Nordre Aker Budstikke

BI feirer 75 år:

Det hele startet som et lite aksjeselskap

75 år skal selvfølgelig feires. Grunnleggeren av BI tenkte i utgangspunktet at selskapet skulle tilby undervisning på kveldstid, helt tilbake til 1943.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.06.2018 kl 09:14

NYDALEN: Fra wikipedia.no kan leses følgende:

Bedriftsøkonomisk Institutt (BI) ble opprettet som et aksjeselskap av Finn Øien og hans parter John Rosef i 1. juni 1943. Utgangspunktet var å tilby undervisning på kveldstid, men i løpet av de neste tiåret ble tilbudet utvidet til å omfatte et toårig dagstudium.

Nils Skott kom inn som en tredje eier i 1944 og ansvarlig for rasjonaliseringsavdelingen. Finn Øyen hadde ansvaret for administrasjon, undervisning og tidsskrifter. Jens Rosef var ansvarlig for konsulentavdelingen i regnskap og revisjon. I løpet av 1945 utvidet BI til seks avdelinger: Kurs, konsulentavdeling (rasjonalisering), regnskap og revisjon, BIs indeks, trykkeri og gårdsbestyrelse.

Kontorledelse

Året etter ble det første toårige dagstudiet lansert med navnet Kontorledelse I og II.

Videre fra Wikipedia:


Studentene ved dette studiet blir i 1954 godkjent som låntakere ved Statens lånekasse for utdanning. BI kjøpte i 1957 Ivar Aasens vei 14, som ble brukt som kontor. I 1968 ble det toårige studiet utvidet til et treårig og fikk navnet diplomøkonomstudiet. Året etter fikk statsstøtte og BI ble også omdannet fra en privateid bedrift til en non-profit stiftelse. Dette var en kraftig stimulans til faglig opprustning.

20.000 studenter

– Fra opprettelsen i 1943 har Handelshøyskolen BI vokst til å bli en av Europas største handelshøyskoler. Med rundt 20.000 studenter har vi i løpet av våre 75 år blitt en betydelig utdanningsaktør både i Norge og internasjonalt, står det på BIs egen hjemmeside. Videre at dagen skal feires, rektor Inge Jan Henjesand inviterte ansatte, utvalgte gjester og alumni til jubileumsmarkering fredag 1. juni i Nydalen, men og også i Oslo Rådhus.

Sentralt for arrangementet var også utnevnelse av nye æresdoktorer.

Byste av Finn Øien

Selvfølgelig var det kake på den store dagen, men ikke minst så var det også bysteavdukning av BIs grunnlegger, Finn Øien.

– Dette er en stor dag. I dag feirer vi en lang og stolt historie med utdanning og forskning i toppklasse. Fra å starte som en kveldskole i hjemmet til vår grunnlegger Finn Øien, er vi i dag en av Europas største handelshøyskoler. Det er godt å få vår grunnlegger, Finn Øien på sokkel utenfor BI, og avslutte med en verdig feiring i Oslo rådhus, sier rektor Inge Jan Henjesand.


Videre:

– På en dag som denne er jeg stolt. Stolt av alle våre studenter som hver dag studerer meget hardt, og av alle våre akademiske toppfolk som hevder seg meget godt på den internasjonale arena. Tenk at vi siden 1983 har utdannet over 300.000 kandidater. Mennesker som på hver sin måte har vært med på å bygge det kunnskapssamfunnet vi ser i dag.

Fredag kveld sto samling i Rådhuset på planene, med blant annet jubileumsseremoni og åpning av ordfører Marianne Borgen. Og så klart så sto også blant annet rektor Inge Jan Henjesand på talelisten.

Gratulerer til BI med 75 år!

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...