Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Er det en snubletråd?

Ledninger i gata. Men det er en sykkelteller fra Bymiljøetaten. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Neida, det er bare Oslo kommune som gjør som geitekillingen i eventyret. De teller deg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.09.2016 kl 16:31

– Jeg teller meg, sa geitekillingen. – Skal jeg telle deg også?
– Hvis det ikke gjør vondt, så, sa kalven.
– Det gjør det vel ikke, stå stille, så skal jeg telle deg også?
– Nei, jeg tør ikke, kanskje jeg ikke får lov av mora mi engang, sa kalven og trakk seg unna. Men geitekillingen fulgte etter, og så sa han:
– Jeg er én, og du er to, 1-2.

ULLEVÅL: Slik går fortellingen om «Geitekillingen som kunne telle til ti» av Alf Prøysen.

Sammenlikningen gir kanskje ingen mening, men vi syns den var morsom, likevel. Denne innretningen (på bildet) kom vi nemlig over i sykkelfeltet i Sognsveien gjennom Ullevål Hageby forrige uke. Og det har tatt litt tid å spore opp nøyaktig hva den gjør.

Ledninger i veien, og en boks som minner litt om sånne som fanger rotter og andre skadedyr bak søppelskurene.

Sykkelteller

På boksen står det riktignok at den er en del av Oslo kommune, og Bymiljøetatens, sykkeltelling. Og den teller deg, enten du eller mora di vil eller ei. I alle fall så lenge du sykler. Og i motsetning til geitekillingen til Prøysen trenger du ikke stoppe for å få et tall.

Boksen avslører seg selv. Den er en sykkelteller. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Ifølge Bymiljøetatens tall på nett passerer det i snitt cirka 300 syklister i døgnet forbi dette punktet i retning Ullevaal stadion, mens litt færre sykler i motsatt retning.

Men hva er egentlig hensikten, spurte vi Sykkelprosjektet i Oslo kommune. Der fikk vi til svar at det ikke er dem, men en annen divisjon i Bymiljøetaten, som står bak akkurat denne tellingen – av syklister.

– Tellingene gjøres av Bymiljøetaten som en del av en etterundersøkelse i Sognsveien og ble satt i gang 6. september, forklarer May Andrine Gran.

Telleren, og hva den registrerer er tilgjengelig for alle på sykkelteller-nettsiden, men den er ikke permanent og vil trolig ikke være der så lenge, opplyser Gran.

– Men det er flere tellepunkter i nærheten som det er mulig å følge med på sykkeltrafikken, legger hun til.

LES OGSÅ: På denne gangveien er det ikke sikkert du kommer frem på sykkel…

OG DETTE: Her sykles det så raskt at fotgjengerne er redde for å bli kjørt ned

40 tellepunkter

Oslo kommune, gjennom Sykkelprosjektet i Bymiljøetaten, har nå over 40 ordinære tellepunkter for syklister rundt omkring i Oslo.

– Det gir oss gode muligheter til å vurdere effekten av tiltak vi gjør, både på kort og lang sikt. I tillegg synes mange som sykler det er stas å se hvor mange som blir telt på «sin» sykkelvei, sier Gran.

Av de 43 tellepunktene er dette topp tre passeringspunkter i skrivende stund:

1. Maridalsvn. nord for Fredensborgvn
2. Vaterlands bro
3. Ullevålsvn 19

I Nordre Aker finner vi telleren på Tåsen (i Rolf Wickstrøms vei) på fjerdeplass, mens tellerne i Maridalsveien ved Korsvollbakken, Sognsveien, Eventyrveien og Tåsenveien 43 ligger lenger ned på lista.

Tellerne viser ikke hvor mange som sykler i Oslo totalt, kun sykkelturer forbi akkurat disse punktene. Tirsdag ble det registrert over 51.000 syklister forbi tellepunktene. Siden 1. januar har Bymiljøetaten telt nesten 4,4 millioner syklister.

Og er du like glad i telling som geitekillingen til Prøysen, ja da kan du sjekket ut status på tellepunktene via denne nettsiden (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Nå kan du endelig plukke opp en bysykkel her!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...