Nordre Aker Budstikke

Har vært i Maridalen tre helger på rad:

– Dette er den verste dagen. Ville vesten!

Jan Åge Andresen fra Frysja er trafikkleder i Norgesbuss på Skar torsdag. Foto: Christian Fredrik Borg

Trafikkleder Jan Åge Andresen i Norgesbuss foteller om fulle busser og ekstraavganger til Maridalen skjærtorsdag. Vi har også snakket med frivillige fra Røde Kors som skal minne folk på å holde avstand.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.04.2020 kl 21:38

MARIDALEN: Normalt pleier påsken å være rolig i Oslo. Koronasituasjonen har gjort at nesten 700 000 Osloinnbyggere har måtte bli hjemme. Bypåsken har ikke bare gått knirkefritt. Da «påskefjellet stengte», la svært mange turen til Maridalen og marka skjærtorsdag.

Mange på vei ut og inn av dalen torsdag ettermiddag. Foto: Christian Fredrik Borg

Ruter har satt inn vektere, tredoblet kapasiteten på bussavgangene, og frivillige har informert folk.

– Verste dagen

Trafikkleder Jan Åge Andresen i Norgesbuss har vært på parkeringsplassen på Skar i Maridalen tre helger på rad. Men så mye folk som på skjærtorsdag, har det ikke vært tidligere.

– Det har vært helt ekstremt, sier han.

Da han kom 09.30 i dag tidlig, var parkeringsplassen allerede full. Han forteller om ungdom som kom fra skogen og skulle ta bussen hjem etter å ha festet og sovet ute. Så kom turfolket.


– Da klokka var tolv i dag, sto bilkøen helt ned dit, peker han og sikter til krysset mellom Maridalsveien og Gamle Maridalsvei.

– Vi klarte ikke å få unna noe som helst.

Fra parkeringsplassen på Skar skjærtorsdag klokken 16. Foto: Christian Fredrik Borg

Da Nordre Aker Budstikke snakket med Andresen i 16-tiden torsdag, var parkeringsplassen fortsatt full. I løpet av intervjuet stoppet flere og spurte om folk var på vei ut. Tilstrømmingen var fortsatt stor, men Andresen sa at vi var tre timer for sent ute.

Mange var på vei ut også da Nordre Aker Budstikke var på Skar i 16-tiden torsdag. Foto: Christian Fredrik Borg

Tredoblet kapasitet

Så langt i "koronaperioden" har de kjørt én rutebuss og deretter en oppsamlende ekstrabuss rett etter. Det var ikke nok skjærtorsdag. Linje 51, som kjører mellom Nydalen og Skar, har en avgang hver halvtime.

Andresen forteller at det har vært helt ekstremt på Skar skjærtorsdag. Foto: Christian Fredrik Borg

– I dag måtte jeg fjerne en buss fra Solemskogen og bruke denne her. Vi har kjørt tre busser på omtrent alle avganger, sier han til Nordre Aker Budstikke.

Slik så det ut på parkeringsplassen på Skar skjærtorsdag klokken 16. Foto: Christian Fredrik Borg


Han hadde utejobb skjærtorsdag, og det skal han også ha de tre neste dagene.

– Jeg hadde flaks, for jeg var her halv ti i dag. Jeg har stått her og sørget for at vi har rygget og snudd bussene. Ellers har det vært ville vesten her.

– Gamle Maridalsvei har det vært problemer med. Hvis en hadde parkert på andre siden, var det en periode det ville sperret for bussene.

– Folk parkerer helt vilt, sier Andresen, som selv bor på Frysja.

Det var mange biler parkert langs Gamle Maridalsvei torsdag. Foto: Christian Fredrik Borg

Vektere

Ruter har satt inn vektere på ulike holdeplasser. Nordre Aker Budstikke observerte vektere på Skar, Hammeren og Solemskogen torsdag ettermiddag.

– Etter at jeg fikk mast opp han fra Godals vei, fikk jeg hjelp her også. Det var hektisk her en periode, sier trafikklederen og sikter til vekteren som hjalp ham på Skar.

– Problemet er å holde plassen her fri, så bussene får snudd. Hadde det ikke vært for at vi har vært her, måtte bussen snudd lengre ned.

I 15-tiden var det mange som forlot Maridalen, men også mange som var på vei inn. Foto: Christian Fredrik Borg

– Hvor mye folk har det vært her i dag?

– Det er vanskelig å anslå. Da jeg kom hit halv ti, var plassen allerede full. Hvor mange som har snudd og kjørt ned igjen, må gudene vite for å si det rett ut, svarer han.

Han forteller at det blant annet skal være vektere tilstede på Grefsekollen, Solemskogen, Sørkedalen og Storo.

