ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Dette er «Bjørnsjøhelvete»:

Kanskje blir du overrasket over hvem som oppførte hengebrua

Hengebrua over Bjørnsjøhelvete foreviget av Elisabeth Tefre Lunde, hunden hennes på brua. Foto: Elisabeth Tefre Lunde

– Brua ble bygget i sin tid for å tåle en hest og en mann, men vi har ikke dokumentasjon på noen styrkeberegning utover det, forteller Marianne Veggeberg, kommunikasjonsrådgiver i Statnett.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.03.2020 kl 14:17

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

MARKA:«Bjørnsjøhelvete er navnet på et parti langs Bjørnsjøelva, omtrent midtveis mellom Bjørnsjøen og Skjærsjøen. Her er elva er på sitt aller smaleste, og i tidligere tider hadde tømmerfløterne store problemer med tømmer som satte seg fast her. Derav navnet. En hengebru gjør det mulig å passere helvete uten å havne i strykene», skriver Skiforeningen.

Bjørnsjøhelvete, langs Bjørnsjøelva, mellom Bjørnsjøen og Skjærsjøen.

«Indiana Jones»

Nordre Aker budstikke har tidligere fortalt om turvenninnene Torild Næss og Karianne Kellerstam fra Grefsen, som går mye tur i Marka - her kan du lese den tidligere saken. Turvenninnene beskriver på egen Facebook-side opplevelsen av hengebrua slik:

«Vi går ut på brua som skjelver, gynger og knaker ved den minste belastning. Skummelt og spennende på samme tid, men for et adrenalinrush, 13 meter under føttene våre brøler og dundrer Bjørnsjøelva seg avgårde. Dette er rett og slett et eventyr tatt rett ut fra «Indiana Jones». Her går man over på eget ansvar!»

Bjørnsjøelva. Foto: Elisabeth Tefre Lunde

ANNONSE

Statnett

Brua henger på Løvenskiolds eiendom. Løvenskiold opplyser til Nordre Aker Budstikke at det er Statnett som har ansvaret for hengebrua,

– Det er Statnett som eier hengebrua nå, men vi trenger den ikke lenger og har spurt Oslo kommune om de ønsker å overta den. Oslo kommune vil komme tilbake med svar, og dersom de ikke vil ha den blir brua revet. Brua ble bygget på 50-tallet, og da fordi vi den gang hadde behov for å komme til ledningstrasèen vår via brua. Brua ble bygget i sin tid for å tåle en hest og en mann, men vi har ikke dokumentasjon på noen styrkeberegning utover det. Vi ber turgåere om å merke seg at det er på eget ansvar å gå over, sier Marianne Veggeberg, kommunikasjonsrådgiver i Statnett, til avisa.

Presisering: Det skal da i sin tid ha vært Oslo Lysverker som fikk satt opp brua.

Veggeberg forteller videre at brua er 22 meter lang. Den er åpen for bruk året rundt, men den har en grind i begge ender som man må åpne for å kunne gå ut på brua.

ANNONSE

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Bymiljøetaten om hengebrua, og som svarer følgende i en mail:

– På grunn av de spesielle omstendighetene i forbindelse med korona-viruset har vi ikke full kapasitet til å besvare spørsmål fra pressen som ikke er akutte og – eller – relatert til situasjonen.

OPPDATERT: Forfatter Sverre Grimstad omtaler også hengebrua og «Holsledningene» i boka: Fra Nordmarka og Alaska, og skriver at hengebrua sørget for at arbeiderne som jobbet med kraftlinjen kunne gå tørrskodd mellom de to sidene av elva. Brua var i tillegg kjentmannspost i perioden 1998 - 2000, skriver også Grimstad

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE