ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Christiania Spigerverk:

– Dette var en av de viktigste bygningene

Bygningen skal bevares, men det foreligger store planer for det gamle mursteinsbygget i Nydalen. Foto: ILLUSTRASJON/PLAN/BYGNINGSETATEN

Ikke bare skal dette mursteinsbygget bli et forbilde for fremtiden, men i tillegg er veggene proppfulle av gammel historie.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.12.2015 kl 13:45

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

NYDALEN:For kort tid siden skrev Nordre Aker Budstikke om fremtidige nydalenbygg som skal være forbilder for andre bygg i Oslo og omegn.

Forbildeprosjekter

– Målet er 50 forbildeprosjekter som reduserer klimagass-utslippene med 50 prosent, innen transport, energibruk og materialbruk, skriver futurebuilt.no - les hele saken her.

To av byggene skal på plass i Nydalen.

Ett på Gullhaug Torg, og ett i Nydalsveien 32B. Fra pressemeldingen til futurebuilt.no går det frem at eier av bygget, Avantor AS, ønsker å renovere det bevaringsverdige industribygget som bedriften Fiskars inntil nylig har produsert hageredskaper, samt bygge et boligbygg på toppen av eksisterende bygg.

LES OGSÅ: Presten som tar et rått oppgjør med Kirken

ANNONSE

– Christiania Spigerverks bygning

Det gamle mursteinsbygget i Nydalsveien 32B har en lang historie, og et bygg historielaget Grefsen- Kjelsås-Nydalen beskriver som ett av de viktigste byggene i Nydalens historie.

– Det som folk kanskje kjenner som bygningen Fiskars ennå har lager i, var en av de viktigste bygningene til Christiania Spigerverk, forteller Olle Cederbrand i historielaget.

Det ble produsert klippspiker fra 1878 i den da nye bygningen.

Oluf Onsum

– Etter at spikerproduksjonen gikk tilbake startet Spigerverket å produsere redskap. Denne virksomheten fylte etter hvert opp både spikerklipperiet og nye deler av den bygningen som fortsatt står, forteller Cederbrand videre.

ANNONSE

I den flotte jubileumsboka til historielaget, Nord i Aker, kan man lese om Oluf Onsum, som i 1853 kom over følgende annonse i Morgenbladet.

«Et Vandfald i Akers Elv med 9 a 10 Fods fald med tilhørende temmelig store Jordstykker på begge sider av Elven, er tilsalgs for billig Pris.»

1500 ansatte på det meste

Onsum slo til, og det ble starten på Christiania Spigerverk. Som i 1860 hadde rundt 55 ansatte, i 1878 hele 200 ansatte. På det meste gjennom hele virksomheten hele 1500 ansatte.

LES OGSÅ: Snart åpner Fangene på Fortet i Nydalen

Jubileumsboka til historielaget skriver videre at i 1912, kjøpte spikerverket Norsk Jernindustris Redskapsfabrikk, som dengangen lå på Bentse Bruk på Sagene, og flyttet fabrikken til Nydalen og plassert i forlengelsen av spikerfabrikken.

ANNONSE

Etterhvert overtok redskapsfabrikken hele spikerverk-lokalet. Norge Redskap produserte i hovedsak spader, grep, hakker og river.

Senere Gripit og dagens Fiskars. På det meste hadde redskapsfabrikken 130 ansatte.

LES OGSÅ: 50-70 prosent av alle legebesøk handler om stress

– Åpent og tilgjengelig

Tilbake til fremtidsplanene for det gamle bygget. Bygget skal gjøres tilgjengelig for allmennheten; fra lukket industribygg til åpent og tilgjengelig bygg med aktive fasader. Det gjennomføres nå en konkurranse for å sikre at målene i kvalitetsprogrammet blir oppnådd gjennom innovative løsningsforslag.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

ANNONSE

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE