Rapport fra hjemmetjenesten:
– Det var veldig kaotisk!

Beboer i Seniorhuset på Tåsen, Ivar Reinvang, og hjemmesykepleier Åse Helene Haugen Bakken fortalte eldrebyråden hvordan de siste par månedene har vært. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Tiden var kommet for en oppsummering om ukene med koronapandemi. Eldrebyråd Robert Steen møtte en hjemmesykepleier og en bruker av hjemmetjenester i Nordre Aker.
Publisert: 03.06.2020 kl 09:30
Sist oppdatert: 04.06.2020 kl 09:33
TÅSEN: Det er tid for oppsummering etter to og en halv måned med koronavirus, isolasjon og smittevern. Vi møtes i sansehagen ved Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22 på Tåsen. Eldrebyråd Robert Steen (Ap) vil høre hvordan beboer Ivar Reinvang og hjemmesykepleier Åsa beskriver ukene etter 12. mars, da store deler av Norge stengte ned.
– Jeg valgte å ikke isolere meg helt, sier Seniorhus-beboer Ivar (76).

Seksjonssjef lavterskel, Heidi K. Nordal, Seniorhus-beboer Ivar Reinvang, eldrebyråd Robert Steen, og hjemmesykepleier Åse Helene Haugen Bakken. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Den tidligere professoren i biologi forteller at han har rullet ute på tur i disse ukene, han har også hatt jevnlig kontakt med annen beboer, i tillegg til ansatte ved Seniorhuset, som er et omsorgsboligtilbud i Bydel Nordre Aker. Og han har ikke vært redd:
– Min tidligere faglige bakgrunn har nok kanskje vært med på å påvirke hvordan jeg har tenkt rundt dette. Jeg valgte å ikke se mye på TV, og høre om korona hele dagen, slik andre gjorde. Jeg tror media var med på å skape mye frykt blant mange eldre. Ikke alle klarer å tolke all informasjonen som kommer.
Han tror særlig de med demens har hatt det tøft.
– De trenger stimulering og forutsigbarhet. Det har ikke vært så lett å få til under koronaperioden. Jeg har følt meg trygg, det er vel heller ingen av beboerne her som har vært smittet. Det ble jo ikke brukt smittevernutstyr, men jeg tenker også at ansatte med ansiktsmasker og så videre, kunne virket skremmende - det ville vært som et anstaltmakeri.
– Veldig kaotisk!
Hjemmesykepleier Åse Helene Haugen Bakken forteller fra 12. mars og ukene som fulgte:
– Vi opplevde starten av denne perioden som veldig kaotisk. Noen hadde vært på jobb i noen dager, så fikk de beskjed om at de måtte i karantene, fordi de hadde vært ute og reist, samme hvis ektefellene hadde vært utenlands. Det var ikke tilgang på sprit eller antibac, engangshansker ble porsjonert ut.

Seniorhus-beboer Ivar Reinvang og hjemmesykepleier Åse Helene Haugen Bakken. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Etter hvert roet ting seg.
– Det ble mer system. Ansatte ble kurset, og vi fikk mer smittevernutstyr. Vi forberedte oss egentlig på det store utbruddet!
Hun forteller at praktisk bistand ble stoppet, og at pårørende ble bedt om å overta noen av oppgavene fra hjemmesykepleien.
– I ettertid ser vi at det ikke alltid var helt heldig. Likevel, ved å få noe avlastning, så ble det tid til å lade batteriene og tid til kursing og andre viktige oppgaver som fulgte med i disse ukene. Vi følte virkelig at det ble tenkt på oss også og vår arbeidssituasjon. Det er en god erfaring å ta med videre.
– Men det har nok vært en veldig tøff periode for mange brukere, og mange har vært veldig engstelige. Den ble jo underbygget av en slags krisefølelse.
Ringte rundt
Seksjonssjef for seksjon Lavterskel i Bydel Nordre Aker, Heidi K. Nordal, fortalte også byråden om ringetjenesten som ble opprettet i disse ukene, for å følge opp eldre hjemme, og som ikke fra før av går under tjenester fra hjemmesykepleien.
– 20 frivillige, også flere sosionomstudenter, har ringt opp 2800 eldre i bydelen og fulgt opp med spørsmål om hvordan de har det og så videre. Noen har begynt å gråte når vi ringer, fordi "bydelen" har tenkt på dem. Noen har sagt at de klarer seg fint, og at vi ikke trenger å ringe de mer.
Roser innsatsen
Eldrebyråd Robert Steen har lyttet til Reinvang og de ansattes tanker om de første ukene med korona.
– Dette styrker opplevelsen min av at de ansatte i kommunen har gjort en fantastisk innsats. En stor berømmelse til kommunalt ansatte på alle nivåer, også med tanke på hvordan vi som lag og fellesskap har håndtert dette. Resultatene taler sitt språk. Jeg er også imponert og veldig betrygget av å høre Ivars erfaring, som bruker av kommunens tjenester.

Eldrebyråd Robert Steen i samtale med Ivar Reinvang (t.h.). Til venstre er Espen Gøransson, leder for Hjemmetjenestene i Nordre Aker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Man lærer også gjennom en krise.
– Dette er en reise som vi alle har vært med på. Jeg tror at når evalueringen skal gjøres i ettertid, så har vi nok blant annet lært at det å gjøre seg avhengig av globale leveringer, som med smittevernsutstyr, ikke har vist seg å være riktig. I dag har vi nok et større lager enn vi har hatt på mange år.
Det har underveis blitt kritisert at hjemmetjenesten ikke har brukt smittevernutstyr. En bruker av hjemmetjenesten i Nordre Aker har i flere saker i Nordre Aker Budstikke kritisert praksisen der hjemmesykepleierne, som besøker mange eldre mennesker hjemme, flere som er i risikogruppene, ikke bruker munnbind.
– Men det viktigste har vært å sprite hendene, hjemmetjenesten har også blitt bedt om å sprite hendene slik at brukerne ser at de gjør det. Vi tenker jo kanskje at munnbind er viktig, fordi det er synlig. Munnbind kan også gjøre at man glemmer å holde distanse. Det er håndhygienen som er det viktigste. Når det er sagt så har heller ikke de nasjonale reglene for når smittevernsutstyr skal brukes, eller ikke, aldri vært et pålegg i hjemmetjenesten. Det brukes heller ikke nå, sier Steen.
Fra denne uke ble det nasjonale besøksforbudet på sykehjem opphevet. Her kan du lese mer om de nye besøksreglene ved sykehjem.
– Noen mener at du ikke har vært synlig nok som byråd for de eldre i denne perioden.
– Jeg har i hvert fall prøvd å være synlig! Men det er alltid mulig å gjøre ting bedre, og å lære av det man har vært gjennom. Om jeg hadde vært mer synlig, er jeg ikke sikker på om ville gjort situasjonen bedre for folk under denne perioden. Samtidig, jeg har også det overordnede ansvaret for hvordan eldre blir behandlet og er opptatt av hvordan tjenestene skal fungerer optimalt. Jeg er nok mer opptatt av å bruke tid på det, enn å være synlig i media, avslutter byråden.

Eldrebyråden fikk møte ansatte i Bydel Nordre Aker og en bruker av hjemmetjenestene, i sansehagen ved Seniorhuset. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!