Nordre Aker Budstikke

Livet smiler til Rohde:

Eks-polititoppen hoppet av i tide

Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Hanne Kristin Rohde (53) vokste opp i «Kardemommeby» på Nordberg, men var i mange år polititopp og leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser. Så hoppet hun.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2015 kl 16:09

NORDBERG/NYDALEN: Det synes godt at Hanne Kristin Rohde fra Nordberg stortrives med sitt nye liv. Livet etter politiet. Der hun feier inn på Bryggeriet i Nydalen. Hun som ikke engang rører et lite glass vin.

Klokken har passert 11.00 med et par minutter, men Rohde har allerede vært oppom Ullevålsseter en tur.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

– Nå må du ikke skrive at jeg har blitt sånn helsefreak. Det var faktisk sønnen min som inviterte meg med på en tur. Kunne jo ikke si nei til det – i dette flotte værer, smiler Rohde.

Fikk kjørt seg

Tidligere polititopp med 25 år i etaten. Som politiadvokat, politiinspektør, og leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser. Og midt oppe i terroren 22. juli.


«Det har skjedde noe. De tror det er en bombe. Mine roller som mor, ektefelle, toppleder i Oslopolitiet, medarbeider og medmenneske skulle bli satt på prøve. Jeg skulle få kjørt meg langt forbi min daglige tålegrense.»

Året etter var hun leder for etterforskningen av Sigrid-saken.

Ble syk

Så ble Rohde syk.

Men det er hun lei av å prate om. Men hun fikk god tid til å tenke, der hun lå syk og utmattet på sofaen, i barndomshjemmet på Nordberg. Hun lå der lenge. Den tøffe polititoppen vi så på TV, hun som uttalte seg til hele Norge om krevende og vanskelig saker, var nede for telling.

LES OGSÅ: Klart for Nordberg Grand Prix - fotballproffer påmeldt!


– Jeg var helt kjørt. Men etter hvert så landet jeg jo på at tiden var inne til å gjøre om livet, finne på noe nytt. Noe som kunne gi meg energi, ikke dra energien ut av meg. Der og da på sofaen skrinla jeg også tankene og lysten til å søke jobben som ny politimester, forteller Hanne Kristin.

Før den tidligere polititoppen ble langtidssykemeldt, hadde Kagge forlag kontaktet Rohde. De ville at Rohde skulle skrive bok. Men om hva da?

Der og da på sofaen skrinla jeg også tankene og lysten til å søke jobben som ny politimester

Forfatterskapet

– Jeg fikk lyst til å prøve. Om det så skulle ta fem år. Det måtte jo bli krim. Jeg elsker krim, men ikke med for mye blod og gørr! Men selv om jeg bestemte meg for å kaste meg ut i et bokprosjekt, så var jeg jo fortsatt så redusert, at jeg orket jo knapt å åpne PC’en, forteller Rohde.

Men tilbake i tid - en del år. I solveggen ved barndomshjemmet på Nordberg, et område som Rohde selv tenker tilbake på som rene Kardemommeby.


Der satt Hanne Kristin og slukte krimnoveller i blant annet A-magasinet. Ikke «for mye blod og gørr», for det liker ikke den tidligere lederen av seksjon for volds- og seksualforbrytelser. Derimot ble unge Rohde fasinert av superadvokater som briljerte i retten og i krimnovellene.

En spennende tanke for unge Rohde.

LES OGSÅ: Korsvoll- og firebarnsmoren som vil fjerne barnetrygden.

– Men egentlig så hadde jeg peilet meg inn på arkitektstudier. Jeg er glad i å tegne også. Men så ble det jus likevel.

Strafferett

«Utrolig kjedelig i starten». Men så, når pensumet bikket over strafferett. Ja da våknet juristen i Rohde, og da ble heller ikke veien lang til Politiet.


Der hun ble i hele 25 år. Men da var kanskje ikke veien så lang inn i krimlitteraturen heller. Selv om Rohdes aller første bok, ble en barnebok.

Så ble Wilma født i Mørke hjerter. Rohdes krimheltinne.

