Nordre Aker Budstikke

Disse fire går sammen for å planlegge stor park i Nydalen

Samarbeider om park: OBOS' Daniel Kjørberg Siraj (øvert t.v.) og Avantors Øystein Thorup skal samarbeide med PBEs Andreas Vaa Bermann (øverst t.h.) og EBYs Ove Ellingsen om et planforslag om en større park i Sandakerveien 113-119 og 121. Foto: PBE / Privat

Avantor, OBOS, Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) og Plan- og bygningsetaten (PBE) har startet samarbeid om et felles forslag om en park i Nydalen på 10-15 mål – tilsvarende Birkelunden, Hallénparken eller Uranienborgparken. Planene skal legges frem neste år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.09.2020 kl 20:35

NYDALEN: – Nydalen fortjener en ny stor park, sier avdelingsdirektør Andreas Vaa Bermann i Plan- og bygningsetaten.

– Det vil bli bygget langt flere boliger i Nydalen enn det som er bygget til nå. Målet er å få opparbeidet en ny park som kan betjene de ca. 10.000 innbyggere som kommer til å bo i Nydalen. For å sikre attraktive boligområder med gode kvaliteter, blir det derfor viktig å opparbeide gode oppholdsplasser, lekeplasser, grønne områder, gater og turveier. Derfor er en ny stor park i området viktig, sier han.

Bestilling fra byrådet

Bakgrunnen for samarbeidet er en bestilling fra byråd for byutvikling, hvor PBE og EBY er bedt om å samarbeide med grunneierne for å fremme et planforslag med en større park i forbindelse med planforslagene for Sandakerveien 113-119 ("T-banetomta" som Avantor eier) og Sandakerveien 121 (trykkeritomta som OBOS eier).

Målet for samarbeidet er å forsøke å finne en samlet løsning for de to eiendommene som gjør det mulig for både Avantor og OBOS å utvikle gode boligprosjekter, samtidig som det ved reguleringene av eiendommene settes av tilstrekkelig areal til å bygge en stor park i Nydalen, skriver PBE i en pressemelding.

– Vi har nå etablert et samarbeid med grunneierne hvor vi skal se om vi kan komme frem til et felles planforslag eller om vi må fremme flere alternative planforslag til endelig beslutning i byråd og bystyre, sier Vaa Bermann.


– På størrelse med Birkelunden

Før dette vil PBE sørge for medvirkning og dialog med beboere og brukere i området og andre kommunale etater.

– Både før og under offentlig ettersyn av forslaget vi kommer frem til, sier Vaa Bermann.

– Det vil ta et stykke tid før et konkret forslag kommer, men samarbeidet med grunneierne startet opp før sommeren, og vi er godt i gang med arbeidet for å planlegge for en stor park i Nydalen på 10-15 mål, tilsvarende Birkelunden, Hallénparken eller Uranienborgparken.

Hallénparken ligger syd for ring 2 (ved krysset Christian Michelsens gate / Vogts gate), nederst på Torshov.


Det er nedsatt en felles arbeidsgruppe bestående av de to kommunale aktørene og de to grunneirne, som etter hvert vil ta kontakt med interessegrupper og andre med både spørreundersøkelser og dialogmøter. Hensikten er å finne ut hva som er ønsker og behov for en fremtidig park, både med hensyn på utforming og innhold, ifølge PBE.

Lokalt krav

Akjsonsgruppa for stor park i Nydalen har i flere år jobbet aktivt for å få til en større park i Nydalen enn det som til nå har vært planlagt. De har hatt omfattende politisk kontakt, både lokalt og i bystyret.

Bydelsutvalgene i både Bydel Nordre Aker og Bydel Sagene har støttet initiativet, og lagt press på sine sentrale politikere for å realisere det lokale kravet om en park på minst 15 mål. Tiltakslisten for offentlige rom i Nydalen (TOR Nydalen) har pekt på Gunnar Schjelderups vei 9 som parkareal. Der foreligger det et utbyggingsforslag. PBE har i sin uttalelse til planene sagt at de ikke kan anbefale disse før det er avklart hvor en Nydalen-park kan ligge.

Avantor: – Positiv til større park

Administrerende direktør Øystein Thorup i Avantor sier at Avantor er positive til samarbeidet om å få plass en større park, og ser frem til en god prosess med Oslo kommune og OBOS.

– Dette er en krevende oppgave, men vi ser gode muligheter for sammen å komme frem til et resultat som ivaretar alles interesser, både med til park, boliger og nye arbeidsplasser, sier Thorup i meldingen.

OBOS: – Vil gi noe tilbake til byen

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS sier at det fra dag én har vært viktig å utvikle et boligprosjekt på denne sentrale tomten som gir noe tilbake til byen og nærområdet når trykkeri en gang i fremtiden viker plass for boliger.

– Med flott arkitektur, ny bruk av hallene som inviterer nærområdet inn og en stor park er vi på god vei til å få til nettopp dette. OBOS har fått mye ut av den medvirkningen som allerede er gjennomført og ser fram til videre medvirkning og dialog med nærområdet, grunneiere og kommunen slik at vi kommer fram til riktig park både i form og innhold, sier Siraj.

EBY: – Utfordrende

Ove Ellingsen, avdelingsdirektør i Eiendoms- og byfornyelsesetaten, sier at målet for Oslo kommune er å inngå utbyggingsavtaler med Avantor og OBOS der ansvar for finansiering og bygging av parken avklares.

– Vi er klar over at dette kommer til å bli svært utfordrende forhandlinger, men vi opplever at alle parter går inn i arbeidet med ambisjon om å finne løsninger, sier Ellingsen i meldingen.


– Vi har som et felles mål å legge et planforslag ut på høring før eller etter sommeren 2021, men mye medvirkningsarbeid vil skje også før den tid, sier Vaa Bermann i PBE.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...