Nordre Aker Budstikke

Disse 20-åringene har flyttet inn på Seniorhuset

Tannlegestudenten Helene Thorsen og lærerstudenten Kathrine Hogganvik har flyttet inn i Seniorhuset. her i samtale med beboer Unni Furuholmen (92). Foto: BYDEL NORDRE AKER

Byrådet i Oslo vil legge til rette for at unge og eldre kan bo under samme tak. – Jeg tror alle eldre har godt av litt ungdomstid, og at alle unge blir klokere av å tilbringe tid med eldre, sier eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2018 kl 14:13

TÅSEN: Byrådet i Oslo vil legge til rette for at unge og eldre kan bo under samme tak.

– Jeg tror alle eldre har godt av litt ungdomstid, og at alle unge blir klokere av å tilbringe tid med eldre, sier eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) i en pressemelding.

To studenter

Det er store "hvitmurer", lokal og truet blomsterart, som pryder veggen på Seniorhuset. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

To studenter flyttet i månedsskiftet januar/februar inn i Seniorhuset i Pastor Fangens vei på Tåsen. Studentene bor i hver sin hybel og jobber 30 timer i måneden mot halvert husleie. Deres funksjon er å være en god nabo og gjøre ulike aktiviteter sammen uansett alder. Det kan for eksempel være skiturer eller kortspill.

– Store deler av livet lever vi på tvers av generasjoner. Vi har naboer i ulike aldre i bygårder og nærmiljøer. Vi driver med hobbyer, idrett og organisasjonsarbeid på tvers av generasjoner. Men når vi blir eldre, forsvinner en del av generasjonskontakten i det daglige. Våre undersøkelser viser at mange eldre savner møteplasser på tvers av generasojner. Derfor inviterer vi nå ungdom til å flytte inn i våre omsorgsboliger for eldre, sier Tellevik Dahl.


Tone Tellevik dahl i samtale med beboere i Seniorhuset, og "Gledesspredere" fra Tåsen barnehage. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ: I dette huset snakker leiligheten til beboerne

I Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22 er det 29 omsorgsleiligheter for eldre. Syv leiligheter inngår i et bofellesskap for personer med demens.

I hagen har beboerne selskap av pensjonerte høner fra en gård på Eidsvoll, og det er generasjonskontakt med tett samarbeid med "gledesspredere" fra Tåsen barnehage, Nydalen videregående skole og Rønningen folkehøgskole. Nå har også lærerstudent Kathrine Hogganvik (21) og tannlegestudent Helene Thorsen (20) flyttet inn.

Gode naboer

Ideen om å teste medboere på tvers av generasjoner i Seniorhuset, kom etter en undersøkelse blant bydelens eldre. Der svarte mange at de ønsket naturlige møteplasser på tvers av generasjonene.


– Da kom vi opp med dette med å være en god nabo. Hvorfor kunne ikke studenter bo der hvor eldre bor, forteller lederen av seniorhuset, Heidi Nordal, til NRK.

Leder for Seniorhuset, heidi Karsrud Nordal, med byrådsleder Raymond Johansen på trimrommet i Pastor Fangens vei 22. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det er første gang Oslo kommune tester ut et slikt «bofellesskap». Et liknende tilbud finnes i Horten, ifølge byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid.

– Det å bo med en helt annen aldersgruppe og få kjennskap og relasjoner til dem, var det mest tiltrekkende, sier medboer Kathrine Hogganvik til NRK, om hva som fikk henne til å ville bo i et Seniorhus.

Utvider

Byrådet starter med omsorgsboligene på Tåsen og basert på erfaringene herfra vil byrådet utvide tilbudet med unge medbeboere til flere av kommunens omsorgsboliger. Byrådet planlegger også å sette av en egen fløy med unge medbeboere på det nye sykehjemmet som åpner på Oppsal i 2022.


Oslo får 50.000 flere eldre frem mot 2040, og satsingen på unge medbeboere er en del av den omfattende omleggingen av eldreomsorgen som byrådet nå gjennomfører.

– Vi skal gå fra en institusjonsbasert eldreomsorg til en aktiv alderdom der eldre får være sjef i eget liv. En del av omleggingen av eldreomsorgen i Oslo er flere generasjonsmøter, sier Tellevik Dahl.

Til NRK vedgår byrådsleder Raymond Johansen at ordningen kan gi byråkratiske utfordringer

– Hva er dugnad? Hva skal du kunne få lønn for, og hva skal du kunne få avslag i husleia på? nevner han som eksempler på utfordringer.

Ti milliarder

Byrådet vil i løpet av de neste tre årene bruke ti milliarder kroner på å bygge nye og oppgraderte sykehjem og omsorgsboliger. Allerede neste år vil 500 flere medarbeidere være på plass i hjemmetjenesten. Ifølge byrådet vil disse stillingene være direkte finansiert av eiendomsskatten.


LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...