Nordre Aker Budstikke

– Dette er ingen skjebnedag for nedre Grefsen

Bystyret avviste forslaget om å ta nedre Grefsen ut av kommuneplanen i november 2016. 6. september 2017 ligger flere forslag på bordet, som kan skape mer ro for beboerne i området. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det kan gå mot flertall i bystyret for Rødts forslag om nedre Grefsen og de øvrige utviklingsområdene. – Men dette er ingen skjebnedag for nedre Grefsen, slik det har blitt gitt uttrykk for, sier Haavard Nordlie i Aksjonsgruppa.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.09.2017 kl 22:11

GREFSEN / RÅDHUSET: Tirsdag kveld og onsdag formiddag ha Rødt hatt intense samtaler med Beboeraksjon Oslo og representanter fra Aksjonsgruppen på nedre Grefsen, og de øvrige partiene i bystyret, forteller Mikkel Øgrim Haugen, leder i Rødt Oslo.

Resultatet er at partiet legger frem et eget forslag i bystyremøtet onsdag ettermiddag. Et forslag som er justert flere ganger i løpet av det siste døgnet.

Svar på forslag om å ta nedre Grefsen og Smestad ut av kommuneplanen

Bakgrunnen er de borgerlige partienes forslag om at nedre Grefsen og Smestad tas ut som utviklingsområder i kommuneplanen, og får tilbake sin opprinnelige reguleringsstatus, som i all hovedsak er småhusplanen. For å få flertall trenger de borgerlige støtte av Rødt som er på vippen, noe partiet tidlig sa de ikke kom til å gjøre.

– Vi har vært i forhandlinger med høyresiden og venstresiden om forslaget vårt. Byrådspartiene har prøvd å komme oss i møte, og så har høyresiden strukket seg litt lenger, sier Haugen, som onsdag sier forhandlingene onsdag formiddag går inn i sluttspurten.

– Begge sider har nå forslag som nærmer seg vårt.


LES OGSÅ: Samlet flere hundre i protest mot rådhuset

Konsekvensutredning

Rødts forslag innebærer blant annet at utviklingsområdene Smestad, nedre Grefsen, samt prioriterte stasjonsnære områder øst i Oslo, som alle ble vedtatt i kommuneplanen 2015, skal områdereguleres med full konsekvensutredning etter Plan- og bygningsloven.

I påvente av at konsekvensutredninger er gjennomført skal pågående og kommende detaljreguleringer i de nevnte områdene stilles i bero, mener Rødt.

– Uansett er det trygt å si at det på nedre Grefsen vil bli en full konsekvensutredning med stopp i de planene som nå foreligger, sier Haugen.

– Men er dette godt nok for beboerne på nedre Grefsen?


– Sikkert ikke for alle, og spesielt ikke dem som har jobbet mest med å få området ut av kommuneplanen, sier Haugen.

Han viser likevel til at samtaler med Beboeraksjon Oslo og Aksjonsgruppa på nedre Grefsen tirsdag kveld har ført til justeringer i ordlyden fra Rødt.

– Med dette blir det en vesentlig forbedring fra slik det ble vedtatt i 2015. Rødt var det eneste partiet som stemte mot kommuneplanen i 2015, minner Haugen om.

Aksjonsgruppa

Haavard Nordlie og Benedicte Bull. Foto: SOFIE LØCHEN SMEDSRUD

Benedicte Bull i Akjsonsgruppa på nedre Grefsen er delvis fornøyd med forslaget Rødt presenterer i dag.


– Det inneholder mange positive ting, men er også til en viss grad inkonsekvent, sier Bull.

Hun påpeker at konsekvensutredning må foretas før områdereguleringen igangsettes, ikke samtidig, slik Rødt skriver, dersom den skal være i tråd med Plan- og bygningsloven.

– Her blir rekkefølgen feil, sier Bull.

Hun mener også punktet om å sikre medvirkningsprosesser ikke er godt nok.

– Det holder å se til Smestad. Der er det ingen reell medvirkningsprosess. Det gjelder å finne løsninger for hvordan man skal sikre medvirkning i praksis, sier hun.


Haavard Nordlie i Aksjonsgruppen minner om at det 1. juli i år kom nye forskrifter for konsekvensutredninger, og at de stadfester klart at tiltak som områdeplaner og andre viktige endringsforslag i kommuneplaner skal konsekvensutredes før planene går til politisk behandling.

– Dette er egentlig ikke noe nytt, sier Nordlie som peker på at kommuneplanen som er til behandling nå burde vært konsekvensutredet før det ble vedtatt nye utviklingsområder.

– Så allerede i kommuneplanen fra 2015 har utviklingsområder blitt vedtatt uten lovpålagt konsekvensutredning.

– Vi må slutte å diskutere i hvilken kommuneplan hva ble vedtatt. Nå er vi i 2017, og det er det nåværende byrådet som er ansvarlig for planen, sier Nordlie.

Han legger til at uansett utfall av dagens bystyremøte, er ikke dette noen skjebnedag, slik det har blitt gitt uttrykk for i enkelte medier.

– Nedre Grefsens fremtid står og faller ikke på det. Det er ingen løp som er kjørt hvis det ikke blir et vedtak i dag. Det vil komme omkamper, og kommunevalget om to år vil bli viktig.

Forslagene fra Rødt, og fra H, V og Frp

Under følger ordlyden på forslaget fra Rødt, samt det opprinnelige forslaget som er fremmet av de borgerlige partiene.

Forslaget fra Rødt:

«1. For utviklingsområdene Smestad, Nedre Grefsen og Manglerud/Ryen, og de prioriterte stasjonsnære områdene Lindeberg og Oppsal som ble vedtatt i kommuneplan 2015 skal det gjennomføres områderegulering med full konsekvensutredning etter plan- og bygningsloven. I alle prosesser skal medvirkning fra innbyggere være reell. I påvente av at konsekvensutredninger er gjennomført skal pågående og kommende detaljreguleringer i de nevnte områdene stilles i bero. I konsekvensutredningene skal minimum støy- og luftforurensing, befolkningsvekst, lokal næringsvirksomhet, positiv og negativ miljøpåvirkning, sosial og teknisk infrastruktur samt konsekvenser for barn og unge gjennomgås grundig.

2. Utbygging i småhusområder skal basere seg på kommunal planlegging med helhetlige forslag som sikrer god byutvikling, gode boliger, gode bomiljøer og en sosial profil, samt helhetlig planlegging for arealbruk, transport og trafikkavvikling. Dette må innebære forutsigbare og langsiktige planprosesser, en aktiv kommune som planlegger og tydeligere kvalitetskrav. God medvirkning skal også sikres gjennom denne måten å planlegge områdene på. Det er et mål at framtidige prosjekter i regi av private utbyggere i disse områdene også skal ha en høy andel ikke-kommersielle boliger og leieboliger uten profitt.

3. Planprosesser i småhus- og transformasjonsområder skal ivareta en reell mulighet for medvirkning både for bydeler og innbyggere. Medvirkningsprosessen må starte så tidlig at resultatet ikke kan være gitt. Berørte grupper og interesseorganisasjoner for blant annet idrett, kultur, miljø, barn og unge skal selv kunne nominere deltakere til samspillsgrupper og lignende fora, og det skal være full åpenhet om hvem som deltar og hvorfor disse er valgt. Det skal være full åpenhet om alle planprosesser.

4. Kommuneplanen skal behandle hele byen samlet. Forslaget til ny kommuneplan skal synliggjøre de innspillene som er kommet inn gjennom den demokratiske høringsprosessen.»

Forslaget fra Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet:

«1. Bystyret ber byrådet om å reversere planene for småhusområdet nedre Grefsen, ved å tilbakeføre området fra utviklingsområde tilbake til daværende regulering (er) som gjaldt frem til kommuneplanen 2015 - 2030 ble vedtatt.

2. Bystyret ber byrådet om å reversere planene for småhusområdet Smestad, ved å tilbakeføre området fra utviklingsområde tilbake til daværende regulering (er) som gjaldt frem til kommuneplanen 2015 - 2030 ble vedtatt.»

Alternativer

Marianne Storhaug. Foto: VIDAR BAKKEN

Marianne Storhaug i Aksjonsgruppen Bevar Smestad, og en av forntfigurene i Beboeraksjon Oslo, sa til Akersposten i går at det er flere argumenter som tilsier at det er unødvendig å transformere Smestad, nedre Grefsen og flere andre småhusområder.

– Det finnes alternativer. I kommuneplanen er det identifisert et potensial på nærmere dobbelt så mange boenheter som det reelle behovet. Det viser tallene fra SSB. Siden har igangsettingen i byggebransjen vært rekordhøy og befolkningsveksten avtatt sterkt. Det er heller ikke konsekvensutredet på kommuneplannivå i tråd med lovens krav i forkant av beslutning. Beslutning er ugyldig og det er snakk om grov saksbehandlingsfeil, sier Storhaug.

Hun peker på at både Smestad og nedre Grefsen ligger i rød sone for både støy- og luftforurensning.

– Kommunen mener selv at områder i rød sone er lite egnet til bebyggelse som feks boliger, barnehager og skoler. Slik vi ser det, finnes det ingen gode grunner til å presse gjennom transformasjon av Smestad og nedre Grefsen nå.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...