Dette har den kostet:
Endelig er turveien ferdig!

På langt korte tid enn planlagt har Bymiljøetaten ferdigstilt den nye turveien mellom Sognsvann og Grinda - som har vært etterlengtet i mange år. Foto: Christian Fredrik Borg
Den nye turveien er mye brukt. – Arbeiderne fikk fantastisk mange gode og hyggelige meldinger mens de drev på, og det er motiverende!
Publisert: 08.11.2020 kl 21:05
Sist oppdatert: 09.11.2020 kl 08:39
SOGNSVANN: Men veien dit har vært kronglete og lang. Det har vært mange hindringer, og prosjektet har blant annet blitt stanset i en kortere periode av Fylkesmannen.
I lang tid har en bilfri forbindelse mellom Sognsvann og Maridalen vært etterspurt. For 13 år siden, i 2007, ble den for første gang satt på «Kommuneplan for friluftsliv» av det som da het Friluftsetaten.
– Dette har nå Oslo kommune gjort noe med, ved å starte reguleringsarbeidet, lage planer og gjennomføre bygging. Prosessen har tatt veldig lang tid fra ønske til ferdig reguleringsplan, hvor det har vært mye ventetid på saksbehandling, sier seksjonssjef for Nordmarka, Knut Johansson, i Bymiljøetaten.
Nå er den nye turveien mellom Sognsvann og Grinda, med utstikkere til Nordberg og Langmyrgrenda ferdig

Den nye turveien går mellom Sognsvann og Grinda og har to utstikkere til Nordberg og Langmyrgrenda. Her fra Sognsvann. Foto: Christian Fredrik Borg
SE VIDEO: Vi testet turveien tidligere i år!
Les også:
Skulle brukt tre år
En «dårlig» vinter og redusert brøyteaktivitet og løypekjøring for Bymiljøetatens ansatte gjorde at arbeidene ble ferdigstilt mye tidligere enn planen.
– Byggingen skulle planmessig gått over tre år. Motiverte og flinke arbeidere som manglet snø til skiløyper, har nå klart å gjennomføre det hele på én sesong.
Det var i slutten av januar arbeidene startet fra Sognsvann-siden. Johansson legger til at koronaviruset kom midt i byggeperioden.
– Med gode planer for smittevern og hygiene så klarte vi også å håndtere dette uten for store konsekvenser, sier Nordmarka-sjefen.
Video fra Bymiljøetaten.
– Dårlig kombinasjon
Det har vært krevende forhold som lå til grunn da de gikk i gang med arbeidet. Likevel har arbeidene nært sagt gått på skinner, opplyser Bymiljøetaten.
– Mye av veien går som kjent på myr, og tunge maskiner er en dårlig kombinasjon med bløt og bæresvak mark. Derfor la vi først ut tømmerstokker på tvers av veien over de bløte partiene for å få så god trykkfordeling som mulig, før vi la på grus. Tømmeret blir liggende i vann og et oksygenfattig miljø i myra, og vil ikke råtne slik det ville gjort oppå bakken, oppsummerer Johansson i Bymiljøetaten, før han legger til:
– Så dette er en god byggemåte som også gir en langvarig karbonbinding under veien! I tillegg får vi et nokså høyt veilegeme, slik at vi kan unngå grøfting. Da vil naturen være «hel» helt inntil veikant i stedet for grøfter som må vedlikeholdes som åpne sår langs veien.
Gallup
Hva synes du om den nye turveien?
Han opplyser videre at myrene kan restaureres og vannstanden økes uten at det skjer noe med veien.
– På kantene har vi lagt på flis i stedet for jord, siden tilkjørt jord ofte har uønskede frø som spirer. Flisen blir etter hvert til jord, og da vil stedegne planter spire i stedet for noen vi ikke ønsker.
– Motiverende!
– Hvordan har mottakelsen vært?
– Mottakelsen har vært svært positiv, og når den begynte å bli farbar, så ble den veldig mye brukt. Arbeiderne fikk fantastisk mange gode og hyggelige meldinger mens de drev på, og det er motiverende! utbryter Johansson.
Tidligere denne uka ble det oppdaget karikaturtegninger av Muhammed langs turveien:
Lysene vil følge øvrige lysløyper i Oslo kommune. Det betyr at traseen vil være lyslagt fra mørkets frembrudd til klokka 23 om kvelden.
– Hvor mye har turveien kostet?
– Budsjettet er på rundt åtte millioner, og vi er innenfor dette, avslutter Nordmarka-sjefen.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!