Nordre Aker Budstikke

Tilbake der Snapchat-kontoen startet:

Dette er Helsesistas hilsen til årets avgangselever

Hans Kristian, Sebastian og Helsesista på Ullevaal Stadion. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Avgangselevene på Heltberg Private Gymnas på Ullevaal stadion fikk utlevert vitnemålet på gressmatta på nasjonalarenaen. Med seg på veien fikk de noen råd fra hele Norges Helsesista, som tidligere jobbet på skolen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ULLEVAAL STADION: Da tre avgangsklasser skulle få utdelt vitnemål etter tre år på Heltberg Private Gymnas, som ligger på Ullevaal stadion, fikk rektor Liv Bjørkgård en god idé.

Smittevernreglene som følge av koronasituasjonen umuliggjorde et innendørs arrangement. Men med landslagsarenaen rett utenfor klasserommene, fikk hun samlet alle avgangselevene på gressmatta tirsdag 16. juni, med publikum på tribunen – i alt 200 mennesker med et sete mellom hver.

Heltberg fikk bruke gressmatta på Ullevaal til vitnemålsutdeling. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Sursøt, mest søt nå i øyeblikket, men det kommer til å bli trist etter hvert, svarer Sebastian Fauli, på spørsmål om hvordan den aller siste dagen på Heltberg oppleves.

– Det er litt rart. Vi er vant til å være med disse folkene dag inn og dag ut, og med et knips så er de borte. Det blir litt tøft, sier Hans Kristian Kronkvist.


Hans Kristian og Sebastian holdt tale til medelevene. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Etter et veldig annerledes halvår med koronastengt skole, og digital undervisning, har årets avgangskull vært gjennom en avslutning på tre videregående år som ingen har gjort før dem.

– Jeg tror det var ganske bra, i alle fall for karakterene, å få utsatt russetiden frem til juni. Og få mitt eget lille rom å jobbe i og slippe mas og bråk i timene, forteller Hans Kristian.

– Jeg skal ikke klage på at vi slapp eksamen heller, smiler Sebastian.

Helsesista

Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista på sosiale medier, var ansatt som helsesøster i Bydel Nordre Aker da hun begynte å kommunisere med elevene via Snapchat vinteren 2017. Tale var helsesøster ved Nydalen vgs., Eikelund, Etterstad vgs. avd. Ullevål – og Heltberg private gymnas.


Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik med hilsen til avgangselevene på Heltberg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Selv om Helsesista ikke har jobbet som helsesøster på Heltberg mens årets avgangselever har gått der, var det et varmt og godt gjensyn med skolen – gangene og lærerne kjenner hun godt.

Den første storyen hun la ut på Snapchat ble spilt inn nettopp på Heltberg, fortalte Helsesista i talen sin til avgangselevelene. Og da kontoen virkelig "tok av" og gikk viralt, var det også med en "Heltberg-video": Er det normalt å ha ståpikk hele tiden? spurte en av følgerne, og Tale tok praten med lærer Øyvind Rise. Resten er historie.

Det offentlige fokuset Helsesista har brakt med seg om ungdoms helse, hvordan mestre hverdagen, og at det skal være greit å be om hjelp, synes hun er fint.

– Det er utrolig viktig at de får enda mer kunnskap enn de har og får i dag. For i den kunnskapen ligger det så mye beskyttelse: At de kan vite hva som er greit og ikke greit, både av det de gjør og det andre gjør mot dem. Og klare å si fra hvis de opplever at noe er vanskelig eller at noen gjør dem vondt. Da trenger de enda flere voksne som er til stede og har tid og ser dem. For det er fremdeles ikke bra nok, sier Tale.


Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Alltid håp

Hun er spesielt opptatt av hvordan ungdommene har opplevd den spesielle koronavåren.

– Hva vil du si til alle de som har fått denne avslutningen på skolegangen sin?

– Jeg har tenkt veldig mye på dem. Jeg sendte en egen hilsen til elevene på Heltberg under denne tiden her også, og sa at jeg heier på dem. Og det er kjempebra gjort å komme seg gjennom det så alene og på egenhånd som mange har vært. Uten å se venner eller få noe særlig hjelp hjemme kanskje, sier Tale.

