Nordre Aker Budstikke

– Det er ikke rom for å gjøre masse artige ting i 2018

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen bremser lokalpolitikerne allerede før han har lagt frem budsjettforslaget for 2018. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Bydel Nordre Aker må spare inn 42 millioner kroner i 2018. Bydelsdirektør Øyvind Henriksen advarer lokalpolitikerne mot å gjøre krumspring i budsjettprosessen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.11.2017 kl 17:41

NYDALEN: Torsdag 2. november fikk lokalavisen lov til å være med inn da bydelsdirektøren og hans stab la fram hovedtrekkene i den pågående salderingsprosessen i forbindelse med 2018-budsjettet. Dette er første gang lokalpolitikerne blir briefet om neste års budsjettsituasjon.

Venstre i Nordre Aker skal ha honnør for å ha stått på kravet om åpenhet også tidlig i budsjettprosessen. Alle de øvrige partiene levde godt med en lukket budsjettkonferanse. Rådhusets jurister slo imidlertid i høst fast at det har de ikke anledning til å gjøre, etter Kommuneloven.

Bydelsutvalgets, minus Venstre, argument for å lukke konferansen var at da kunne de ansatte "snakke mer fritt". Budsjettkonferansen fremsto i torsdagens form imidlertid ikke som et møte som under noen omstendighet hadde behov for å være lukket for allmennheten.

For interessegrupper kan det være nyttig å høre hvor bydelsadministrasjonen kan tenkes å spare i sitt budsjettforslag, slik at man kan fremføre sine behov både i retning administrasjonen og lokalpolitikerne før det endelige budsjettforslaget legges frem 22. november.

Det spørs om bydelsdirektøren vil omtale det på samme måte som han gjorde med 2017-budsjettet: – Det morsomste budsjettet jeg har lagt frem


Budsjettforslaget skal komitebehandles, før bydelsutvalget vedtar 2018-budsjettet i sitt møte 14. desember.

Omfordelinger

I byrådets budsjettforslag får bydelssektoren 21,8 milliarder kroner i 2018. Det er en realvekst på 3,2 prosent fra 2017. Det gjøres imidlertid en rekke endringer i tildelingskriteriene, noe som slår svært ulikt ut for bydelene.

Faktorer som påvirker hvor mye hver bydel får, er blant annet endret befolkningssammensetning, levekårindekser, og sosioøkonoimske faktorer. For eksempel utløser mange eldre mer penger, fordi denne gruppen er storforbrukere av kommunale tjenester. Men i de kommende årene blir gruppen av dem over 80 år mindre, dermed kommer det også mindre penger til eldreomsorg.

Samtidig øker prisene på flere tjenester bydelen kjøper inn. Avdelingsdirektør for økonomi i bydelen, Eivind Marthinsen ga noen eksempler:

Byrådet skal øke bemanningen med 120 årsverk i de kommunale sykehjemmene. Det fører til at prisen bydelene må betale per sykehjemsplass går opp. Totalt blir det 90 millioner mer å betale for bydelene. Prisøkningen kompenseres med 70 millioner, men det gir likevel en differanse på 20 millioner kroner. Disse må bydelene finne andre steder i budsjettene sine.


En annen utfordring for Bydel Nordre Aker er at den har flere barnehageplasser enn det er behov for. Dermed mister bydelen oppholdsbetaling når ledige plasser blir stående tomme. Driftskostnadene til hver barnehage går likevel ikke ned.

I hjemmetjenesten skal det i denne perioden ansettes 500 nye årsverk, har byrådet bestemt. I Nordre Aker er antallet som trenger hjemmetjenester redusert. Dermed ønsker bydelen selv å holde antallet ansatte som i dag, og mener de dermed får bedre kapasitet per bruker, uten å måtte ansette flere. Dette har de ikke fått gehør for av byrådet, ifølge bydelsadministrasjonen.

