Nordre Aker Budstikke

Dette er Norges mest populære skole!

Rønningen-elever fra et tidligere kull er foreviget på veggen i Herregården. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Aldri før har flere ungdommer ønsket seg et år på folkehøgskole. Og den skolen flest vil til ligger på Kjelsås.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.10.2017 kl 14:58

KJELSÅS: – Det er kjempestas, selvfølgelig! sier rektor Svein Harsten på Rønningen folkehøgskole i Myrerskogveien.

Skolen har nå kapasitet til 188 elever, og er inneværende år den største folkehøgskolen i landet.

Rønningen er også den eneste av sitt slag i Oslo. Og at det er populært å gå på folkehøgskole i hovedstaden – og i Nordre Aker – er det liten tvil om.

652 elever søkte seg hit til skolestart i år.

Svein Harsten. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Helt nytt

Rønningen folkehøgskole fremstår i dag i ny drakt. Slutten på en to år lang oppussings- og utbyggingsperiode ble markert tidligere i år. Årets kull er det første til å få et helt år på «nye Rønningen».

– I hvilken grad har det påvirket søkertallene?

– Jeg tror den viktigste grunnen ikke var nyoppusset skole, men at det drives veldig god folkehøgskole her. Vi hadde nesten like mange søkere også i 2016 og 2015, sier rektor Harsten.

LES OGSÅ: Nå har det blitt så flott på Rønningen at kullet fra 1969 vil flytte tilbake


Nylig fikk Rønningen besøk av kronprinsparet.

– Jeg er imponert over det arbeidet de gjør her, sa kronprins Haakon om folkehøgskolen på Kjelsås.

Les mer og se video fra besøket her.

Hovedbygget på Rønningen er pusset opp og utvidet. Blant annet med nedgravet idrettshall. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Folkehøgskolerekord for tredje år på rad

I høst startet 7640 elever på de 80 norske folkehøgskolene. Det er en vekst på to prosent fra forrige skoleår, som også var et historisk toppår. For tredje år på rad settes det rekord for landets folkehøgskoler. Aldri har det vært mer populært å gå på folkehøgskole.


– Vi tror flere har fått øynene opp for det et folkehøgskoleår faktisk gir, som læringsglede, økt samarbeidskompetanse og faglig utvikling, sier informasjonsrådgiver for Folkehøgskolene, Marit Asheim, i en pressemelding.

Det har vært en jevn vekst til folkehøgskolene siden 2004. I dag går det 20 prosent flere elever på de norske folkehøgskolene enn det gjorde for ti år siden.

Fornøyde elever

Elever på folkehøgskole utgjør over 11 prosent av et årskull. Det er like mange som Forsvaret har inne til førstegangstjeneste.

– Målinger gjort av analysebyrået EPSI har de siste fem årene vist at folkehøgskolene har Norges mest fornøyde elever. Det er helt tydelig at fornøyde elever er en av våre aller beste rekrutteringskanaler, sier Asheim.

For selv om elevene får et år med faglig påfyll, er det ingen karakterpress på folkehøgskolene.


– Dette er et tydelig signal til resten av skolenorge. Stadig flere elever er slitne etter karakterpress på videregående, og sier de ønsker seg et annerledes år før videre studier. Uten både karakterer og eksamener evner folkehøgskolene å gi elevene lyst og motivasjonen til å lære videre, sier Marit Asheim.

Rønningen-elever fra 2016/17-kullet satte opp fremtidsmusikalen Polymer i mars 2017.

LES OGSÅ: Nå er OverOslos første headliner i 2018 klar. Se hvem her!

Risikerer kutt i statsbudsjettet

Men selv om populariteten er stor, er de skuffelse i folkehøgskole-Norge over regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018. Det innebærer kutt på 45 millioner for folkehøgskolene.

– Vi er svært skuffet over forslaget Regjeringen legger frem i dag, sier Odd Arild Netland, daglig leder i Folkehøgskolerådet, i en pressemelding.

– Kuttet vil få store konsekvenser for enkeltskoler og elever, og rammer usolidarisk i en tid der folkehøgskolene har rekordmange elever, sier Netland.

Kuttet er tredelt: Regjeringen foreslår å kutte i støtten til folkehøgskolene med 25 millioner. I tillegg rammes studiestøtten til elevene. Dette utgjør totalt et kutt på 11 millioner. Regjeringen tar heller ikke høyde for elevveksten folkehøgskolene har hatt de siste årene. Som følge av det, mangler nye 9 millioner i budsjettet, ifølge folkehøgskolene.

Tirsdag 17. oktober klokken 15 er det planlagt en demonstrasjon foran Stortinget, for å hindre kutt i 2018.

LES OGSÅ: Miljø- og kreativitet på Rønningen: Kveler livet og den frie tanken i en håpløs fremtid av plast

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...