Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Er vi så naive?

Mye forebyggende, i forhold til å forhindre innbrudd i boligen, her Stig Vasbø ved Majorstuen Politistasjon i gatene på Nordberg. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Av 172 boliginnbrudd så langt i år, hvor mange tror du skyldes at vi ikke har lukket vinduene, eller låst døra?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.06.2016 kl 15:32

NORDBERG: Sola skinner og det er fredelig på Nordberg, da Nordre Aker Budstikke møter leder for Etterretning og vinningsavsnittet ved Majorstuen politistasjon, Stig Vasbø, fredag formiddag.

Fra 1800 til 378

Vi skal snakke om innbrudd. For noen år siden, i 2009, skjedde hele 1800 boliginnbrudd i Oslo. I fjor var det totalt 378!

– Det ble etablert en spesialenhet som nettopp skulle bekjempe den høye boliginnbruddstatistikken. Det, i tillegg til mye høyere straffer for innbrudd - ett år for ett innbrudd, har hjulpet veldig godt på. Nå er det i snitt ett innbrudd om dagen i hovedstaden, sier Vasbø, som er leder for spesialenheten med 100 prosent prioritet på nettopp innbrudd.

LES OGSÅ: Han ble frastjålet sykkelen, men så en lørdag kveld banket politiet på døra

Innstigningsinnbrudd

Det er et vindu åpent her og der, på villaene i Nordbergområdet.

– Folk åpner jo vinduene når det blir varmt. Men det åpner jo også for innbruddstyvene. I tillegg låser mange ikke utgangsdørene sine. Av 172 innbrudd i Oslo så langt i år, så gjelder hele 45 innstigningsinnbrudd. Altså enten å gå inn åpne utgangsdører, eller klatre inn åpne vinduer, sier Vasbø videre.

Etterforskningsleder Stig Vasbø i gatene på Nordberg. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Raskt gjennom huset

Han forsetter.

– For slike typer innbrudd handler det som regel om å raskt gjennomsøke boligen for verdigjenstander. Ofte er det ikke alarm i andre etasjene, og da er det jo dumt å la soveromsvinduet stå åpent og smykkene ligge på nattbordet!

Resten av antall innbrudd så langt i år handler om å bryte seg inn.

– Det skjer jo også innbrudd mens folk er hjemme. Våkner man eksempelsvis av at noen romsterer ned i stua, så ring politiet, rop slik tyven hører at folk er våkne. Vi anbefaler ikke folk selv å gripe inn ovenfor innbruddstyven, sier Vasbø.

Forebyggende

Snart sommerferietid. Hva bør folk gjøre for å sikre seg mot innbrudd, bortsett fra å låse døra og lukke vinduene?

– Det er mye forebyggende. Har familien to biler, sett den ene i innkjørselen, så huset ser bebodd ut. Ha på noen lys inne, få noen til å ta inn posten, få noen til å klippe gresset og gjem verdisakene som blir igjen hjemme godt. Og generelt, lås inn det som er av gjenstander i hagen også, gressklippere og annet utstyr.

I tillegg.

– Ser naboer eller andre noen som ikke ser ut til å passe i naboens hage og lignende, så ring politiet!

Oppfordrer Vasbø, og som legger til.

– Men det er en myte at det faktisk skjer flere innbrudd i feriene. Det er stort sett samme tall hele året.

– Merk gjenstandene dine! Det gjør jobben mye lettere for Stig Vasbø og Politiets spesialenhet for etterforskning av innbrudd. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Merk gjenstandene

Etterforskningslederen oppfordrer også folk generelt til å bli flinkere til å merke verdigjenstandene.

– Folk har også ofte lite kontroll på hva de egentlig har. Ta bilder av gjenstandene. I tillegg, micromerking er en veldig effektiv måte for oss å kunne spore opp eierne av stjålne gjenstander, forteller Vasbø.

LES OGSÅ: Er Viktor den nye Nerdrum - se hva 13-åringen har tegnet!

Micromerking

Micromerking handler om en slags kjemisk DNA, som smøres på gjenstandene. Politiet kan enkelt med lys se merkingen og finne tilbake til eierne.

– Det har vært pilotprosjekter med micromerking, og med gode resultater. Til stor hjelp for politiet når gjenstander er merket, så det er noe vi oppfordrer folk til å prøve. Smykker og klokker, sølvtøy, PC'er og så videre, oppfordrer Vasbø.

Og legger til at flere aktører i byggebransjen også har begynt å bruke micromerking på verktøy.

Alarm kan være forebyggende, men flere innbrudd skjer jo også der det er alarm. Tyvene er raske, raser gjennom huset, og kanskje ute av døra før vaktselskapet når frem.

I tillegg, videoovervåking av hjemmet er også til god hjelp for politiet, i den videre etterforskningen av innbrudd.

– Klart film av innbruddstyven hjelper i etterforskningsarbeidet.

Norges ikke øverst på lista

Vasbø forteller ellers at nå er det andre land som frister de kriminelle mer, enn Norge.

– Norge har vært en honningkrukke for kriminelle innbruddsbander, særlig fra østeuropeiske land. Men ryktene går i den bransjen også, høyere straffer, høyere oppdagelsesrisiko med dertil flere pågripelser, gjør at bandene ser til andre land. Som for eksempel Sverige og Danmark, som nå har høyere statistikk på boliginnbrudd i de største byene, sammenlignet med Norges store byer.

LES OGSÅ: Astrid (27) har en alvorlig diagnose, men likevel positiv: – Fremtiden er jo usikker for oss alle!

Ikke på hæla lenger

Han legger til.

– Fra for noen år siden å være på hæla i forhold til innbruddsbandene, føler vi nå at vi er ett steg foran, sier etterforskningslederen. ¨

Naive?

Men tilbake til åpne vinduer og åpne inngangsdører - er folk naive?

– Vi har nok til nå vært litt for naive, men flere og flere tar nå nødvendige forhåndsregler, og har skjønt at vi er en del av stor-Europa.

LES OGSÅ: Nedre Grefsen-aksjonistene har klaget kommuneplan-prosessen inn for Sivilombudsmannen

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...