Nordre Aker Budstikke

Er dette fremtiden for Majorstuen?

Ja, hvis Ruter får det som de vil blir et av byens mest trafikkerte kollektivknutepunkt oppgradert med nærmere 500 boliger og bygg på 13-17 etasjer.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

MAJORSTUEN: Riktignok et stopp unna Nordre Aker, men Majorstuen brukes av kollektivreisende fra og mot de vestlige linjene på t-banenettet, og for trikke- og busspassasjerer i flere himmelretninger.

Nå er Ruters planforslag for omregulering av Majorstuen stasjonsområde lagt ut til offentlig ettersyn på Plan- og bygningsetatens nettsider, med høringsfrist satt til 4. mars.

T-banestasjon under bakken

Planens foreslåtte etablering av ny T-banestasjon under bakken frigjør store arealer på bakkenivå i dagens sporområde.

Hovedplansje - Fra Vinkelplassen. Foto: Asplan Viak

Her skal et helhetlig byplangrep legge til rette for økt byliv, nye gang- og sykkelforbindelser og bedre overgangsløsninger for kollektivtransport, skriver Ruter i en pressemelding, der de presenterer planene.


Planforslaget tilrettelegger for ca. 460 boliger og fire høyhus på 13-17 etasjer. Det legges også opp til et stort parkområde der Frognerelva gjenåpnes.

Totalt fremmes det fem ulike planalternativer med utgangspunkt i det samme byplangrepet. Forskjellene mellom alternativene er primært knyttet til byggehøyder, kjøremønster for bil og i hvilken grad vognhallen fra 1922 skal bevares.

Åpne møter for innspill

Under høringsperioden vil det bli gjennomført åpne møter i Menighetsfakultetet i Gydas vei 4.

Datoer og tidspunkt er:

  • Onsdag 6. februar kl. 18.00-20.00
  • Tirsdag 12. februar kl. 18.00-20.00
  • Tirsdag 26. februar kl. 16.00-20.00.

Planforslagets hovedprinsipper:

Slik presenterer Ruter planforslaget.

Ny bydel over sporområdet

Etablering av T-banestasjon under bakken frigjør et areal på ca. 100.000 kvadratmeter for bærekraftig byutvikling i dagens sporområde. 33 % av området vil bebygges; resten tilgjengeliggjøres for befolkningen i form av grøntområder, torg o.l.

Forberedelse for ny baneinfrastruktur


Ny utforming av Majorstuen stasjon legger til rette for innføring av Fornebubanen. Ny stasjon inngår også i planene om ny T-banetunnel gjennom Oslo sentrum, som anbefales ferdigstilt før 2030.

Fjerning av barrierer

Planforslaget syr sammen områder som i dag er avskåret fra hverandre av sporarealer. Nye gang- og sykkelforbindelser reduserer dagens omveier med opptil 1 km, og sørger for at færre behøver å ta seg frem via Majorstukrysset.

Tilrettelegging for myke trafikanter

Areal i planområdet tilrettelagt for byliv og myke trafikanter øker fra 25 % til 55 %. Omlegging av trafikken i Majorstukrysset og ny forbindelse mellom Slemdalsveien og Sørkedalsveien bedrer forholdene for gående, syklende og kollektivtrafikk.


Ny park og åpning av Frognerelva

En ny park i dagens sporområde får et areal tilsvarende Studenterlunden, Spikersuppa og Eidsvolls plass til sammen. Etablering av park gir mulighet for åpning av Frognerelva gjennom planområdet. Parken vil inngå i en av byens viktigste blågrønne korridorer og gir sammenhengende turveiforbindelse mellom Oslofjorden og Nordmarka.

Hovedplansje - fra parken. Foto: Asplan Viak / Ruter

Et robust planforslag

Ruters planforslag tar høyde for et politisk handlingsrom knyttet til videre utbygging og finansiering. Det er ønskelig med en byutvikling med stort mangfold og fleksibilitet for endring over tid.

I tråd med kommunens miljøambisjoner

Den foreslåtte omreguleringen av Majorstuen vil halvere bilbruk i området sammenlignet med tilsvarende utbygging i Oslo for øvrig. Prosjektet bygger opp rundt prinsipp om knutepunktfortetting og kommunens blå-grønne struktur på samme tid.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...