Nordre Aker Budstikke

De mest populære studiene ved UiO

Georg Sverdrups hus på Universitetet på Blindern. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

10.877 søkere har fått tilbud om studieplass ved UiO i 2019. Det er tre førstevalgssøkere per studieplass. UiOs nye, tverrfaglige studieprogram, Honours-programmet, er blant de tre mest attraktive studiene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.07.2019 kl 08:17

BLINDERN: — Det er alltid like inspirerende å tilby studieplasser til nye, engasjerte og motiverte studenter! Jeg er glad for at UiO også i år har mange av landets mest populære utdanninger, og jeg er spesielt fornøyd med at så mange godt kvalifiserte studenter ønsker seg til vårt nye bachelorprogram, honours-programmet, sier rektor Svein Stølen i en pressemelding.

Du kan bli bedre kjent med UiO-rektoren i Sommerpraten i Nordre Aker Budstikke.

Tverrfaglighet for de store utfordringene

UnIversitetet i Oslo (UiO) skriver at Honours-programmet er det første av sitt slag i Norge, og tilbys for første gang høsten 2019.

I dette programmet kan studentene velge fordypning innen realfag eller humaniora, og programmet retter seg mot særlig motiverte og ambisiøse studenter. Studentene tar 10 studiepoeng mer hvert år enn på et vanlig bachelorprogram. Gjennom en bachelor i honours-programmet vil studentene få en solid faglig plattform innen realfag eller humaniora, samtidig som de får erfaring med å jobbe i tverrfaglige team og prosjekter, ifølge UiO. For kullet som starter i 2019 er fellestemaet kunstig intelligens.

– Det er svært gledelig å se at nye og fremtidsrettede studietilbud slår an. Skal vi møte og løse samfunnets utfordringer som for eksempel beskrevet i bærekraftsmålene, må vi evne å tenke på tvers av tradisjonelle fagdisipliner, slik dette studieprogrammet gjør. Vi vet at studenter som søker seg til UiO ønsker å bidra til noe større enn seg selv, til å forandre verden til det bedre. Honours-programmet er et godt sted å begynne for det, sier rektor Svein Stølen.

De mest populære studieprogrammene

Modell av Livsvitenskapsbygget. Rektor Svein Stølen peker og forklarer for forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg. Foto: Terje Heiestad/UiO

Også den nye årsenheten i informatikk ble tatt svært godt imot, og er blant UiOs ti mest populære studietilbud. Totalt var det 370 førstevalgssøkere til de femti studieplassene på årsenheten. Informatikk-utdanninger ved UiO er svært attraktive og har totalt 1472 kvalifiserte søkere. UiO er opptatt av å styrke koblingen mellom forskning og utdanning og har svært sterke forskningsmiljøer i informatikk, flere av dem helt i verdenstoppen.

– Vi ser at vi også her har truffet et behov hos våre søkere, og jeg er godt fornøyd med at UiO på denne måten bidrar til å utdanne flere innen IKT. Det er i tråd med signaler fra både regjering og arbeidsgivere, sier Stølen.

Profesjonsstudier innen helse, som medisin, odontologi og psykologi, er fortsatt blant de studieprogrammene med høyest poenggrense.

Jus populært

Rettsvitenskap ved UiO er landets mest populære studium, målt i antall førstevalgssøkere for høst og vår.

– Nå gleder jeg meg til å ta imot de nye studentene på selveste Universitetsplassen mandag 12. august! Studentene kan se frem til å møte engasjerte forelesere, fremragende forskere og våre dedikerte studentfaddere, som skal hjelpe dem med overgangen til studentlivet. Vi er glade og stolte over at så mange velger å studere ved Norges beste universitet, sier Stølen.

18.000 søkere - se de mest populære studiene

Av 18.011 førstevalgssøkere til studietilbud ved UiO har 10.877 fått tilbud om plass. UiO er det lærestedet med flest søknadsalternativer med poenggrense over 60 poeng i ordinær kvote (13 studieprogrammer).

De mest populære studieprogrammene (etter poenggrense) er:

 • Medisin, høst - 68,5 (ordinær kvote) / 60,7 (kvote for førstegangsvitnemål)
 • Medisin, vår - 67,5 / 59,1
 • Honours-programmet, studieretning realfag - 66,6 / 61,1
 • Psykologi, høst - 66,6 / 57,1
 • Psykologi, vår - 65,7 / 55,7
 • Odontologi - 65,6 / 56,3
 • Informatikk, årsenhet - 63,9 / 43,4
 • Jus, høst - 62,2 / 54,8
 • Digital økonomi og ledelse - 61,7 / 53,5
 • Jus, vår - 60,8 / 53,2
 • Honours-programmet, studieretning humaniora - 60,6 / 56,6
 • Psykologi årsenhet - 60,5 / 53,7
 • Klinisk ernæring - 60,0 / 50,6

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...