Nordre Aker Budstikke

Det morsomste budsjettet han har lagt fram

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Ja, skal vi tro bydelsdirektør Øyvind Henriksen er bydelsbudsjettet ambisiøst og fremtidsrettet. Han har spesielt tilgodesett de minste barna og bydelens eldste innbyggere. Men hva med Frivillighetsmidlene og Den kulturelle skolesekken?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.11.2016 kl 15:33

NORDRE AKER: Onsdag offentliggjorde bydelsdirektøren forslaget til bydelsbudsjett for 2017. Han understreker at det er et stramt budsjett, og at det nok vil oppleves slik på flere av bydelens tjenestesteder.

Bydelens økonomiske netto budsjettramme for 2017 er på over 1,5 milliarder kroner, og er fordelt slik på de fire funkjsonsområdene «Administrasjon og fellestjenester», «Barnehager» og «Oppvekst», «Helse og omsorg» og «Sosiale tjenester og ytelser»:

– Vi satser spesielt på de minste, og på mestringsteam og rehabilitering for eldre, og styrker tjenestene som vil gjøre at eldre kan bo hjemme lenger, sier Henriksen.

LES OGSÅ: BU-nestlederen kritiserer bydelen for å lukke budsjettkonferansen for publikum og media: – Det er ikke lov, sier hun

Tenker nytt

Og hvorfor er dette budsjettet så morsomt?

Rammereduksjonen til bydelen er mindre enn den har vært de siste årene, opplyser bydelsdirektøren. Et mindreforbruk på 25 millioner fra 2016 (det var 29 millioner året før) gir dessuten en buffer til driften framover.

Samtidig er man for alvor i gang med en omtstilling, der tillitsbaserte løsninger og mer sømløse tjenester hvor enhetene snakker mer sammen, er stikkord.

De ansatte i alle tjenester skal ta utgangspunkt i den enkelte innbyggers egne ressurser og behov. Det vil også bli en større utrulling av velferdsteknologsike løsninger.


– De som trenger hjelp og støtte fra oss i lengre eller kortere deler av livet, skal få være «sjef i eget liv», og vi skal mobilisere hele laget rundt den enkelte (våre dyktige fagpersoner, frivillige, pårørende etc.), skriver bydelsdirektøren i budsjettforslaget.

Han utdyper det slik:

– Det holder ikke lenger bare å «løpe fortere», vi må løse utfordringer og oppgaver på nye måter. 2017 kommer til å bære preg av dette i mange av tjenestene våre.

Forbygge tidlig i livet

Budsjettet i 2017 skal fokusere nettopp på dette. For de minste barna blir «Barnehjernevernet» og «Bedre tverrfaglig innsats» viktig. Hensikten er å forebygge, oppdage og hjelpe barn som opplever omsorgssvikt, vold og overgrep.

«Nye Familier»-programmet videreføres også, og er en tett oppfølging av førstegangsforeldre og deres barn, fra svangerskap til toårsalderen.


– I tillegg styrker vi helsestasjonen. Målet er å være i forkant, sier Henriksen.

Skolehelsetjenesten på barnetrinnet styrkes med ett årsverk, og barneskoler med mer enn 500 elever skal ha helsesøster tilstede fem dager i uken.

Ny NAV-modell

I NAV blir det én leder både for den statlige og kommunale delen. Det skal sikre bedre samhandling og bruk av de virkemidlene som er til rådighet.

– Dette håper vi kan bidra til at enda flere i Nordre Aker kommer ut i arbeid og blir selvhjulpne,sier Henriksen.

NAV Nordre Aker får én leder i 2017. Det skal gi bedre utnyttelse av ressursene. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Flere omsorgsboliger

I 2017 åpnes Pastor Fangens vei 22, med 29 omsorgsboliger, og et tilbud med blant annet sansehage og helsetjenester.

– Det skal være et fremtidens seniorhus, sier Henriksen.

Berg gård åpner også, med barnehage for 300 barn og 18 boliger for utviklingshemmede.

– Vi har ansatt en egen gårdsbestyrer som skal sørge for samhandling mellom enhetene på gården, de pårørende og bygge kontakt med nabolaget, sier Henriksen.

