ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Derfor heiste skolen regnbueflagget

Regnbueflagget på Kjelsås skole mandag morgen. Foto: Kristin Tufte Haga

I anledning Kim Frieles bisettelse mandag ettermiddag, markerer Kjelsås og flere andre skoler mangfold, og det å at det er lov å være glad i hvem man vil. – Å komme ut av skapet i ungdomstiden kan kanskje være det mest vanskelige, sier rektor.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.12.2021 kl 07:18

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

KJELSÅS: Homopionér Kim Friele fra Fana i Bergen sovnet stille inn 22. november, 86 år gammel. Mandag 6. desember bisettes hun fra Oslo domkirke på statens bekostning, for sin livslange innsats for homofiles rettigheter.

Tidlig, tidlig mandag morgen ble derfor regnbueflagget heist på Kjelsås skole.

– Det er en markering i forbindelse med at Kim Friele begraves i dag, en dame som kjempet for de homofile og lesbiskes rettigheter, forklarer Sigrid Winge Prytz, fra elevrådet ved Kjelsås skole.

Markerer Kim Frieles begravelse i dag på Kjelsås skole, mandag 6. desember 2021, fra venstre rektor Henriette Randsborg, og fra elevrådet: Sigrid Prytz Winge, Agnes Kastberg Støland og Ingrid Johanne Åland. Foto: Kristin Tufte Haga

Agnes fortsetter:

– Hun kom ut av skapet og sto ganske alene da hun startet kampen, det var ikke mange som var ute av skapet da Friele kjempet!

ANNONSE

– Jeg leste på nettet at noen leger den gangen mente at homofili var en sykdom. Det er jo veldig sprøtt, og i hvert fall ikke greit! legger Ingrid Johanne til.

Kjelsås og Maridalen

Rektor for både Kjelsås og Maridalen skoler, Henriette Randsborg, forteller at hun tok initiativet til å heise prideflagget ved begge skolene i anledning Frieles bisettelse. Hun oppfordret også andre skoler til å gjøre det samme.

Regnbueflagget til topps på Kjelsås skole mandag morgen. Foto: Kristin Tufte Haga

– Vi gjør dette for å sette fokus på mangfold, og det å at det er lov å være glad i hvem man vil og man kan være hvem man vil. Å komme ut av skapet i ungdomstiden kan kanskje være det mest vanskelige. I forrige uke var også Kim Friele tema i alle klassene, og vi skal nok snakke mer om henne i dag, sier rektor.

Hun legger til at skolene også markerer Pride i juni, med tilhørende fokus på homofile og lesbiskes rettigheter og mangfold. Regnbueflagget i skolegårdene blir hengende ut dagen:

ANNONSE

– Det kan også nevnes at partneren til Kim Friele, Wenche Lexow, faktisk var første rektor på Trosterud skole, der jeg var rektor før jeg ble rektor her ved Kjelsås, legger Randsborg til.

Kim Friele holder foredrag for Oslo-politiet på åpningsdagen for Prideuken i Oslo i juni 2019. Foto: Ryan Kelly / NTB

Direkteoverføres

De nylig innførte koronatiltakene legger begrensninger på hvor mange som kan være til stede i bisettelsen i Oslo domkirke mandag. Kirken har plass til rundt 900 personer, men det kan maksimalt være 600 til stede, fordelt på tre kohorter på 200 hver, ifølge VG.

Men man kan bivåne bisettelsen hjemmefra. Seremonien blir nemlig direktesendt på NRK fra klokken 12, skriver Blikk.

Dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og statsminister Jonas Gahr Støre er blant de mange prominente gjestene som er til stede.

Under bisettelsen vil Friele hedres ved at rådhusklokkene spiller sangen «Over The Rainbow», skriver Vårt Oslo. Etter bisettelsen i domkirken vil det bli holdt en minnestund i Operaen i Bjørvika, som også vil bli direktesendt.

ANNONSE

Hedres på mange vis

I en tid da homoseksualitet var forbudt i Norge, satt Kim Friele hver eneste lørdag på en benk utenfor Nationaltheatret stasjon i Oslo og speidet etter andre som følte som henne. I 2019 ble en av disse benkene oppkalt etter Friele, og i dagene etter hennes død har mange lagt ned blomster, regnbueflagg og kort på benken. Det er nå foreslått å kalle opp plassen foran benken etter Friele, skriver Aftenposten.

Hyllestene fra norsk offentlighet har stått i kø i etterkant av Frieles bortgang, blant annet fra kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap), som selv er åpent homofil.

– Friele vil for alltid være symbolet på at endring er mulig, en av årsakene til at folk som meg kan leve i frihet, og et forbilde for oss alle. For meg var hun også en personlig venn, sa hun til NTB da dødsfallet ble kjent.

Lang kamp mot diskriminering

Kim Friele, som egentlig het Karen-Christine Friele, ble født i Bergen 27. mai 1935. Hun bodde store deler av livet i Oslo, men flyttet etter hvert til Geilo, der hun bodde fram til sin død.

Hun ble i 1963 den første som sto offentlig fram som lesbisk i Norge. Friele sto i spissen for kampen mot straffelovens paragraf 213, som kriminaliserte homofili. Loven ble avskaffet i 1972.

Hun var dessuten sterkt medvirkende til at homofili ble strøket som psykiatrisk diagnose i 1977, samt at straffelovens paragrafer mot rasisme, inkludert diskriminering basert på seksuell legning, ble innført.

ANNONSE

Friele ble tildelt en rekke priser og utmerkelser i løpet av sitt liv, blant annet Fritt Ord-prisen. I 2000 ble hun også utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

På slutten av 1970-tallet innledet hun et forhold med Wenche Lowzow, som var landets første åpent homofile stortingspolitiker. Da Lowzow døde i 2016, 90 år gammel, hadde de to fått nesten 40 år sammen.

Regnbueflagget

Regnbueflagg er flagg med felt eller striper i forskjellige farger som etterlikner en fargerik regnbue. Slike flagg har tradisjonelt stått for mangfold og fellesskap. Regnbueflagg med seks vannrette fargestriper er siden 1978 mest kjent som internasjonalt «homoflagg» og symbol for LHBTI-bevegelsen. Flagget blir særlig brukt i prideparader og arrangementer som feirer skeiv kjærlighet og kjønns- og seksualitetsmangfold. (Kilde: Wikipedia)

Nyhetsbrev

Få nyheter fra Nordre Aker Budstikke rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE