Nordre Aker Budstikke

Dette er mye billigere enn et hoftebrudd

Mona Magnussen fra Sogn Frivillighetssentral, Heidi Nordal fra Bydel Nordre Aker, og Elsa Gulbrandsen (97). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Bydel Nordre Aker deler ut gratis strøsand og brodder til eldre, slik at det skal bli lettere å komme seg ut. Det er viktig på flere måter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.01.2018 kl 16:11

NORDRE AKER / KORSVOLL: – Dette er jeg glad for! utbryter Elsa Gulbrandsen (97) når Mona Magnussen fra Frivillighetssentralen på Sogn kommer med en ny ladning strøsand.

I mange år har 97-åringen på Korsvoll fått sekker med strøsand fra sentralen, pakket av Lions. Tidligere måtte mottakerne betale en 50-lapp for sekken, men nå er den gratis. Takket være Alders- og demensvennlig bydel.

Mona kommer med 20 kg. strøsand til Elsa. Det har hun gjort i mange år. Heidi fra bydelen fikk gjort ordningen gratis fra og med i fjor. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Billigere enn hoftebrudd

– Det er enkle tiltak som skal til for at folk ikke skal isolere seg hjemme om vinteren fordi det er glatt ute. Hvis de kan strø i oppkjørselen er det lettere å bli hentet av Aldersvennlig transpot, drosje eller transport til dagsenteret, sier Heidi Karsrud Nordal fra Bydel Nordre Aker.

I fjor ble tiltaket med strøsand formalisert gjennom pilotprosjektet Alders- og demensvennlig by i Nordre Aker. Og dermed ble samarbeidet utvidet til også å inkludere Ullevål hageby seniorsenter, Tåsen seniorsenter, Marka mobile seniorsenter, og frivillighetssentralene på Sogn og Grefsen/Kjelsås. Bestillinger kan skje direkte til et av disse stedene, eller via bydelens oppsøkende fagkonsulent, Kirsten Belck-Olsen.


– Vi kjører og levere sandsekker, og strør også for dem som ønsker det, sier Mona Magnussen, som er leder for sentralen i Minister Ditleffs vei på Sogn/Kringsjå.

Billigere enn hoftebrudd

– Det er mye folkehelse i slike tiltak, supplerer Nordal.

Både for å hindre ensomhet og isolasjon på grunn av holkefrykt, men også for å hindre benbrudd og andre skader.

– Noe av det vi har identifisert som et satsingsområde i arbeidet med aldersvennlig by, er fallforebyggende tiltak i nærheten av folks hjem.

Og det er en liten pris å betale for bydelen. Mye rimeligere enn et hoftebrudd.


– Åja, det er mye billigere enn et hoftebrudd. Det koster Oslo kommune 600.000 kroner, i tillegg kommer rehabiliteringen etterpå, sier Nordal.

– Og tenk bare konsekvensene av et slikt fall, sier Elsa Gulbrandsen.

– Det tar lang tid å komme seg etter et slikt brudd, og kanskje man havner på hjem, eller ikke overlever i det hele tatt. Og så tror jeg man blir redd av å falle. Det ville jeg blitt! legger hun til.

Med strøsand pakket av Lions og levert av Frivillighetssentralen, kan Elsa sørge for at det er trygt å ferdes utenfor hjemmet på Korsvoll. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

67 pluss

I fjor ble det anslagsvis delt ut 150-200 grussekker à 20 kg. i Nordre Aker.


Kriteriene for å få gratis strøsand er enkle: Du må være 67 år eller eldre, ha egen inngangsdør – og ikke være tilknyttet en vaktmesterordning eller være del av et boretttslag som har det.

– Men her er vi fleksible. Vi har for eksempel delt ut strøsand til folk som bor i ytterkanten av et boretttslag, sier Nordal.

Også pårørende kan ta kontakt med en av de nevnte utleveringsstedene for å bestille til noen som trenger det.

Etter at Nordre Aker startet med ordnignen om gratis strøsand i fjor, som del av pilotprosjektet for alders- og demensvennlig by, er det i år utvidet også til bydelene Vestre Aker, Alna, Frogner, Nordstrand og Østensjø.

– Disse bydelene er valgt fordi statistikken viser at det er der det er flest hoftebrudd og bruddskader blant eldre i eller i nærheten av hjemmet. De drar nå nytte av erfaringene i Nordre Aker, og tanken er at disse skal være mentorer når ordningen senere utvides til resten av Oslos 15 bydeler, sier Nordal.


Men det stopper ikke med strøsand. Bydel Nordre Aker deler også ut gratis brodder til eldre som trenger det. Det deles ut ett par per person over 67 år, og alt du trenger å gjøre er å ringe seniorveileder Kirsten. Her finner du telfonnummer og mer informasjon om hvordan du får tak i brodder.

Fikk nytt liv på Frivillighetsentralen

Nordre Aker Budstikke møtte Elsa Gulbrandsen også i 2016. Da fortalte hun om hvordan ensomheten tok overhånd etterhvert som venner og nettverk forsvant.

– Når du når en viss alder har du plutselig ingen å ringe til lenger. Ingen ringer deg, og du har ingen å gå ut med for å ta en kaffe, sa Elsa den gangen.

Da hun kom i kontakt med Sogn Frivillighetsentral og Mona Magnussen fikk hun et helt nytt nettverk – og ny mening i livet. Blant annet fikk hun venninnen Teres, som er 60 år yngre enn henne!

Elsa forteller om det hun kaller sin «90-årskrise»:

– Man må ikke sette seg ned og begynne å kjenne. Innstillingen du har er veldig viktig. Jeg tok meg sammen og sa til meg selv: «Du er jo bare på vei til 100!»

Les hele intervjuet med Elsa her!

Les også:

Ruter aldersvennlig transport henter deg på døra, og kjører deg dit du skal for en vanlig honnørbillett

Det nye Seniorhuset på Tåsen: I dette huset snakker leiligheten til beboerne

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...