Nordre Aker Budstikke

Stor forskjell på når skolestarterne får vite hvilken klasse de skal gå i

Skolene velger selv når de offentliggjør hvilken klasse skolestarterne skal gå i. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Alltid stor spenning før familiene får vite hvem skolestarteren skal gå i klasse med – og det er forskjellig praksis ved barneskolene i bydelen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.06.2021 kl 14:39

KJELSÅS: Lesere forteller om det de opplever som svært forskjellig praksis ved de ulike skolene i Oslo, når det gjelder publisering av klasselister for førsteklassingene til høsten. Første skoledag er 16. august.

– Det hadde vært en stor fordel om barna på forhånd fikk vite hvem man skulle gå sammen med på skolen slik at man kan forberede seg og kanskje knytte bånd til noen i nærmiljøet allerede før skolestart. Skolestart kan være en tøff overgang fra barnehage for mange og å få en venn eller to på forhånd vil hjelpe enormt. Dette er spesielt viktig i år med amputert barnehageavslutning og forberedelse til overgang barnehage og skole. På Kjelsås skole har de bestemt at klasselisten gis like før skolestart mandagen, noe som har opprørt flere foreldre.

Det sier faren til en av høstens skolestartere til avisa, og viser til at han har informasjon om skoler utenfor bydelen, som allerede har sendt ut klasselistene.

– Hvorfor skal det være annerledes for våre barn? spør han.

Se oversikt over barneskolene i bydelen lenger ned i saken.

Kjelsås skole Foto: .Audun Braastad / NTB

– Gode forutsetninger

Rektor Henriette Randsborg ved Kjelsås skole og Maridalen skole forklarer:

– Grunnen til at vi venter med å legge ut klasselistene er at erfaring tilsier at det skjer endringer helt frem til skolestart, i elevmassen. For eksempel i sommerferien i fjor, var det fem elever som ikke skulle begynne ved skolen her likevel, noen flytter og andre ting skjer. Etter at vi sendte ut vedtaksbrev i mai, har to familier flyttet. Det er også nyinnflyttinger på gang i området. Vi ønsker så gode klassesammensetninger som mulig, og vil ha så gode forutsetninger som mulig. I tillegg er det fint å kunne bruke erfaringene fra de to ukene på AKS, før skolestart, i planleggingen, sier Randsborg.

Hun legger til at hun tidligere har jobbet ved Trosterud og Manglerud skole, der var det praksis at klasselistene ble offentliggjort første skoledag i august.

– Vi har laget en skisse på hvordan vi tenker. Men i det man legger ut klasselistene, så fanger bordet. Da er det veldig vanskelig å endre etterpå, så vi må være så sikre som mulig og som nevnt ha flest mulig forutsetninger i bånn. Vi ønsker jo å treffe så godt som mulig, sier hun, men kan legge til at status nå er at alle som ønsker å starte på Kjelsås skole, har fått plass fra høsten av.


Utdanningsetaten svarer at det er ulik praksis ved flere skoler, det er ikke noen sentrale frister for når klassene skal være klare. Det er også sendt ut informasjon til alle foresatte, hvor det blant annet står:

«De fleste får vite hvilken klasse barnet skal gå i omtrent en uke før skolestart. Noen skoler deler barna inn i grupper de første ukene, før klassene blir fastsatt.»

De andre barneskolene i bydelen

Nordre Aker Budstikke tok ringerunden til de andre barneskolene i bydelen, og følgende gjelder for skolestarterne til høsten:

  • Kringsjå skole - klasselistene blir sendt ut i starten av august.
  • Korsvoll skole - klasselistene ble sendt ut forrige uke
  • Ullevål skole - klasselistene blir sendt ut noen dager før skolestart
  • Fernanda Nissen skole i Nydalen - klasselistene blir sendt ut ved skolestart
  • Berg skole - klasselistene blir hvert år sendt ut i månedsskiftet mai og juni
  • Tåsen skole - liste over grupper som kan bli til klasser, ble sendt ut denne uka.
  • Disen skole - ikke oppnådd svar så langt, oppdateres
  • Grefsen skole - klasselistene er nå sendt ut før sommeren

Grefsen skole. Foto: Nordre Aker Budstikke (arkiv)

Grefsen skole

Rektor Are Enger ved Grefsen skole forteller at de nå nylig har sendt ut klasselistene til skolestarterne, når avisa ringer denne uka.

– Vi har valgt å gi informasjon om hvilken klasse skolestarterne skal gå i før sommerferien. I ordinær-år får man alltid vite dette på førskoledagen, men i år ble alt avlyst på grunn av covid. Det er alltid en del følelser rundt dette. Men nå vet skolestarterne mer om hvem de skal gå sammen med i klassen, i god tid før skolestart, og vi mener det gir en større trygghet og forutsigbarhet. I tillegg kan man bruke tiden frem mot skolestart til å bli bedre kjent med medelever. Og til slutt så er klassene klare til AKS, når AKS begynner tidlig i august, før første skoledag, sier Enger.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...