Alders- og demensvennlig by

Satsingen på alders- og demensvennlig by fortsetter for fullt, og nå skal flere av erfaringen er som er gjort implementeres i tjenesteapparatet for å skape en mer meningsfylt hverdag for de eldre. Pilotprosjektet Nordre Aker har ledet fortsetter frem til sommeren 2017.

– Nå blir brukerne og de pårørende i langt større grad enn tidligere sett på som en ressurs. Utfordringer skal løses i samarbeid med innbyggerne, sier Henriksen, og forteller at det også skal opprettes demensarbeidslag.

Mål om færre sykehjemsplasser

Selv om rammene er noe videre enn fryktet, er det mange oppgaver som er pålagt. Målet om færre sykehjemsplasser, fordi de eldre skal få hjelpen og støtten de trenger for å bo hjemme, eller få tilpassede omsorgsboliger, er likevel et budsjettpunkt som tidligere har sprukket kraftig. Om 2016 skriver bydelsdirektøren i budsjettfremlegget:

«Med unntak av målet om å redusere kjøp av sykehjemsplasser, har det meste gått som planlagt i 2016. Grunnen til at vi ikke kom i mål med nedtrekket av sykehjemsplasser skyldes sen etablering av mestringsteamet. Behov for kjøp av plasser for enkeltbrukere har også vært høyere en forutsatt. Dette har ført til at vi drifter noe høyere enn tildelt ramme for 2016, men den økonomiske utviklingen er bedre enn den var i 2015.»

Målet for 2017 er kjøp av 339 sykehjemsplasser.

Velferdsteknologi

To stillinger innen praktisk bistand i hjemmetjenesten foreslås kuttet «fordi oppgaver overføres til seksjon tilrettelagte boliger og fordi antall brukere går ned. Rengjøringsfrekvensen foreslåes redusert til 4. hver uke», står det i budsjettfremlegget.

Videre står det at «Innføringen av ny velferdsteknologi er lagt inn med en innsparingseffekt på de fire hjemmesykepleie-gruppene og det knyttes risiko til at dette ikke er ferdig nok utviklet og tatt i bruk til at det fører til innsparing i en tidlig fase.»

Sparer Frivillighetsmidler og kulturell skolesekk

Bydelsutvalget vedtar neste års bdsjett i sitt desembermøte. Her er bydelsdirektør Øyvind Henriksen (t.h.). Fra venstre: Andreas Skjæret (V), BU-leder Per Henry Christiansen (H), Bente M. Larsen (Ap), Hanne Lyssand (SV) og Liv Derås Bjørnstad (MDG). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Hva da med Frivillighetsmidler og Den kulturelle skolesekken?

I forslaget til 2016-budsjett ble midlene til frivillig aktivitet redusert, og Den kulturelle skolesekken til grunnskolen sløyfet. Det skapte ramaskrik i bydelsutvalget, og bydelsadministrasjonen måtte omrokkere for likevel å finne penger til dette i løpet av året.

Henriksen kan berolige med at Frivillighetsmidlene og den kulturelle skolesekken er bevart i neste års budsjett.

Han har innstilt på 1 million kroner til Frivillighetsmidler (like mye som før kuttforslaget i 2016-budsjettet), og Den kulturelle skolesekken gjenoppstår i ny form, lover han.

Utfordringer i kulturenheten

I kultur- og forebyggende barne- og ungdomsarbeid er det utfordringer knyttet til eventuelle reduksjoner i eksterne midler. Resultatet kan bli redusert tilbud, bemanning eller åpningstider.

«Videre vil det i 2017 og framover være utfordringer knyttet til videre drift av fritidsklubben på Abelloftet ettersom det 3-årige tilskuddet fra BufDir tar slutt. Drift av fritidstilbudet med egne ressurser i form av personal vil kunne bety at enhetene må redusere noe oppfølging, aktivitet og åpningstider på Trikkehallen og eventuelt Glasshuset.»

LES OGSÅ: Byråden: Ungdomstilbudet i Glasshuset er «gullstandarden» og bør innføres i hele Oslo

Vedtas av bydelsutvalget

Det er bydelsutvalget (BU) som vedtar det endelige budsjettet. Det skjer i BU-møtet torsdag 15. desember.

Du kan lese hele budsjettforslaget på bydelens nettsider.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...