Nordre Aker Budstikke

Er gutter sterkere enn jenter?

Hvem tror du er sterkest? Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Hva inneholder det beste slimet, såpe, egg eller lim? Og hvem er best i fotball av Messi, Ronaldo, Salah og Neymar? I det siste har det vært mye å finne ut av, ved Grefsen skole.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2019 kl 08:18

GREFSEN: Hvorfor det?, er en populær forskerøvelse i skolen, og initiert av primus motor Ruth Aga, som har tatt med seg denne ideen til Norge fra USA.

Grefsen barneskole arrangerte igjen forskerkonkurransen, nå for elevene i mottaksklassen ved skolen, i forrige uke og denne uken. Torsdag var det finale - primus motor Ruth Aga var også til stede.

Blant annet deltok Adam og Suhad, førstnevnte på 5. trinn og Suhad på 7. trinn. Det disse to elevene ønsket å finne ut av var: Er gutter sterkere enn jenter?

Hvem er sterkest?

De forteller om prosjektet:


- Vi ville undersøke hvem som er sterkest av jenter og gutter, mellom 10 og 12 år. Vi tenkte at det er gutter som er sterkest, men vi ville sjekke det her ved skolen, med å bryte håndbak, forteller de unge forskerne.

Hypotesen som det heter var nettopp det at man tror at guttene er sterkere, kanskje også fordi gutter kan vise til mer muskler enn jenter? Men noen jenter har også muskler.

Suhad og Adam testet dette ut på flere elver ved skolen, elever mellom 10 og 12 år, og resultatet er:

- 16 gutter vant, og 7 jenter vant!

Forteller duoen, som ikke virker så overrasket over resultatet. Så altså: Flere gutter er sterkere enn jenter, i følge undersøkelsen som startet med at Suhad og Adam testet krefter på hverandre, men da vant Suhad.


- Men hun er jo større og eldre enn meg, skynder Adam seg å legge til.

Og de tar gjerne mer av Hvorfor det?

- Dette var var moro, også å snakke og teste ut håndbaken med de andre elevene, forteller Suhad.

- Og det var gøy å skrive og å lage prosjektet, sier Adam.

Engasjerte elever

Lærer Ane Herstad forteller om et stort engasjement om Hvorfor det?


– Absolutt, og dette sporer til gjentagelse neste år også. Dette var veldig moro og elevene har vært superflinke, sier Ane.

Alle vinnere

Så er det klart for diplomutdeling med blant annet rektor Are Enger. Her er alle vinnere, med spennende prosjekter. Det ble mye skryt, blant annet: Flott presentasjon, fine diagrammer, grundige undersøkelser, presis problemstilling, bra forberedelse, dette lurer nok mange på - nå er det lett for andre å finne det ut, og ikke minst: Godt jobba!

LES OGSÅ: Er barn kresne, eller har de bare bedre smak?

LES OGSÅ: Hvorfor det? Jo, det kan elevene fortelle deg!

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...