Nordre Aker Budstikke

Trikken tilbake i Grefsenveien:

– Det hamrer og dundrer i skinnene, sier beboer i veien

Dogan Gursel, som bor i Grefsenveien, mener lavere hastighet ville ha redusert trikkestøyen i svingen. Sporveien er ikke umiddelbart enig. Foto: Kristin Tufte Haga

Grefsenveien-beboer Dogan Gursel mener at trikkestøyen enkelt kan reduseres. Men det er ikke Sporveien umiddelbart enig i.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.05.2020 kl 12:19

GREFSEN: For ikke lenge siden var trikken tilbake i Grefsenveien, etter å ha blitt erstattet av buss for trikk under Sporveiens store oppgradering av trikketraséer fra Storo og opp til Midtoddveien.

Strekningen mellom Disen holdeplass og Glads vei ble imidlertid ikke oppgradert, fordi Sporveien mente det ikke var nødvendig i denne omgangen - les tidligere sak her.

Nordre Aker Budstikke møter Dogan Gursel i Grefsenveien, han bor nedenfor Glads vei, der Grefsenveien svinger. Han er lei av å bli vekket om natta av trikkebråk forbi huset, og legger til at flere andre naboer mener det samme som han. Gursel har også vært i kontakt med Sporveien og Ruter om dette, men føler ikke å få gehør.

Han mener også at det kan være en veldig enkel løsning på problemet:


– Trikkesjåførene må sette ned farten fra Glads vei og ned til svingen her! Trikkene kjører fort nedover Grefsenveien, ofte over 40 km/t som er fartsgrensen, etter det jeg erfarer. Så bremses det opp veldig før svingen her, og det hamrer og dundrer i trikkeskinnene, sier Gursel.

Han peker på skinnene i trikketraséen på vei mot Storo, før svingen nedenfor Glads vei. Skinnene ser ut til å være slitt på en annen måte, sammenlignet med skinnene i traséen oppover – de er nærmest mer «bulkete».

– Du hører godt forskjellen når trikken kjører oppover ut av svingen her, det er svært mye roligere og uten nesten noe støy.

Sliping

For kort tid siden varslet Sporveien at de vurderer å slipe skinnene på denne strekningen, mellom Disen og Glads vei. Sliping koster penger:

– Fjorårets kostnad på skinnesliping var 3,1 millioner kroner, dvs. totalt for alle strekningene i byen og hvor rundt 17 kilometer med skinner ble slipt. Men fjorårets skinnesliping var av mindre omfang enn hva det blir i år, sier kommunikasjonssjef i Sporveien, Cato Asperud.
– Det er ingen fasit på hvor ofte skinnene slipes, det varierer fra sted til sted alt etter hvilke forhold som råder der. Det er også vanskelig å angi en fast slipekostnad per skinnemeter, til det varierer forholdene for mye. Når det gjelder skinnene på strekningen Disen-Storo så må de vedlikeholdes noe oftere enn mange andre strekninger. Årsaken til det er at trikken her kjører i blandet trafikk og i fall, og det medfører mye nedbremsing, som igjen fører til raskere bølgedannelse og som igjen skaper støy og skinneslitasje. Det er også utfordringer ved glatt skinnegang, og da spesielt på høsten, hvor trikken står og slurer på skinnegangen. Det igjen gir bølgedannelse samt groper i skinnegangen som også medfører støy og skinneslitasje.

Fartsmålinger

For kort tid siden ble det gjennomført en fartsmåling av trikken.

– Etter den forrige tilbakemeldingen om for høy fart ble det foretatt en fartskontroll, 14. mai ved Grefsenveien 119. Av 22 passeringer registrerte vi to som kjørte over fartsgrensen på 40 km/t. Én passering på 41 km/t og én på 46 km/t. Begge disse var i inngående retning, altså mot Storo. Det at fartsgrensen overholdes tar vi på høyeste alvor. Vi skal derfor foreta en ny måling ved Grefsenveien 87, så snart som mulig. I tillegg følger vi opp førermiljøet, samt enkeltindivider individuelt.

Fartskontrollen ble gjort fra klokken 06.45 til 7.40, i begge retninger.

Han opplyser også at det er gjort en fartskontroll av trikken i området ved Grefsenveien 87, Nordre Aker Budstikke har etterspurt resultatene av denne.


