ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Dette skal de bruke 20 millioner på

Teknisk museum, sett fra motsatt side av Akerselva og Brekkedammen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

En hel etasje skal bygges om til en innovativ og interaktiv utstilling om data- og telehistorie, i samarbeid med Snøhetta. Nå kan Teknisk museum også juble over støtte fra Sparebankstiftelsen til prosjektet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.12.2021 kl 08:46

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

KJELSÅS: Jubel hos Teknisk Museum, som har fått tildelt 1,855 millioner fra Sparebankstiftelsen, til planen om en reaktor i fjerde etasje i museet, som totalt vil koste rundt 20 millioner kroner, går det frem av søknaden til stiftelsen.

Museet sier i pressemelding om prosjektet at selve den fysiske arenaen er utformet som et tradisjonelt tingsted med plass til seksti personer. Der inviteres det til refleksjon og diskusjon knyttet til opplevelsene i utstillingen.

Samlingspunkt for innsikt

I Reaktor vil spesielt barn og unge utfordres, blant annet på områdene datasikkerhet, spillkultur, nettvett og, ikke minst, kunstig intelligens. Teknologi er verken god eller ond, men heller aldri nøytral.

– Vi er utrolig glade for at vi nå får muligheten til å realisere Reaktor, sier Frode Meinich, direktør ved Teknisk museum.

– Det blir et samlingspunkt i I/O, den nye, store data- og teleutstillingen, der man kan bearbeide kunnskap og erfaringer fra utstillingen. Vi er sikre på at dette blir en viktig arena for forståelse av de mest omtalte teknologiene i vår tid.

ANNONSE

Foto: Teknisk Museum

I/O – en AI-drevet utstilling om data- og telehistorie

Museet skriver videre at like mye som en utstilling, blir I/O en dynamisk arena for å diskutere og utvikle innsikt på IKT-feltet – om fortiden, nåtiden og fremtiden. Tittelen, I/O, spiller på at det handler om input/output eller en / null. Dette, og flere språklige motsetningspar, aktualiserer teknologiske utfordringer. Disse kan være menneske/maskin, påkoblet/avkoblet, frihet/tvang, individ/samfunn, signaler/støy, alene/sammen – og mange flere. Oppmerksomheten rettes mot skråstreken, som gir ordparene flere betydninger. Diskusjonene er det vesentlige, heller enn endelige sannheter om teknologiene.

Foto: Teknisk Museum

Reaktor skal tilrettelegge for aktiv deltagelse og samskaping i flere formater og for ulike grupper. Det blir en unik arena for aktiviteter, samarbeid og dialog om samfunnsomveltende teknologier. Med utgangspunkt i data, vil I/O introdusere spørsmål og diskusjoner. Ambisjonen er at besøkende skal oppleve sammenhenger mellom enkeltgjenstander og temaer i utstillingen, i lys av relevante samfunnsspørsmål. AI (kunstig intelligens) kan eksempelvis automatisere kjedelige rutineoppgaver, men står også for sikkerhetsutfordringer innen personvern og energiforbruk.

Interaksjonen i I/O styres av AI og utvikles kontinuerlig i møtene med deltagerne. Det blir samhandling mellom barn og voksne, ungdomsprosjekter og tilpassede læringsopplegg for grunn- og videregående skole.

ANNONSE

Foto: Gullaug Pless

Åpner våren 2022

Videre står det i pressemeldingen at involvering av elever og lærere i medskapende prosesser står sentralt i museets pedagogiske arbeid. Reaktor kan også bygge bro til skaperverkstedene Teknolab (også støttet av Sparebankstiftelsen) og Teknoteket. Parallelt fortsetter samarbeidet med Redd Barna om å utforske motsetningsparene sosiale/usosiale medier, anonymitet/åpenhet og overvåking/trygghet. Begrepene ble funnet spesielt interessante av videregående elever i samskapende møter på museet.

I/O-utstillingen åpner våren 2022 - en ny fast AI-drevet utstilling om data- og teleteknologi, med Reaktor som sentralt element. I/O er utviklet i samarbeid med Snøhetta og dekker hele 4. etasje i museet. I/O har tre soner; Kobling, Samling og Reaktor. Et datasystem vil gi hver bruker en avatar. De besøkende kobler seg på utstillingen ved å svare på spørsmål knyttet til teknologiene. Oppdraget vil være å oppleve og samle objektene. Disse kan være sosiale medier, overvåking, spill eller nettvett. I Reaktor bearbeides og diskuteres inntrykkene og kunnskapen.

Nyhetsbrev

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE