Nordre Aker Budstikke

Derfor krever de forhandlinger i hjemmetjenesten

Ansatte i Nordre Akers hjemmetjeneste streiket på forsommeren. Her fra en streikemarkering ved Ullevaal stadion. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Fagforbundet mener at bydelen kan bli ansett som en lite atteraktiv arbeidsgiver. Nå skal de ha møte med bydelen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.07.2021 kl 08:40

NORDRE AKER: Det er Norsk Sykepleierforbund i Bydel Nordre Aker som krever forhandlinger på vegne av sine ansatte.

«Sykepleierne i Bydel Nordre Aker er lønnet lavere enn flere andre bydeler og etater ellers i Oslo kommune. Det er per i dag ganske store forskjeller på lønnsrammer fra bydel til bydel», innleder forbundet i brevet, som er undertegnet av den hovedtillitsvalgte.

Forbundet mener at Bydel Nordre Aker kan bli ansett som en lite attraktiv arbeidsgiver. De påpeker videre at rekruttering kan bli vanskelig når bydelen blir en av de med lavest lønn for sykepleiere i Oslo.

«Vi er også kjent med at når man lyser ut stillinger i bydelen så er det over lengre tid ikke mange som søker på stillingene.»

Det har ikke lyktes Nordre Aker Budstikke å komme i kontakt med den hovedtillitsvalgte eller Norsk Sykepleierforbund.

Streiken påvirker

«For å konkurrere om sykepleiere i Oslo, som er mangelpersonale, mener vi at man er nødt til å sette opp lønnsrammen. NSF er også gjort kjent med at flere sykepleiere som jobber i bydelen vurderer å skifte jobb på grunn av lavere lønn i bydelen og uten å føle særlig tilhørighet til bydel Nordre Aker (de bor ikke i umiddelbart nærhet)», skriver lokallaget i Norsk Sykepleierforbund i brevet.

Norsk Sykepleierforbund mener at de ansatte i hjemmetjenesten i Nordre Aker må lønnes høyere. Foto: Nordre Aker Budstikke (Illustrasjonsfoto)

I slutten av mai og begynnelsen av juni var en rekke av de ansatte i hjemmetjenesten i Nordre Aker i streik. 7. juni endte den i tvungen lønnsnemd etter at dispensasjonssøknadene for 13 av 14 ansatte i hjemmetjenesten ble avslått.

– Bydelen vurderte at antallet personer som dermed ville miste tilgang på nødvendig helsehjelp, var så stort at det i løpet av mandag 7. juni kunne oppstå akutt fare for liv og helse. Som følge av totalsituasjonen i bydelen ville det ikke lenger være mulig å avbøte konsekvensene av videre streik, skrev Arbeids- og sosialdepartementet i en pressemelding samme dag.


I kjølvannet av streiken ansatte reagert. De mener det ikke var fare for liv og helse og at bemanningen er for dårlig.

Den hovdtillistvalgte i Norsk Sykepleierforbund i Nordre Aker skriver i brevet at det ikke er noen tvil om at streiken «har gjort at mange nå ser seg om etter nye muligheter».

«Dette er noe NSF mener at bydelen må ta på ytterste alvor for ikke å miste flinke sykepleiere som allerede jobber i bydelen», utdyper de.

Konkret forslag

I brevet kommer det frem at Norsk Sykepleierforbund mener det er nødvendig med heving av lønnen.


«På denne måten vil man bli en mer attraktiv arbeidsgiver. NSF mener også at det vil sende et viktig signal til sykepleiergruppen om at man verdsetter kompetansen som gruppen har og vil være med på å beholde den gruppen man allerede har i dag.»

Helt konkret foreslår de å sette opp lønnsrammen med to trinn. De ønsker at den skal opp til 2609. Det vil gjøre bydelen til en av kommunens lønnsledene etater og bydeler, mener forbundet.

Fungerende bydelsdirektør i Nordre Aker, Trine Køhncke Urholt, skriver i en e-post til Nordre Aker Budstikke at de har invitert til et forhandlingsmøte 17. august.

– Andre forhold spiller inn

– I hvilken grad opplever bydelen utfordringer med rekruttering? Hvordan merkes det?

– Bydel Nordre Aker opplever, i likhet med resten av virksomhetene og bydelene i Oslo, at det kan være utfordrende å rekruttere sykepleiere til blant annet hjemmetjenesten. Erfaringsmessig ser man ved rekruttering at også andre forhold enn lønn spiller inn, for eksempel interessante arbeidsoppgaver, organisering av tjenesten, reisevei, utviklingsmuligheter, svarer hun.


Urholt sier at bydelene har ulik lønning av ansatte i hjemmetjenestene.

– Som i hovedsak er et resultat av lokale lønnsoppgjør over tid, samt ulikt utfordringsbilde og behov i virksomhetene. Hjemmetjenestene rommer flere ulike fag- og yrkesgrupper- og stillingskategorier. Det er ytterligere variasjon i disse forholdende mellom bydelene.

Hun mener derfor at det er vanskelig å si noe genrelt om hvordan ansatte i bydelens hjemmetjeneste er lønnet i forhold til andre bydeler.

– Dette avhenger av blant annet av faggruppe og stillingskategori. Bydelene har også i begrenset grad detaljkunnskap om lønnsnivået i andre bydeler og virksomheter i kommunen, sier Urholt, som ikke har besvart Nordre Aker Budstikkes spørsmål om de ansatte er for lavt lønnet.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...