– Det kan sitte en treåring midt i veien rundt neste sving

Det er mange lover og regler for å ferdes i Marka, men vi må alle ta hensyn til hverandre. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE
Vi spurte: Hvor fort er det egentlig lov å sykle på skogsbilveier, turveier, sykkel- og gangveier?
Publisert: 10.09.2018 kl 11:51
Sist oppdatert: 10.09.2018 kl 18:46
MARKA: Tirsdag fortalte Ingunn om hvordan hun nesten hadde blitt kjørt overende, bakfra av to «vill-syklister», ikke på en skogsbilvei, men på turveien langs Akerselva.
«Sekken jeg hadde på ryggen ble revet av, ingen av de to syklistene stoppet. Men den ene ropte: "Faens idiot!"»
HER KAN DU LESE HELE SAKEN FRA TIRSDAG
Og lesernes erfaringer om høy fart på sykkel, og andre sykkelhistorier, ble kommentert på Facebook, og på mail til redaksjonen.
– Jeg støtter det innlegget helhjertet. Selv går jeg en del langs Akerselva i Nydalen og ser hele tiden bakover for å forsikre meg om at ikke en av de ville syklistene kommer. Jeg har tatt kontakt med Syklistenes Landsforening, men de virker helt uinteressert i å ta fatt i utvikling mot stadig villere sykling i gangveiene, skriver en leser.
Ingen spesifikk fartsgrense
Bymiljøetaten, som forvalter områdene og gangveien langs Akerselva, opplyser at det ikke er noen fartsgrense på en gang- og sykkelvei.
– De samme reglene vil gjelde på turveien langs Akerselva, som på gang- og sykkelvei. Det aller viktigste er Vegtrafikkloven, som gjelder for alle, uansett hvor man ferdes. Statens Vegvesen og Trygg trafikk har på sine nettsider oversikt over hvilke regler som gjelder for syklister, sier presseansvarlig i Bymiljøetaten, Monica Thorud Olsen.
Hun trekker spesielt frem paragraf 3:
– Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade, og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.
Og om gangveier spesielt, skriver Trygg Trafikk, som «Et godt råd»:
«På gang- og sykkelveier bør syklister og gående ta hensyn til hverandre og sørge for et best mulig samspill. Som oftest er gang- og sykkelveier beregnet på sykkeltrafikk i begge retninger. Syklister må ta hensyn til gående, passere i god avstand og i lav nok hastighet.»
Tilnærmet gangfart
Vi tok kontakt med Statens Vegvesen, som viser videre til Vegdirektoratet:
– Syklende må tilpasse farten etter forholdene og ta hensyn, særlig gjelder det sykling der man ikke skiller mellom gående og syklende (gang-/sykkelveier, fortau). Ved passering av gående skal syklister holde tilnærmet gangfart, svarer pressevakt Monica Knoff, i Vegdirektoratet. Dette er også presisert i Forskrift om kjørende og gående trafikk.
– Kan sitte en treåring midt i veien
Jurist Marianne Reusch har skrevet mye om allemannsretten, og har følgende å si om spesielt fart på turveiene i Marka:
– Alle som ferdes i Marka må vise hensyn til hverandre. Syklister og alle andre på tur i Marka må alltid ha i bakhodet at det kan sitte en treåring midt i veien rundt neste sving!, oppfordrer Reusch.
– Det er jo også den store forskjellen fra bilveier ellers i byen. I Marka er det for eksempel hverken filinndeling eller gitt at det ikke skal være folk til fots midt i veien. Syklistene har også en lovfestet plikt og ansvar for dette. Mange misforstår hensyn med noe veiledende og uforpliktende, det er en lovfestet plikt, gjentar Reusch.
Som også viser til Friluftsloven paragraf 2, som hun har omtalt på egen blogg som Nordre Aker Budstikke refererer fra:
«I skogen kan enhver sykle på vei eller sti i utmark når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet. På fjellet er det også lov å sykle utenfor stiene. Unntak: Retten til sykling (og alle andre aktiviteter i naturen) kan begrenses. Unntakene går foran hovedregelen om fri ferdsel. Friluftsloven § 19 sier: Utøvelse av allemannsretten etter denne lov gjelder med de begrensninger som følger av annen lovgivning eller av forskrifter gitt i medhold av lov.»
«Hensynsregelen Friluftsloven § 11 er kanskje terrengsyklistenes og allemannsrettens viktigste regel. Den frie ferdselsretten gjelder bare når man opptrer hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade. Trafikkreglene gjelder også på skogsveier. Syklistene har plikt til å la gående få tilstrekkelig plass på veien (§ 9 nr 1). Og den syklende skal kunne stoppe foran enhver påregnelig hindring (§ 13 nr. 1).»
Om fart på skogsbilveier og turveier i Marka understreker hun følgende:
– Når det gjelder fart for syklister på skogsveier gjelder vegtrafikklovens fartsregler. Det vil si maksimalt 80 km/t utenfor tettbygde strøk, dersom annet ikke er fastsatt ved offentlig trafikkskilt. Det vil si skilt med rød ramme. Men like viktig er fartsbestemmelsen som følger av vegtrafikkloven § 6 første ledd: «Fører av kjøretøy skal avpasse farten etter sted, føre-, sikt- og trafikkforholdene slik at det ikke kan oppstå fare eller voldes ulempe for andre, og slik at annen trafikk blir minst mulig hindret eller forstyrret. Føreren skal alltid ha fullt herredømme over kjøretøyet.»
Nye skilt
I år og i fjor hang også Bymiljøetaten opp nye skilt ved de forskjellige markaportene, med budskap om å ta hensyn til hverandre i Marka:
– Skiltene er laget for å fornye og oppgradere Oslo kommunes informasjonstavler for de som skal ferdes i marka. De gamle var utdaterte, og da er det veldig hyggelig med en oppfrisking både på layout og et mer tidsriktig innhold. Oslo kommune har veldig mange slike tavler der hvor markabrukerne er på tur ut i skogene hvor Oslo kommune har grunneierinteresser, og disse tavlene er nå i all hovedsak oppdatert, forteller Knut Johansson, sekssjonssjef for skogavdelingen i Bymiljøetaten.
– På alle veier i marka hvor Oslo kommune er veieier, er maksimal fartsgrense 30 km/t, men dette er også å anse for for høy hastighet ved passering av andre brukere av veien, eller om andre forhold krever økt aktsomhet. Syklister ferdes på markaveiene i henhold til Friluftsloven, og er ikke avhengig av veieiers tillatelse. Det betyr at det er Veitrafikkloven som regulerer syklistenes høyeste tillatte hastighet, legger Johansson til.
Samme som også jurist Reusch omtaler lenger opp i saken.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!