Dette skjedde da barna fikk mye mer utetid
Fra vanlig barnehage til «naturbarnehage», ga flere gevinster.
Publisert: 16.02.2021 kl 07:50
Sist oppdatert: 16.02.2021 kl 11:07
GREFSENKOLLEN: Etter nedstengingen i mars i fjor, innførte Læringsverkstedet barnehage i Grefsenkollveien nytt naturkonsept. Blant annet går nå de største barnehagebarna på tur tre dager i uken og lager turmaten selv.
Planen er at de skal sove en natt i hengekøye på Grefsenkollen, sammen med voksne fra barnehagen, når det blir varmere i været.
– Til sommeren blir det villmarkscamp med førskolebarna, og da skal vi overnatte i hengekøyer. Det blir en stor milepæl, sier styreleder Marte Rønning.
Hun har vært styreleder i barnehagen i to år og forteller om flere endringer.
– Vi har blant annet blitt Oslos eneste Læringsverkstedet-barnehage med naturkonsept. Da vi åpnet igjen i april i fjor, etter nedstengingen, ble det bestemt at de største barna skal ha «naturbarnehage».
Og det ga resultater.
– Det vi så etter hvert, var en stor utvikling i humør og trivsel blant barna. Vi så at konfliktnivået gikk ned, barna var mer uthvilte og de fikk mer energi. De virket mer lykkelige, og sterkere motorisk både psykisk og fysisk.
Et godt måltid
Alle barna i barnehagen går tur i løpet av uka, men det er «storebarna» som går mest. Flere av turene til barnehagen går mot skogen rundt Grefsenkollen, og deres egen bålhytte bare 50 meter unna.
– Vi lager mat på bål på turdagene. Vi har en visjon om at alt som kan gjøres inne kan gjøres ute.
Tirsdager og torsdager er barna også med på å lage turmaten i forkant av turdagene.
– Da får de se hvilke ingredienser som blir brukt i maten, forteller Marte, som legger til at i dag er det laksewok i turmatpakken.
– Skal ikke koste mer
– Det var en stor overgang med mye utetid. Men da foreldrene så effekten av all turgåingen ble de også positivt innstilte, ifølge barnehagelederen.
Hun forteller også at sykefraværet blant de ansatte har gått ned.
– Det er god stemning. Det er også veldig fint når man får til å tenne det bålet eller lage den maten på bålet. Man ser at de ansatte blir ivrige etter å mestre ting ute de også, det er også drivkraften min. Målet mitt da jeg startet her var nettopp å bruke naturen rundt oss - mye mer.
Hvert år drar barnehagen vanligvis på overnattingstur på DNT-hytter i Østmarka. I år blir det som nevnt hengekøyer i Grefsenkollen i stedet.
– Å bo på DNT-hytter koster penger. En barnehage skal være for alle, og ikke koste mer enn hva det allerede gjør, synes jeg.
«Småbarna» i barnehagen skal også lære seg å sove i hengekøye ute, som for eksempel når de har gått tur opp til skogen og skal ha «sovestund».
Turlystne barn
Hva er det dere liker best med barnehagen, spurte vi femåringene?
– At vi går mye på tur, sier Aksel som er en av barna i barnehagen.
– Å leke, sier kompis Fredrik.
Når barna går på tur får de ofte beskjed om å finne en viss type blomst eller troll-steiner på veien, for å holde de motiverte. Barna har også sett hare- og rådyrspor på tur.
– Jeg synes det er veldig kult å gå til Grefsenkollen, men vi ble slitne fordi vi måtte gå lenge, sier Agnes.
Barna forteller at de pleier å leke sisten på tur.
– Også er det godt med pannekaker med jordbærsyltetøy på tur, legger Aksel til.
– Jeg synes det beste vi har spist på tur er pølselapskaus, mener Agnes, og legger til at hun har lært at det ikke er særlig smart å løpe nærme bålet.
Ifølge barnehagelederen har det også blitt bedre resultater på brukerundersøkelsen siste året.
– Det betyr veldig mye at foreldrene er fornøyde med opplegget vårt. Vi vet at poengene fra brukerundersøkelsene betyr mye for foreldre som søker barnehage. Når vi tok poengene fra brukerundersøkelsen opp på personalmøtet, så får vi jo alle en slags «boost».
Læringsverkstedet barnehage har også egen instagram hvor turene blir foreviget, her kan du også lese mer om barnehagen på egen nettside.