Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Yrket mitt - jordmor:

– En hjemmefødsel er et naturlig mirakel

Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

Som jordmor med spesialfelt på hjemmefødsler er Bippi Trovik alltid beredt, men selv hun rekker ikke alltid hjem til familiene før barnet er ute.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.05.2015 kl 14:35

ULLEVÅL: - Så flott at vi kunne møtes her, dette er nemlig yndlingskafeen min, forteller jordmor Bippi Trovik.

I en gammel villa på ved Ullevål er det hektisk aktivitet, og det er tydelig et populært sted, også for nybakte mødre. Passende med tanke på dagens tema.

Fødte på 20 minutter

- Hvordan ser en typisk dag ut for deg?

- Ingen dag er typisk for min del. Tirsdager og torsdager har jeg konsultasjoner i henholdsvis Bærum og på Frogner, men det er også de eneste dagene i uken hvor jeg vet sånn noenlunde hva som venter meg, forteller Trovik.

Hun har jobbet som jordmor siden 1991, og har vært med på flere fantastiske fødsler hjemme.

- Det var en gang at jeg ble ringt opp fra mannen i huset om at fødselen var i gang. Som vanlig hev jeg på meg klærne og satte meg umiddelbart inn i bilen. Etter mindre enn ti minutter ble jeg ringt opp igjen med beskjed om at hodet var ute. Jeg holdt linjen, og kort tid etter hørte jeg barnegråt. Hele prosessen tok kun 20 minutter, og det er helt klart den raskeste fødselen jeg har opplevd.

- Det er vel ikke helt vanlig?

– Nei, det var en spesielt rask fødsel. Men det er ingen tvil om at hjemmefødslene går raskere enn for kvinner som føder på sykehus, sier hun.

Økning i hjemmefødsler

Trovik påpeker at det er en kombinasjon av større ro og trygghet for kvinnen hjemme, og ikke minst bruken av epidural, som ofte kan stoppe opp fødselen til kvinnene. Jordmoren ser en kontinuerlig økning av kvinner som ønsker hjemmefødsler.

- Jeg får mange flere henvendelser enn jeg gjorde før. I forrige måned hadde vi hele 5 hjemmefødsler, noe som er rekord, sier Trovik.

Oppfølgingen til hver enkelt kvinne er utrolig tett, og Bippi holder ofte kontakten med familiene i flere år etter fødselen.

- Når man jobber med hjemmefødsler har du aldri helt fri. Jeg svarer på telefoner hele døgnet, og svarer på e-poster etter hvert som de tikker inn. Det gir en helt unik og personlig oppfølging i mer enn 9 måneder, det er viktig å være beredt på alt, understreker Trovik.

Knytter sterke bånd

- Hvordan møter kvinnene deg når du er på jobb?

- Jeg blir tatt imot med varme og fullstendig tiltro. De aller fleste ønsker seg omsorg og oppmerksomhet, mer enn konkrete fakta. Gravide i dag har så utrolig mye kunnskap, og gjør enormt mye egen research. Det eneste er at jeg oppfordrer til å holde seg unna skrekkhistoriene, påpeker Trovik, som legger til at det er et dårlig utgangspunkt dersom en kvinne kun fokuserer på alt som kan gå galt.

- Hva er din største styrke?

– Jeg er svært tilstedeværende, og legger mye tid og energi inn i hver eneste kvinne. Det ligger et stort ønske om å finne ut hvem denne personen er, og vite nøyaktig hva vedkommende trenger. I tillegg blir jeg svært glad i pasientene mine, noe som heller ikke er en ulempe i dette yrke, forteller Trovik.

LES OGSÅ: Føder helt naturlig

Menn er en bremsekloss

Hun opplever også i blant å hjelpe samme familie gjennom flere fødsler.

– For ikke lenge siden hjalp jeg samme kvinne for tredje gang. Det er utrolig tillitvekkende, og jeg får et helt unikt innblikk i familiene jeg blir kjent med, sier Trovik, som heller aldri har opplevd noen som angrer på en hjemmefødsel, det er heller omvendt.

– Mødre som allerede har født på sykehus og deretter opplever en hjemmefødsel angrer heller på at de ikke valgte det fra første barn, sier Trovik og legger til at det ofte er ektemennene som er skeptiske til hjemmefødsel.

– De er en bremsekloss av dimensjoner, og det bunner ofte i frykt for at noe skal gå galt, sier hun.

- Har de ikke rett i det da?

– Nei. Det er ofte tøffere, vondere og vanskeligere fødsler på sykehuset, i tillegg til større blødninger. Igangsetting av fødsler er også en uting som det har blitt mer av de seneste årene. Da blir det gjerne hastige fødsler som fører til mye stress både for mor og barn.

- Så det er altså ikke utrygt for mor å føde hjemme?

– Vi er aldri langt unna sykehuset dersom noe uventet skjer, og jeg ville aldri risikert liv og helse til verken mor eller barn, understreker Trovik.

Fødte ute i hagen

For mange familier blir hjemmefødsel noe som alle blir en del av. Selv de yngre søsknene er til stede, og Bippi har aldri opplevd noen problemer i forbindelse med det.

– I sommer hadde jeg en dame som fødte stående ute i hagen, og da var hele familien samlet. Til og med mormor. Det var en veldig sterk opplevelse. Hver eneste fødsel er i grunn det, sier Trovik.

Jordmoren understreker likevel at ikke alle kan føde hjemme, og at alle kvinner blir nøye vurdert på forhånd.

Får mye kritikk

Det finnes nasjonale retningslinjer på hvem som kan føde hjemme, noe som for oss er en validering av det vi driver med, sier hun.

- Får dere mye kritikk for denne jobben?

– Jeg er overrasket over hvor mye sinne mange retter mot oss, spesielt andre jordmødre. Vi oppfordrer faktisk våre fødende til å ikke annonsere at de skal føde hjemme, fordi det er så mange som da vil forsøke å overbevise dem om å ikke gjør det, sier Trovik.

- Hvorfor er akkurat ditt yrke så viktig?

– Fordi jeg får hjelpe kvinner med å få en så god fødsel som mulig, og være til stede under det største som skjer i disse menneskenes liv. Jeg får være en støttespiller som viser omsorg og styrke. Den seieren det er når barnet kommer, og den enorme gleden jeg ser i morens øyne. Det er fantastisk!, sier Trovik.

LES OGSÅ (eksterne lenker):

Her jobber de gravide døgnet rundt

Stikker seg klar til fødselen

Trygg fødsel på Ahus

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...