Det blir sykkelfelt her, men oppstartsdatoen er ikke klar
Tåsenveien skal få sykkelfelt fra Voldsløkka til Tåsen senter. Men prosjektet har blitt større enn først antatt, opplyser Bymiljøeaten. Derfor har arbeidet tatt mer tid - før det har startet.
Publisert: 05.03.2019 kl 09:15
Sist oppdatert: 05.03.2019 kl 09:23
TÅSEN: Det var allerede i januar 2013 at bystyret vedtok en omregulering for Uelands gate, Tåsenveien og Nordbergveien, for at det skal kunne anlegges sykkelfelt i Tåsenveien mellom Uelands gate ved Voldsløkka og Kaj Munks vei (Tåsen senter).
I 2016 skrev vi om planene, og da fortalte Bymiljøetaten at planlagt oppstart var 2018. To år skulle arbeidet ta.
Hva er status på prosjektet?
Men nå, i 2019, har ennå lite skjedd. Er planene lagt på is, undret vi, og spurte Bymiljøetaten om hva som skal skje, og om det er satt en oppstartsdato.
– Planlagt byggestart er justert til høsten 2019, men oppstartdato er ikke satt, svarer Katrine Sætre, Overingeniør Sykkelplanseksjonen i Bymiljøetaten.
Varigheten på arbeidene er fortsatt anslått til omtrent to år. Tiltaket er et del av den overordnede målsettingen i Oslo om å få flere til å gå, sykle og reise kollektivt.

Tåsenveien har i dag fortau på den ene siden og gateparkering. Nå kommer tilpasning til syklister. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Sykkelfeltet fortsetter i Nordbergveien
– Hva er grunnen til forsinkelsen?
– En av grunnene til at det har blitt utsatt er at det har vært nødvendig å gjøre endringer i prosjekteringen underveis. Dette for å samkjøre med andre prosjekt som er tilgrensende til Uelands gate, Tåsenveien og Nordbergveien. Prosjektet har også blitt større og har ført til mer arbeid både for byggherre og prosjekterende konsulent, sier Sætre.
Nylig kunne vi fortelle at strekningen med sykkelfelt i Tåsenveien fortsetter med sykkelfelt også i Nordbergveien, med én- og tosidig sykkelfelt mellom Rolf Wickstrøms vei og Kongleveien, og tosidig sykkelfelt mellom Borgestadveien og Sognsveien. Men denne delen går raskere. Her er oppstart planlagt allerede i løpet av første halvår 2019. Les mer om sykkelplanene i Nordbergveien her.
Privat grunn
Da planene i Tåsenveien kom på bordet sist, møtte de motstand fra flere grunneiere langs Tåsenveien, og det var uenighet om hvorvidt det var behov for utvidelse av veiarealet – i tillegg til sykkelfeltene skal det etableres tosidig fortau.
– Er det slik at prosjektet krever ervervelse av privat grunn - og er dette gjort?
– Prosjektet krever ervervelse av privat grunn. Avtaler med de fleste grunneiere er allerede på plass, sier Sætre i Bymiljøeteaten.
– Hvordan er dialogen med naboer?
– Det har blitt gjennomført en eller flere befaringer på hver enkelt eiendom og en god del oppfølgning i etterkant. Det har også vært delt ut et informasjonsskriv i postkassene til de som bor langs Tåsenveien, svarer hun.
Fryktet fjerning av parkering ville øke hastigheten
Beboere langs Tåsenveien var sist også kritiske til fjerning av parkeringsplasser, og bemerket til planene at fartsnivået i veien er høyere enn det som er skiltet – 40 km/t.
Det ble derfor bedt om en grundig analyse av fartsstøy, slik at støyreduserende tiltak, som for eksempel støyskjermer, kunne iverksettes
– Hva er status på dette nå?
– Det vil ikke lenger være mulig å parkere i Tåsenveien. I samarbeid med grunneiere har kommunen kommet frem til en langt mer trafikksikker løsning, hvor det etableres nye plasser hos grunneiere i stedet for i offentlig vei, sier Sætre, og legger til:
– Når det gjelder støyskjerm er prosjektet et miljøtiltak som ikke medfører økt støy. Prosjektet oppfører ikke støyskjerm som følge av bygging av sykkelfelt og fortau; det har ligget som premiss siden før reguleringsplanen ble vedtatt januar 2013.
I tillegg til tiltakene som sykkelfelt og tosidig fortau, skal bussholdeplassene på strekningen oppgraderes, og det etableres opphøyde gangfelt for å redusere farten på motorisert trafikk og gjøre det tryggere for gående å krysse veien, ifølge Bymiljøetaten.
Gatebelysningen byttes ut, og kabler som går i luftstrekk langs veien legges i bakken.
Slik er fremtidsbildet i Tåsenveien presentert:
"Dam" til overvann
Langs Voldsløkka, og fra Voldsløkka til Stavangergata (på vestsiden av veien), skal det etableres regnbed for "lokal disponering av overvann". Regnbedene vil ifølge Bymiljøetaten fremstå som en beplantet forsenking i terrenget, der vann lagres på overflaten og infiltrerer til grunnen eller overvannsnettet.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!