Nordre Aker Budstikke

– Det gjør vondt langt inne i hjertet mitt

Ine Andresen er svært kritisk til hvordan hun mener sin 82-år gamle far ble behandlet etter at han ble innlagt på Tåsen Helsehus. Foto: PRIVAT/ARKIVFOTO

Flyttet faren (82) til annet sykehjem. – Jeg er jo på jobb, og kan ikke sitte ved siden av hele døgnet for å passe på at faren min får det han skal ha! sier datter Ine Andresen. – Vi har ikke lykkes å få til betryggende dialog med pårørende, og beklager sterkt, sier ledelsen ved Tåsen Helsehus.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.07.2016 kl 11:28

TÅSEN: Ine Andresen er sjokkert over behandlingen hennes far fikk ved Tåsenhjemmet, eller Tåsen Helsehus, som det nå heter, etter at private Norlandia Care overtok driften i 2013. Tåsenhjemmet ble gjort om til ett av de fire helsehusene i Oslo, korttidsavdelingene ble samlet i helsehusene.

Sykehistorien til familien startet da hennes 82-år gamle far, ble tidligere i år lagt inn på Ullevål Universitetssykehus, med blodforgiftning. Og satt rett på intravenøst og antibiotika. Etter et korttidsopphold i bydelen han sogner til, Nordstrand, ble det bestemt at faren var sterk nok til å flytte hjem igjen, med hjemmesykepleie og oppfølging av familien.

LES OGSÅ: Sykehjemmet ble pusset opp for millioner - nå skal det snart rives

Ullevål

– Det gikk dårlig. Han tok seg ikke opp hjemme. Han ramlet også, og etter kort tid bar det rett inn på Ullevål igjen. Igjen blodforgiftning, nyrene svikter, og i tillegg har han et veldig svakt hjerte, forteller datteren Ine Andresen.

Hun fortsetter.


– Det ble fire nye uker på antibiotika, men ved Ullevål Universitetssykehus fikk han flott behandling, ikke minst følte jeg meg trygg på at han ble tatt vare på på best mulig måte, og jeg kunne også sove rolig om natten!

Tåsen

Så, forrige uke, ble det igjen bestemt at faren var sterk nok til å kunne skrives ut. Det var fullt på Nordstrand bydels helsehusplasser ved Ryen, så han fikk rom ved Tåsen Helsehus. Datteren synes det ble veldig upraktisk å skulle kjøre tvers gjennom flere bydeler for å kunne besøke og følge opp faren, men tenkte at det fikk bare gå, hvis hennes far fikk det best mulig.

– Det sto jo klart og tydelig i journalen hans, at han spiser og drikker veldig dårlig. Og derfor krever dette nøye oppfølging, og noe jeg var spesielt opptatt av at ble fulgt opp. I tillegg understreket jeg for personalet at han selv ikke vil være til bry, surrer og er forvirret, sier han ikke er hverken sulten eller tørst, men at det måtte de ikke ta hensyn til, sier Andresen videre.

LES OGSÅ: Superkokken testet maten til de eldre - Hadde jeg servert dette hjemme, hadde jeg fått kjeft!

Livskvalitet

Faren har også problemer med å gå, og er veldig tungpustet.
Klokken 18.00 ankom hun og faren Tåsen Helsehus. Han fikk et stort fint rom, og alt så tilsynelatende bra ut.


– Fredag var jeg der igjen. Da ble epikrisen til min far gjennomgått. Det ble blant annet av legen, bestemt fysioterapi. I tillegg snakket legen om livskvalitet, og hvor viktig det er for alle, også for de som man kanskje ikke vet hvor lenge lever, sier Andresen.

Så begynte de nye utfordringene.

Bytte rom

– Samme dag fikk vi beskjed om at han måtte bytte rom. Jeg protesterte – min far er som nevnt forvirret, og vet ikke alltid hvor han er. Flytting av rom forverrer jo situasjonen. Men til ingen nytte – jeg fikk bare beskjed om at de måtte gjøre som de fikk beskjed om. Derfor flyttet de denne gamle og syke mannen etter bare ett døgn!

Ikke kontakt

Andresen fortsetter.

– Det bør også nevnes at jeg denne fredagen, og andre dager, har forsøkt å kontakte sykehjemmet flere ganger per telefon. Sjelden tar noen telefonen, jeg har stått på vent i lange tider, og hvis noen svarer, så vet man sjelden hvem som er hvor, og hvem som er rette person å prate med!


Andresen forteller at iløpet av de få dagene faren var beboer ved sykehjemmet, ble han tynnere og tynnere. Mer og mer fjern og forvirret.

LES OGSÅ: Lørdagsgrøten til de eldre er så kald at smøret ikke smelter!

Mistet vekt og veldig tørst

– Mandag var jeg også på besøk, jeg ville komme hver dag. Piller fløt på rommet og bordet hans, usikkert hvor mange han hadde fått i seg, for resten lå igjen der. Han virket veldig slapp, og ikke minst var han veldig tørst. Han drakk opp to glass med saft som jeg og min datter hentet til han, sier Andresen.

Hun fortsetter.

Vondt

– I tillegg klaget han over vondt i siden. Hadde han ramlet igjen? Han klarte ikke å redegjøre for det, så jeg gikk ut på gangen for å få tak i noen som kunne svare på dette. Mange ansatte – sikkert over 20 - i gangen og på pauserommet. Men ingen kunne svare. De ansatte var mest opptatt av å rekke et møte som skulle begynne klokken 12.30!


– Til slutt fikk jeg tak i en pleier, som etter hvert fant ut at ja – han hadde ramlet i natt. Jeg spurte om hvorfor vi ikke ble informert, men det kunne hun ikke svare på. Da jeg sa at han klagde på smerter, svarte hun bare at: Det har han ikke sagt til oss? Hun noterte på en lapp, og sa hun skulle ringe meg etter det omtalte møtet. Jeg har ikke hørt noe ennå!

