Nordre Aker Budstikke

En vei en konge verdig

Resepsjonist Mohammad Abdelmauid har tatt imot gjester på Haralsheim i 20 år. Her sammen med Lilit Melkumyan fra Armenia.

Haraldsheimveien tiltrekker seg tusenvis av turister årlig, og kan skilte med en kongelig utsikt over byen. Likevel har de ikke sett monarken på 54 år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.04.2017 kl 12:44

Disen: Haraldsheimveien ligger mellom Disens villabebyggelse og Skeidbanen. I nummer 4 finner vi Haraldsheim Vandrerhjem.

Selveste kong Harald har gitt navn til Haraldsheimveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

- Haraldsheim er Oslos eneste permanente vandrerhjem og tar i mot 60.000 gjester i året, sier sekretær Kari Hoksvold.

Om sommeren har de en avtale med Rønningen Folkehøgskole på Grefsen, som tar i mot besøkende som trenger tak over hodet.

Hoksvold forteller at det kommer reisende fra hele verden, men at Norge og de nordiske landene for øvrig ligger på toppen av statistikken. Hakk i hæl følger Tyskland.

Barnefamilier

- Jeg er veldig fornøyd med oppholdet her, forteller Lilit Melkumyan fra Armenia.

Hun skal være i Norge i ni måneder som ungdomsdelegat fra Røde Kors. I to uker kurses deltakerne på Haraldsheim før de reiser videre til Halden.

Haraldsheim Vandrerhjem het tidligere Ungdomsherberge, men da besøksmassen endret seg fra backpackere til hovedsakelig barnefamilier ble det navneskifte.

Som medlem i foreningen Norske Vandrerhjem kan Haraldsheim tilby gunstige rabattordninger for familier på ferietur. De backpackerene som fortsatt kommer til vandrerhjemmet er stort sett øst-europeere og asiater.

Kanskje kommer kongen...

At det er vandrerhjemmet som er årsaken til navnet på veien, som ble omdøpt fra Kringsjåveien i 1968, er ingen overraskelse. Men at det er selveste kong Harald som er kilden bak navnet, er muligens en bedre bevart hemmelighet.

I 1953 åpnet den da 17 år gamle prins Harald vandrerhjemmet under sitt første offisielle oppdrag som prins. Å oppkalle også veien etter vår nåværende konge, som i 1968 hadde rukket å bli kronprins, var en hyggelig gest det samme året han giftet seg med den i dag ikke ukjente Sonja Haraldsen.

Kongen ble invitert til Haraldsheims 50-årsjubileum i 2003, og til Norske Vandrerhjems 75 års jubileum to år senere. Han takket ja begge gangene, men måtte melde avbud på grunn av alvorlig sykdom.

- Vi håper vi kan få besøk av han ved en senere anledning. Kongen skal vite at han er hjertelig velkommen hit! sier Hoksvold.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...