ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Driver disse deg til vanvidd?

– Det er lov å klage på naboens julelys

Julebelysning er stort sett et hyggelig innslag i en mørk tid, men fargerike, blinkende lys kan bli plagsomt.

Julepyntede fasader er for mange et kjærkomment lyspunkt i mørketiden. Det glitrer allerede i lys fra balkonger og hager – men hva hvis julestemningen til naboen tar overhånd?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

NORGE: Like sikkert som at julen nærmer seg, kommer debatten om hvor tidlig man kan begynne å pynte til jul. Med LED-lysenes inntog har blinkende, fargerik julebelysning blitt allemannseie. Men hva gjør du dersom naboen din har "tatt helt av" med julebelysningen? spør Norske Boligbyggelag (NBBL) i en pressemelding like før adventstiden setter inn.

– Det finnes ingen lover som konkret omhandler julelys, men både borettslagsloven og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at man ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe for naboen, sier advokat i NBBL, Line C.B. Bjerkek.

Lov å klage

Dersom julebelysningen er til urimelig sjenanse er det lov til å klage, ifølge NBBL. Bjerkek anbefaler å først ta en prat med den aktuelle naboen dersom du plages av lys eller støy.

– Prøv først med en vennlig oppfordring om å slukke lysene til et fast tidspunkt på kvelden, som bør være vanlig leggetid for folk flest. Om det ikke fører frem, er det styret man må kontakte og klage til. Styret må da se på saken, og vurdere om julepynten er til unødvendig ulempe eller sjenanse for naboen, sier advokaten.

Selv om det kan være hyggelig med julepynt, trenger man ikke å akseptere ødelagt nattesøvn i hele desember, understreker hun.

ANNONSE

– En løsning kan være at styret pålegger beboer å slukke lyset til et fast tidspunkt på kvelden. Å fortsette å plage naboene med sterkt og støyende julelys etter et slikt pålegg, vil være et brudd på dine plikter som seksjonseier eller andelseier, sier advokaten.

Vanskeligere med eneboliger

Bor du i en privat enebolig er det vanskeligere å få medhold i klager på naboens julebelysning. Nabolovens paragraf 2 slår riktignok fast at ingen må gjøre noe som er til urimelig skade for naboen.

– Det er nærheten til naboen som teller her. Det skal mye til for at denne paragrafen skal gjelde for julelys når du har en viss avstand til naboen. Med god plass mellom husene, så skal det mye til for at dette skal oppleves som en urimelig plage for naboen, sier Bjerkek.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE