier Stenerud i Bymiljøetaten.

Treet ble felt i begynnelsen av forrige uke, da forholdene var optimale for å unngå spredning av sykdommen: Bar mark med frost. Trevirke og kvist er kjørt til Grønmo gjenbruksstasjon for kompostering.


Treet sto like bak Berg skole. Foto: ÅSMUND RØSEID/LESERBILDE

En fare for skogen

Ifølge informasjon fra Bioforsk (ekstern lenke, pdf-fil), finnes det mange arter av Phytophtora. Felles for dem er at de er svært skadelige for planten de angriper.

Sykdommen sprer seg stadig til flere land, i følge Bioforsk er den internasjonale handelen med planter årsak til dette.

I Norge er Phytophthora-skade funnet blant annet i planteskoler, hagesenter, frukthager og løvskog. Funn i skog er spesielt alarmerande, mener Bioforsk. Sykdommen kan angripe flere ulike tresorter og føre til store skader hvis den får fotfeste i skogsområder.

De fleste Phytophthora-former overføres via jord, men enkelte former kan også smitte gjennom luft. Uansett er skadevirkeren avhengig av fuktige omgivelser. Ved angrep av Phytophthora-arter via jord, blir bladverket (baret) misfarget, og kvister og greiner dør. Dette skyldes at røttene gradvis blir ødelagte og dermed ikke kan forsyne plantene med nok næring og vann.


LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...