LES OGSÅ: Tåsentunnelen stenger i sommer

Barnebarnet skiftet på såret

Faren til Andresen har også et sår under det ene benet, som sannsynligvis er årsaken til gjentagende blodforgiftning. Andresens datter i tyveårene, besøkte også bestefaren. Hun så at det trengtes å skiftes på såret.

– Hun sa fra til de ansatte, det var hele syv stykker som var samlet i et av fellesrommene, om de kunne gjøre det. Men det kunne de ikke da, hun fikk til slutt mast seg til et plaster, så gjorde min datter det selv!

Tirsdag orket ikke Andresen mer.

Flyttet

– Det er ille å tenke på at din egen far kanskje ikke engang får nok å drikke! Jeg har jo flere ganger tatt situasjonen opp med ledelsen, de bare beklager og beklager. Ett annet svar jeg fikk var at det var spesielt hektisk mandager og tirsdager, for da var det så mye møte og kursvirksomhet! Jeg gir vel fullstendig blaffen i møter og kurs ved sykehjemmet – de skal passe på og ta vare på faren min på en skikkelig måte!

Andresen fortsetter.

– I tillegg – fysioterapi hørte vi ikke noe mer om. Jeg vet faktisk ikke om faren min i det hele tatt fikk seg en dusj mens han var ved Tåsen. Han har så vidt jeg vet, kun ligget og glant i taket på rommet sitt under hele oppholdet, bortsett fra muligens et par besøk i spisesalen. Jeg er jo selv på jobb, og kan ikke sitte ved siden av hele døgnet for å passe på at faren min får det han skal ha!

Andresen bestemte seg tidligere denne uka at faren, som i tillegg etter hennes observasjon har gått ned flere kilo på få dager, skulle flyttes fra Tåsenhjemmet.

LES OGSÅ: Så mye eiendomsskatt betaler vi i Nordre Aker

Transporten

– Det ble jo også diskusjoner for hvordan faren min skulle komme seg til Ryen. Jeg tok opp dette med Tåsen, men fikk da svar om at hvis jeg trodde de hadde tid til å kjøre han til Ryen, så fikk jeg tro om igjen. Jeg skjønner jo det, men det går vel an å sjekke om det likevel går å bestille en pasientbil, selv om det skal gjøres dagen i forveien?

Til slutt grep annen ved Tåsen inn i telefonsamtalen, og fikk ordnet transport.

Bra nå

– Jeg har jo også lest tidligere sak i media om samme sted. Det beroliget ikke akkurat. Etter mange telefoner, klaging, prating og diskusjoner, fikk jeg heldigvis til slutt plass for min far ved Ryen Sykehjem. Foreløpig har vi kommet til en annen verden, bare det at han har navn på døra, vi har fått liste med aktuelle kontaktpersoner, ansvarlig sykepleier og alt virker på stell, sier Andresen.

– Vondt langt inne i hjertet

Hun avslutter.

– Det gjør vondt langt inne i hjertet mitt å oppleve dette. Min far har familie som står på og hjelper han til å ha det best mulig. Men det er det ikke alle som har. Jeg synes dette er rett og slett forkastelig å behandle gamle forsvarsløse folk slik jeg opplevde at min far ble, og pårørende, ved Tåsen Helsehus. Rot, uoversiktlig, lite struktur, ingen eller få vet noe, altfor lite omsorg. Men, samtidig veldig mange folk på jobb?

Svarer

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med daglig leder av Tåsen Helsehus, som beklager.

– Vi beklager Ine Andresens opplevelse av oppholdet til sin far på Tåsen helsehus i perioden 23.-30. juni, ifølge Riikka Auberg, daglig leder ved Tåsen Helsehus.

Som fortsetter.

– Vi har gått grundig gjennom forholdene hun tar opp. Vi ser at vi har ikke lykkes å få til betryggende dialog med pårørende, og dette beklager vi sterkt. Vi vedkjenner at informasjon om fall ikke ble videreformidlet til pårørende og dette er brudd på interne rutiner.

Hun nevner også bytting av rom etter ett døgn.

– Grunnen til flyttingen var at det var gjort en tastefeil på formidlingens enhet i Sykehjemsetaten som resulterte at oppholdet ble lagt på feil rom. Dette er meget beklagelig, sier Auberg.

Og viser videre til taushetsplikten.

– Utover dette av hensyn til taushetsplikt kan vi kun uttale oss på generelt grunnlag og ikke gå i detaljer knyttet til det medisinske og sykepleierfaglige rundt denne saken. Men vi kan forsikre at Tåsen helsehus har generelt god fagkompetanse og rutiner for oppfølging av korttids- og rehabiliteringspasientenes individuelle behov, inkludert ernæring, sier Auberg videre.

Som igjen beklager.

– Vi beklager at vi ikke klarte å skape trygghet for Ine Andersen. Vi tar hennes tilbakemelding på alvor og bruker det til vårt kontinuerlig forbedringsarbeid.

Årsrapporten

Nordre Aker Budstikke har også sett årsrapporten for 2015 fra tilsynsutvalget for Tåsen Helsehus. Det nevnes der to andre mer kritikkverdige forhold, men at utvalget likevel mener det gjøres en god jobb. Dog nevnes i tillegg problemer i forbindelse med overgang til Tåsen Helsehus. Helsehuset har også i samme rapport svart på hvordan de har endret rutiner for å forbedre situasjonen.

LES OGSÅ: Er Viktor den nye Nerdrum? Se hva 13-åringen har tegnet!

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...