Eivind Marthinsen, avdelingsdirektør økonomi, redegjør for bydelsutvalget under budsjettkonferansen 2. november. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

42 millioner

Heldigst med kriterietildelingene er de i Gamle Oslo og Søndre Nordstrand, som får en realøkning på henholdsvis 1,85 prosent (pluss 32,5 millioner kroner) og 1,78 prosent (pluss 25,1 millioner). Bydel Nordstrand får en realreduksjon på 1,65 prosent (minus 26,6 millioner), og Bydel Alna på 1,45 prosent (minus 28,3 millioner).

Bydel Nordre Aker havner et sted midt i mellom, og får en realreduksjon på 0,69 prosent, eller nesten 11 millioner kroner mindre enn i 2017.


Selv om regnskapet for 2017 tilsynelatende ser lyst ut, og Nordre Aker styrer mot et mindreforbruk på omlag 14 millioner kroner i år, må aktivitetsnivået reduseres langt mer enn realreduksjonen tilsier.

Forbruket i år er nemlig 10 millioner mer enn tildelt ramme i 2017. Dermed spiser bydelen i realiteten 10 millioner av mindreforbruket (oppsparte midler) fra 2016. Føringene på å holde seg innenfor tildelt ramme er sterke, hvis ikke risikerer bydelen å bli satt under administrasjon fra rådhuset.

Mer-/mindreforbruk i Nordre Aker:

2011: -4.567.000
2012: +13.244.000
2013: +20.333.000
2014: +30.189.000
2015: +29.614.000
2016: +23.248.000
2017 (prognose): +14.300.000

Tilsammen har Helse- og mestringsavdeligen og Oppvekst- og familieavdelingen brukt 21,5 millioner mer enn tildelt ramme (Her er kjøp av sykehjemsplasser og botilbud de største postene). Nye botilbud som er opprettet i år har i tillegg ført til en aktivitetsøkning på rundt 10 millioner kroner.

Dermed går Nordre Aker ut av 2017 med driftskostnader som er 42,5 millioner mer enn hva den får tildelt for 2018.


– Det er altså 42 millioner vi må finne svar på neste år. Da er det ikke rom for å gjøre masse artige ting som dere kan tenkes å ha lyst til. Vi må legge frem et budsjett med delvis høy risiko på enkelte områder, sa byelsdirektør Øyvind Henriksen til bydelspolitikerne.

Hvor han velger å ta penger fra, vil vise seg når budsjettet legges frem senere denne måneden. Han ga likevel uttrykk for å ville ta hensyn til lokalpolitikernes uttalte hjertesaker.

– Jeg vet at dere er opptatt av frivillighetsmidler og seniorsentre – det husker vi når vi driver med salderinger, sa han.

Mye bra – og det fortsetter

Bydel Nordre Aker er helt i front i Oslo når det gjelder flere tjenesteområder, bant annet innen eldreomsorg og frivillighet. Det gode arbeidet skal videreføres, selv om livreima strammes ytterligere, lover bydeldirektøren. Her fra en presentasjon tidligere i år. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Men selv om bydelen må kutte 42 millioner neste år, går ikke bunnen helt ut av det de holder på med, forsikret bydelsdirektøren. Bydelen får tildelt nesten 1,6 milliarder kroner.

– Vi gjør veldig mye bra i Nordre Aker, som er helt i front i byen. Innen oppvekst, tverrfaglig arbeid. Med Nye familier og Barnehjernevernet har vi vært først ute og satt agenda. Også innen hjemmetjenester, og med pilotprosjektet om alders- og demensvennlig by. Byrådets kommende handlingsplan for en aldersvennlig by, er primært bygget på det vi har levert i Nordre Aker. Vi har mye å være stolt av og være fornøyd med. Og det skal vi fortsette med, presisterte Henriksen.

LES MER: Heidi og Nordre Aker blir eldre-mentor for hele Oslo

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...