Nordre Aker Budstikke

Levde ut drømmen

Dro til Afrika for å bygge bibliotek til Maasaifolket

DRØM: May-Brith Døssland levde ut drømmen, samlet inn penger, leide ut leiligheten, og dro til Afrika for å bygge bibliotek til Maasaifolket. Foto: MAY-BRITH DØSSLAND

May-Brith Døssland (53) har bodd i telt i Afrika i et halvt år, mens hun var med på å bygge bibliotek til Maasaifolket. Med støtte fra elevene på Kringsjå skole og Maridalen Rotary.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.04.2015 kl 22:43

KRINGSJÅ: Det ble stille en stund fra lærer og lokalpolitiker i Nordre Aker, May-Brith Døssland, i fjor høst. Ikke var hun på jobb på Kringsjå skole, og ikke dukket hun opp i bydelsutvalgsmøtene med de andre lokalpolitikerne.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Men etter noe tid, så begynte det derimot å dukke opp bilder her og der av May-Brith, i svært så eksotiske omgivelser i Afrika. I svært så eksotiske klær også, en lokalpolitiker fra venstre og Kringsjå, i maasaiantrekk?

SE STOR BILDESERIE TIL HØYRE FOR SAKEN

May-Brith var nemlig i ferd med å leve ut en drøm. I telt, i månedsvis, i fattige Maasailand i Afrika.


– En tid for alt, nå passet det perfekt, forteller May-Brith.

Stort prosjekt

Men dette var ikke en drøm om å feriere i månedsvis i sol og varme. Men en drøm om å hjelpe andre, og å gjennomføre et stort prosjekt om å bygge et bibliotek til maasaifolket, i Maasai Mara i Kenya.

Men Afrikareisen til May-Brith begynte lenge før Maasai Mara og bibliotek. Helt tilbake til februar i fjor, da hun sammen med en venninne dro på reiselivsmesse.

– Vi var på utkikk etter enn ferietur, til Afrika. Det var mye å velge mellom, fra rene luksusopphold ved bassengkanten, til safari og eksklusive jaktturer. Midt innemellom de store og fancy turoperatørene, var det et lite bord med to stoler. Der satt maasaiene Nelson og kona Meg, forteller May Brith.
Hun fortsetter.

Oldarpoi

– Vi kom i prat, og reiseopplegget til Oldarpoi Camp i Maasai Mara med tilhørende naturreservat, virket veldig bra. I tillegg var det rundt halvparten så dyrt sammenlignet med de andre turoperatørene. Så vi slo til, forteller May-Brith.


For å gjøre en lang historie litt kortere, May-Brith og venninnen dro på ferie til Afrika i fjor sommer. Da May-Brith kom hjem, hadde hun for lengst bestemt seg for at hun så snart som mulig skulle reise tilbake. For hun ville hjelpe lokalsamfunnet i Oldarpoi Camp i Maasai Mara.

– Det er en veldig spesiell historie rundt Oldarpoi Camp. Nelson Ole Reiyia var en gjetergutt i området. En gjeit forsvant, og faren ble så misfornøyd med gjetingen, at han i stedet sendte sønnen på skole. Det var nok bra for Nelson, Oldarpai og maasaisamfunnet der, sier May-Brith.

For etter skolegang, bestemte Nelson seg for å kjempe for å bygge opp det lokale maasaisamfunnet til på en best mulig måte å klare seg økonomisk, ved hjelp av turisme. Nelson hadde ingen mulighet til å konkurrere mot de rike store turistoperatørene med luksushotellene og luksussafariene i områdene rundt.

Istedet satset han på øko-turisme, enkelt og miljøvennlig. Blant annet telt. Dusjene i camp’en er eksempelsvis varmet opp med solcellepanel.

Turistene kom, og det ble penger tilbake. Lokalsamfunnet fikk også etter hvert en skole på plass i Oldarpoi.

Ønske

May-Brith og venninnen ble veldig begeistret for Oldarpoi Camp og det Nelson og lokalsamfunnet har fått til av turismenæring i området.

– Før jeg dro tilbake til Norge, etter sommerferien i fjor, spurte jeg Nelson om hva han mer ønsket seg i campen. Han svarte mer kunnskap til folket gjennom bøker og et bibliotek, sier May-Brith.