Vekteren på Solemskogen fortalte til Nordre Aker Budstikke at det hadde gått i rolige drag der i 16-tiden.

På Solemskogen var det roligere, men likevel mange biler på parkeringsplassen. Foto: Christian Fredrik Borg

– Lar seg ikke gjøre med to meters avstand

– Det rare er at jeg har vært på Grefsenkollen og Solmeskogen. Der finnes det nesten ikke folk som er ute og går i det hele tatt. Her har det vært ville vesten, helt utrolig! forteller Andresen i Norgesbuss

Andre steder var det færre, som her på Sandermosen. Foto: Christian Fredrik Borg

– Hva er din oppfordring til folk?

– Reis et annet sted! Det er mange fine utfartssteder rundt Oslo. Hvorfor skal alle til Skar i Maridalen? undrer han og legger til:

– Vi har problemer, for vi kan ikke nekte folk å gå på bussen. Smittespredningen er ikke over. Det lar seg ikke gjøre at folk skal holde to meters avstand når man kjører tre fulle busser fra Nydalen og opp hit.

Han forteller at selskapet har blitt oppfordret fra Ruter om at sjåførene selv må ta ansvar. Hvis holdeplassen er full, bør de kjøre forbi, er oppfordringen ifølge Andresen.

– Gjør dere det?

– Vi har gjort det på mange andre ruter i dag. Her, hvor det er så sjeldne avganger, har vi kjørt ekstrabusser, men de har vært smekk fulle hele tida de også.

– Får kjeft og fingeren

I det Nordre Aker Budstikke snakker med Andresen i 16-tiden, kommer det nok en full buss. Han forteller at de stort sett er fulle, selv om flere også går av på andre stopp.

– Noen av sjåførene våre er flinke til å oppfordre passasjerene til å finne andre utgangspunkt enn Skar. Da hender det faktisk at de går av på Hammeren, sier han.

– Opplever du at sjåførene er redde for smitte?

– Ja. En del av våre utenlandske sjåfører tør ikke å si fra. Det har vi opplevd. Vi har også opplevd at hvis de sier fra, så får de kjeft og fingeren. Det er litt skremmende at publikum oppfører seg slik i disse tider.

– Det at de gikk ut med at de skulle åpne skoler og barnehager, har fått folk til å tenke "aha, nå åpner alt, så drar vi på tur", det har jeg opplevd i dag, avslutter han.

Frivillige fra Røde Kors

Også andre steder i Maridalen meldes det om mye folk.

Ved inngangen til marka på Låkeberget, har Stine Audestad, Dmytro Karpenko og Juned Qureshi fra Røde Kors vært tilstede siden klokken ti torsdag formiddag.

Røde Kors ved Låkeberget skjærtorsdag. Foto: Christian Fredrik Borg

– Vi er her for å være tilstede og synlige for befolkningen, vise at vi passer på og minne de som ikke respekterer forholdsreglene om at de finnes og at de er for en god grunn, forteller Karpenko og legger til at de vil være tilstede videre gjennom påsken.

– Er det mange som ikke respekterer forholdsreglene?

– Det er veldig få, i hvert fall her vi står. De aller fleste respekterer reglene, holder avstand og går ikke i grupper på mer enn fem personer, svarer han.

Stine Audestad forteller at de eksempelvis har sagt «takk for at dere holder god avstand» til de som ikke har fulgt forholdsreglene.

– Vi har prøvd å være hyggelige og gi en påminnelse. De fleste er veldig positive. Det er veldig mange som gjør det bare i forglemmelse, tror jeg.

Frivillige Stine Audestad, Dmytro Karpenko og Juned Qureshi fra Røde Kors på plass ved Låkeberget torsdag. Foto: Christian Fredrik Borg

De forteller at Røde Kors er tilstede på Sognsvann, Låkeberget, Frognerseteren, Skullerud, Lutvann, Grorud og Østensjø. På Skar var Norsk Folkehjelp tilstede frem til klokken 16 skjærtorsdag.

Juned Qureshi utgjorde sammen med de to andre trioen som informerte på Låkeberget skjærtorsdag.

– Det er hyggelig å komme seg ut og møte mennesker. Når man er permittert og ikke har en jobb å gå til, er det greit å være ute, nyte været og snakke med andre - på god avstand.

Slik så det ut ved Låkeberget parkeringsplass torsdag klokken 15. Foto: Christian Fredrik Borg

– Har dere en oppfordring til folk?

– Bruk marka og prøv å gå en litt annen rute enn man kanskje normalt ville gjort. Prøv å teste ut noe nytt!

Denne informasjonsplakaten er satt opp ved mange av utfartsstedene. Foto: Christian Fredrik Borg

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...