Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

"En velagtet Mand" på Tåsen

Ikke hugget han ut løvene på Eidsvolls plass, men han var med da skoleplikten ble innført i Norge. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Som medlem av Akers første skolekommisjon, var Claus Borch med på å betale lærerne – dersom det var penger i kassen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.02.2019 kl 15:45

Denne saken ble opprinnelig publisert i Nordre Aker Budstikke i 2008.

TÅSEN: Claus Borchs vei ble navnsatt i 1926, har villabebyggelse fra 1920-årene, og går fra Ugleveien til Tåsenveien.

– Etter å ha bodd på ett rom og kjøkken på Grünerløkka i bolignødens tid hadde mor skaffet oss et kjempehus. Det var som å komme til paradis, skriver en leser, som flyttet til veien med sine foreldre i 1958. Selv om han beskriver en hyggelig barndom på Tåsen, har veinavnet skapt et hittil uløst spørmål:

– Hva skulle vi kalle stedet vårt? "Borch'ern," foreslo far. Men hvem var denne Claus Borch? Da jeg tilfeldigvis kastet et et blikk på løva foran Stortinget, lyste jeg opp. Der stod gravert "C. Borch". Men akk, løva ble hogd av en straffange fra Telemark, og navnet nedenfor var Christoffer Borch, han som betalte for figuren. Ikke så verst, men altså galt fornavn. Claus Borch er fortsatt en gåte for meg, skriver leseren.

Skolekommisjon

Her kan Oslo Byleksikon opplyse at Claus Pedersen Borch (1689-1760) var en "velagted Mand på Sagene" og medlem av Akers første skolekommisjon i 1745-59. Oslo kommunes byarkiv kan videre supplere at det var en kongelig forordning av 23. januar 1739 som innførte alminnelig skoleplikt i Norge. Skolekommisjoner skulle opprettes i hvert prestegjeld med sognepresten som leder, og det kunne enten bygges skolehus eller så kunne skole holdes på en gård i hver grend eller krets.

Først 11. november 1745 trådte skolekommisjonen i Aker sammen for første gang.

Claus Borchs vei. (Foto: Stig Rune Pedersen (2015), lisens)

Skoleskatt

Kommisjonsmøtene ble holdt regelmessig to ganger i året, og møtestedet var ifølge protokollen "det sædvanlige stæd", graverboligen ved Gamle Aker kirke. Som regel er det eneste som er protokollført hva de hadde fått inn av skoleskatt og ved frivillige gaver i kirkens bøsse og som kollekt – noe som utgjorde lærernes lønninger.

Utskiftningen av lærere i Aker var stor de første årene, kanskje fordi lønnen skulle utbetales to ganger i året "... om saa mange Penge findes i Cassen."

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...