Da hun kom tilbake til Norge, hadde May-Brith allerede bestemt seg for å oppfylle ønsket til Nelson.

Kringsjå skole og Maridalen Rotary

May-Brith, som også selv er rotarymedlem, kontaktet Maridalen Rotary Klubb. Hun snakket varmt om saken der, og søkte permisjon fra Kringsjå Skole. Rotary sponset bibliotekplanene med 40.000, skolen sa ja til permisjon. I tillegg samlet Kringsjå skole inn nesten hele 52.000 kroner til prosjektet, og May-Brith regnet ut at hun kunne leve lenge i Afrika på å leie ut leiligheten på Kringsjå.


– Men jeg kan jo ingenting om å bygge bibliotek. Derimot er min bror, Roy Colin, byggmester. Han også hadde anledning til å prøve noe helt nytt i livet, og sa heldigvis ja til å bli med.

Tilbake i Oldarpoi. Dagene og månedene gikk med til planlegging og bygging av biblioteket. May-Brith underviste også ved den lokale skolen, og en naboskole. I engelsk og i andre fag, ved hjelp av tolk.

Tøft

– Det ble en tøff og utfordrende periode! Mye er annerledes, i forhold til å sette i gang bygging her i Norge. Jeg er veldig glad broren var med. Ikke bare det at jeg ikke kan noe særlig om å bygge bibliotek, men i tillegg er kvinnesynet så som så med blant mange afrikanske menn, sier May-Brith.

Hun fortsetter.

– I tillegg er det jo ganske annerledes å bo i telt i Afrika, enn i hus i Norge. Annerledes også å måtte lære seg og hele tiden forholde seg til vindretninger, som beskyttelse mot dyr. Rovdyr som for eksempel leoparder som stakk innom camp’en i ny og ne. Men vi måtte også beskytte oss mot agressive elefanter.

May-Brith hadde alltid steiner i lomma.

– Så vi eventuelt kunne avlede de ved å kaste stein mot de. En ung gutt ble også trampet i hjel av elefanter mens vi var der. Men jeg hadde jo også med gymfløyta fra Kringsjå skole, for jeg vet jo at dyrene er svært vare for høye lyder, ler May-Brith.

Etter flere måneder, sto endelig det nye offentlige biblioteket på plass i Oldarpai på nyåret. Med bøker på engelsk i hyllene. Planen er å også fylle på med bøker på swahili og maasai.

– Vi trenger flere bøker på alle tre språkene. Ta kontakt hvis noen har noen de vil gi bort, oppfordrer May-Brith.

Rørende

Hun fortsetter.

– Det var veldig rørende da vi endelig kunne åpne biblioteket. I tillegg hadde vi penger igjen til å få satt opp et solcellepanel ved naboskolen, så det er lys til å lese der også på kvelden, forteller May-Brith.

(Les også faktaboks til saken om åpningen)

– Et stort eventyr

Det hadde nok gjort noe med de fleste av oss – det å dra ned til et fattig land i Afrika, og bo der i flere måneder.

– Jeg har bodd i telt med en koffert i seks måneder. Det er overraskende hvor lite man egentlig trenger, og kan klare seg med. Jeg brukte ikke på langt nær alt jeg hadde med i kofferten heller, sier May-Brith.

– Samtidig en utrolig flott følelse å kunne være med på å bidra til å gjøre en så stor forskjell for så mange mennesker. Jeg er så takknemlig for at jeg fikk muligheten til å gjøre dette. Både min bror og jeg har vært med på et stort eventyr.

Inspirere?

– Kanskje kan jeg inspirere andre til å leve ut drømmer. Jeg har ikke hatt noen stor hjelpeorganisasjon i ryggen. Men vil man noe nok, så får man det til. Det er jeg overbevist om, sier May-Brith.

Som slett ikke utelukker ny tur til Oldarpai, for å bidra mer for lokalsamfunnet der.

May-Brith har også vært med på å grunnlegge Oldarpoi Norge, en fadderorganisasjon for å støtte barns skolegang.

– Vi har spesielt fokus på jenter som blir omskåret og giftet bort tidlig. Rundt 80 prosent av jentene blant maasaifolket blir omskåret. Vi tilbyr skolegang mot at foreldrene bestemmer at jentene ikke skal omskjæres, sier May-Brith.

Les mer om organisasjonen Mara Learning Development center

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...