Skole- og ungdomstiden kan være utfordrende i livet for mange, det får Helsesista mange tilbakemeldinger om. Hun er opptatt av å støtte ungdommene, og fortelle at det blir bedre.


Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Jeg vil jo alt godt for dem alle. Livet har sikkert vært vondt for mange under skoletiden. Noen har hatt det dritkjipt på skolen fordi de kanskje har blitt mobba eller ikke mestret fag, og noen har klart å komme seg gjennom det likevel. Men jeg tenker at det er alltid håp.

Ikke det definerende øyeblikket

Avgangselevene på Heltberg fikk høre Tales egen historie, om at hun selv trengte fem år på å fullføre videregående opplæring.

– Jeg fortalte min historie om at jeg gikk ut av videregående uten vitnemål. Men jeg har jo klart meg veldig fint i livet, sier hun. Først i en alder av 24 begynte hun på sykepleierutdanningen.

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Så det er ikke dette som er det definerende øyeblikket i livet?

– Nei, den de er, det forandrer seg hele livet. Det er ikke sånn at nå er de ferdige med videregående og så har de blitt de personene de skal være. De er alltid i utvikling inni seg. Jeg er ikke den samme som jeg var for et år siden heller. Sånn er jo livet. Det er kjempespennende! Man må bare reise seg opp igjen når man blir slått i bakken av ulike ting som skjer, og tørre å åpne seg og be om hjelp eller støtte når ting er vanskelig. Så jeg håper at de klarer det videre også. For det kommer skikkelig fine dager, og det kommer skikkelig vonde dager, sier Tale.

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Hvordan ser dere på fremtiden? Hvordan er veien videre etter Heltberg?

– Jeg tenker å studere psykologi på Universitetet i Oslo, sier Hans Kristian.

– Da blir vi kollegaer! utbryter Helsesista.

– Fra dag én i førsteklasse har han visst hva han skulle gjøre. Det var ikke helt det samme med meg. Jeg har vært mye frem og tilbake på mye forskjellig, men jeg skal nå ta et friår og jobbe på en barneskole, og etter det skal jeg dra til England og studere sportsjournalistikk, sier Sebastian.

Heltberg utvider kapasiteten

Den private videregående skolen Heltberg har holdt til på Ullevaal stadion siden 2016. Før det var de i Gjerdrums vei i Nydalen. Rektor Liv Bjørkgård forteller at skolen stortrives på nasjonalarenaen.

Styreleder i Heltberg, Kjetil Eide, og rektor på Ullevaal, Liv Bjørkgård. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Det passer helt perfekt for videregåendeskoleelever som ikke har behov for så stort uteområde. Det er veldig sentralt i forhold til kollektivtransport, sier hun.

Hun mener elevene har taklet koronaperioden godt, og at elevene har blitt godt fulgt opp, også med spørreundersøkelser underveis. Heltberg besluttet å stenge allerede én dag før alle landets skoler ble pålagt koronastenging i mars. Mange foreldre har berømmet skolen for sin beslutsomhet, ifølge Bjørkgård.

Rektor forteller videre at skolen nå jobber med å utvide lokalene i en etasje til i stadionbygget.

– Vi har lange søkerlister, så vi ser at timingen for å øke antallet elever er riktig.

Heltberg har i dag 230 elever, men konsesjon på å kunne ta inn 270. Med utvidelsen vil skolen kunne komme nærmere å fylle opp elevkvoten.

Om Heltberg:

Heltberg Private Gymnas Ullevaal er en privat videregående skole, inspirert av Montessori-pedagogikk med faglig fordypning, undervisning i fokus og mentorordning. Skolen ble stiftet i 1989.

Heltberg er en del av Akademiet, og driver også skolene Heltberg Private Gymnas Bislett, Heltberg Private Gymnas Drammen, Heltberg Ungdomsskole Ullevaal og Heltberg barne- og ungdomsskole Drammen.

Heltberg-navnet ble først benyttet i skolesammenheng på Heltberg studentfabrikk, som ble opprettet av Henrik Anton Schjøtt Heltberg og Wessel Joachim Andreas Reehorst i 1846.
Kilde: Heltberg.no

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Alle mentorene holdt tale for avgangselevene, lærer Torstein Torgner ga i tillegg en utmerkelse til en elev. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...