Beboere langs Grefsenveien.

– Senke farten?

Gursel fra Grefsenveien mener at mange penger og mye støy kunne vært spart, bare ved å dempe farten før svingen:

– Greit at det er 40 km/t i Grefsenveien her nå, men trikken kan vel sakke farten til kanskje 30 km/t, uten at det går særlig utover rutetidene? Fra Glads vei og ned til første sving.

Gursel har også notert ned trikkenummer og klokkeslett, når det gjelder fart og støy, noe han også har levert Sporveien.

Gursel er ikke den eneste naboen til trikketraseen som har reagert på støy. Blant annet har familien Giske i Grefsenveien også sendt henvendelser til Sporveien om støy fra trikken:


«Vi har observert at hastigheten på trikkekjøring er blitt betraktelig høyere særlig i svingen, like før trikkestoppen Dr. Smits vei. Når trikken kjører så fort generert det store vibrasjoner i bakken i tillegg til støy. Det rister i hele huset. Dette har vi ikke opplevd før. Støyen er høyere enn det var før og det er svært ubehagelig. Jeg vet ikke hva er det som skyldes så store endringer og lurer på om dere har laget et plan som tar seg av tema bomiljø til de som bor langs Grenseveien?»

«Nå dundrer det i bakken så huset rister og hjulene hyler. Kan dette være fordi det er færre passasjerer å ta hensyn til? Dette er særlig merkbart på de seneste trikkene etter klokken 23.00.»

Dogan Gursel mener trikken bråker mer enn tidligere. Foto: Kristin Tufte Haga

Støy i luft og i grunn

Kommunikasjonssjef i Sporveien, Cato Asperud, tilføyer følgende:

– Det er ikke nødvendigvis sammenheng mellom hastighet og støy. Det handler også ofte om hvordan skinner og hjul går mot hverandre. Derfor er det også slik at skinner slipes årlig, det er et pågående årlig slipeprogram. Der vi ser at det er mye slitasje, der slipes det. 

– Vi skiller mellom luftstøy og støy i grunnen. Sliping er viktig for minst mulig støy i grunnen. Umiddelbart tenker jeg at sliping vil hjelpe på det beboere opplever som støy i grunnen, ved nevnte område i Grefsenveien. 

– Vil Sporveien vurdere å teste ut lavere hastighet (ned fra 40 km/t til 30 km/t) de meterne som er fra Glads vei og ned mot svingen ved Grefsenveien 87, slik beboer også ber om, for å se om det er det som skal til for å redusere det beboerne opplever som stor støy fra trikken?

Asperud svarer ikke bekreftende på at Sporveien vil vurdere å teste ut lavere fart på strekningen fra Glads vei og ned til svingen ved Grefsenveien 87:

– Vi ønsker å ettergå alle henvendelsene vi får, på en forsvarlig måte. Men igjen, jeg er usikker på om det vil hjelpe å sette ned farten. Settes farten ned, kan det medføre forsinkelser. Men vi vil følge opp saken, så får vi se hva det fører med seg. Jeg kjenner ikke til henvendelser som eventuelt er gjort tidligere til Sporveien i denne saken, fra beboerer langs veien.

Asperud legger til at Sporveien selvfølgelig forholder seg til støyforskriftene. Men bor man nær trikken må man regne med noe trikkestøy, mener han. Men det skal være innenfor det som er tillatte støygrenser. 

– Er støyen for høy i henhold til forskriften, så må det gjøres noe med det.

– I slike saker, hvem skal eventuelt initiere og betale for en støymåling i forbindelse med trikken?

– Det er siste tiltakshaver som har ansvaret for å få utført en støymåling. Trikken har vært i Oslo i 140 år. Det er nok mest naturlig at beboerne som bor langs trikkelinjene eventuelt tar initiativet til en slik måling.

Om likevel Sporveien kan regnes å være siste tiltakshaver i Grefsenveien, selv om det ikke har vært full rehabilitering av strekningen fra Disen til Glads vei – og hvem som har godkjent den nye traséen, svarer kommunikasjonssjefen slik:

– Det stemmer at trikken er tilbake igjen i Grefsenveien, etter arbeidene der. Traséen er godkjent av Statens Jernbanetilsyn, både når det gjelder skinner og strøm.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...