Nordre Aker Budstikke

Derfor salter kommunen først, og måker rett etterpå

Illustrasjonsfoto. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Vi er ikke kjent med at det kommer mer salt i naturen når det måkes rett etter salting, sier Bymiljøetaten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.02.2021 kl 13:56

SOLEMSKOGEN: Beboer sier til Nordre Aker Budstikke at det oppleves som svært spesielt at kommunen først salter, i dette tilfellet i Solemskogveien, og så måker ikke lenge etter, slik han observerte, onsdag i forrige uke, før mildværet satte inn i helgen.

Nå svarer Bymiljøetaten at dette er i henhold til vinterdriftsplanen.

– Det er helt korrekt utført vinterdrift at det saltes før det brøytes. Salt benyttes for å hindre at snøen fester seg til underlaget og blir lettere å fjerne mekanisk, ifølge Line Thams Reiersen, pressevakt i Bymiljøetaten.

Hun viser til kontraktene om såkalt anti-kompaktering:

Salting før, under og etter snøfall for å hindre kompaktering av snø og for å gjøre snøen lettere å fjerne mekanisk. Det er viktig å presisere at det ikke skal saltes for å smelte snø, men at salt i forbindelse med anti-kompaktering kun er et hjelpemiddel for å gjøre snøen lettere å fjerne mekanisk. Ved bruk av salt i forbindelse med snøvær er det svært viktig å tilstrebe hurtigst mulig opptørking av vegen for å unngå problemer med tilfrysing etter endt snøvær. Med hurtig opptørking reduseres behov for salting på et senere tidspunkt.

Foto: Kristin Tufte Haga/Illustrasjon


Typiske vær- og føreforhold som utløser tiltak som anti-kompaktering er:

  • I forkant av snøvær på våt, fuktig eller tørr veg
  • Under snøvær
  • Etter snøvær
  • Ved drivsnø

Det står også at det ved bruk av salt som anti-kompaktering skal det brukes så små doseringer som mulig;

Dette for å hindre mye slaps og våt veg under og etter snøværet, samt sikre hurtigst mulig opptørking av vegen etter snøvær. Den viktigste forutsetningen for å kunne bruke små saltdoseringer ved anti-kompaktering er hyppige brøytetiltak med god kvalitet (lite restsnø etter brøytetiltak). Salttiltak skal utføres tett før snøværet for å redusere behovet for salting under selve snøværet. Ved snø og slaps på vegen skal det brøytes før det saltes. Ved snøvær med lite nedbør som ikke kompakteres og danner snø-/issåle bør det vurderes ikke å spre salt.

Mer salt i naturen?

– Men hvis det måkes rett etter salting, så havner det vel også mer salt i naturen, langs veiene?

– Vi er ikke kjent med at det kommer mer salt i naturen når det måkes rett etter salting. Saltet løser seg opp, saltmengden er den samme, og mengden/hyppigheten på salting er det været som avgjør. Det saltes ikke unødvendig.


– Men når dere sier at dere ikke er kjent med om det kommer mer salt i naturen, ved måking etter salting, er det fordi det ikke er gjort noen undersøkelser - eller forskning - om dette?

– Saltkornene løser seg raskt opp og omdannes til væske. Dette smeltevannet vil renne av veien og inn på sideområder. Salt som ligger i eventuell snø som brøytes ut til siden vil omdannes til smeltevann og tynnes ut. I begge tilfeller vil vann med salt i renne ut i veiens sideområder. Vi er ikke kjent med noen forskning eller dokumentasjon på økt saltpåkjenning grunnet utbrøyting av snø kort tid etter brøyting. Denne praksisen med salting før/under snøfall og etterfølgende brøyting har blitt brukt i alle år, ifølge Joakim Hjertum, seksjonssjef i Bymiljøetaten.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...