Wilma

«Den unge juristen Wilma har nettopp begynt i jobben som leder i Seksjon for Volds- og seksualforbrytelser. Hun er stappfull av entusiasme og pågangsmot (…) En serieovergriper herjer i Oslos gater, og Wilma og hennes kolleger kastes rett ut i etterforskningen. Det blir en kamp mot klokken: Når vil han slå til igjen?

Hva skjer når et menneske blir satt i et krysspress mellom ansvar for oppklaring av svært alvorlig kriminalitet og samtidig må hamle opp med steinalderledelse» skriver Kagge forlag.

LES OGSÅ: Tabellen som gjør Lyn til ubestridt serieleder

Året etter kom oppfølgeren «Bare et barn».

Bøker som til sammen har solgt rundt 80.000 eksemplarer.

– Det er jo klart en fordel å kjenne politiet og arbeidsmetodikken, skal man fortelle om det som skjer på innsiden. Ideene og historiene er hentet ut fra virkeligheten uten å være hentet fra konkrete saker, forteller hun.

Og med 25 år i politiet med krim, så kan vel nesten alle få ideer om en og annen bok som burde vært skrevet.

Litterære kinderegg

– Jeg har masse å fortelle, masse på hjertet, og da er det fantastisk å kunne formidle dette i fiksjons form. Krimbøkene er litterære kinderegg: Krim-ledelse-politikk.

Krimmen er fiksjon. Ledelse og politikk ligger adskillig nærmere virkeligheten. Men leserne kan føle seg trygge på at de virkelig får en kikk inn bak veggene i det langstrakte politihuset på Grønland i Oslo!

Den tredje boka om Wilma, er under oppseiling. Men hvorfor bare skrive en bok om gangen.
Hvorfor ikke to?

For Rohde bobler med mye energi. Faktisk så mye at hun innimellom innrømmer at hun blir litt sliten av seg selv.

«Urkraften» er også på gang, som kort fortalt handler om det å finne og å bruke urkreftene til å mestre og komme seg videre fra krisene.

Populær foredragsholder

Foredragene til Rohde er også populære. Hun snakker mye om det å være leder, og om hvordan bli en mye bedre leder. Det å skille mellom lederteori og lederskap, og det å lytte til andre.

KOMMENTAR: Vi bor i den beste bydelen?

– Jeg mener det mangler en klar ledelsesfilosofi i politiet i dag. Og som kvinne er det nok for mange en enda større utfordring å være leder, i hvert fall i et gubbevelde, slik jeg var. Det handler mye om å ikke gi seg på veien, men å stå for de meningen og valgene man tar, og ikke la andre trykke deg ned, og tro på seg selv. Da får man det som regel til, mener Rohde.

Men hun vil gjerne også fortelle at hun stort sett stortrivdes i politiet.

Hjertet i politiet

– Hjertet mitt er i politiet, og der vil det alltid være. Jeg har hatt en flott jobb, og også morsom jobb. Og fantastisk mange gode og fine kollegaer, og ikke minst fått arbeidet med landets beste etterforskere. Det er en helt egen greie når det dukker opp en ny sak, og tannhjulene settes i gang.

– Som et adrenalinkick krydret med enorm kunnskap og stå-på-vilje.

Hun er enig i at det sikkert gjør noe med en person, å jobbe med og få vite om så mange grusomheter.

– Likevel, jeg har jo aldri vært først på et åsted. Men så klart det har vært tøft innimellom, og flere saker har berørt meg.

Hoppet i tide

Sikkert tøft å hoppe fra trygg og stødig jobb i staten.

– Men det er en tid for alt. Om ti år ville det vært for sent å hoppe. Barna er store, lån nedbetalt, sier den tidligere polititoppen.

Hun stopper litt opp, tenker litt.

– Sats på oss

– Jeg kan egentlig ikke fatte at ikke arbeidsgivere i mye større grad kaster seg over godt voksne når de skal ansette folk. Sats på oss med rik erfaring! Det handler om stabil arbeidskraft, og som er langt forbi etableringsfasen og syke småbarn, oppfordrer Rohde.

Hun vet hva hun snakker om. Med mann og ikke færre enn fem barn. To felles sønner og tre bonussønner. Og katten Smule.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...