Nordre Aker Budstikke

Ett stikk i armen og russetiden blir litt tryggere

Helsesøster Mona Aurora Malm setter vaksinen i skulderen til Iris Engblom. Det hele er over på sekunder, og Iris får forhåpentligvis en litt tryggere russetid. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Mye alkohol, lite søvn og mye sang, skrik og rop gjør russen spesielt utsatt for smittsom hjernehinnebetennelse. Likevel er det langt fra alle som tar vaksinen. Prisen kan være en årsak.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.02.2017 kl 09:19

NYDALEN: – Jeg tar vaksinen fordi det potensielt kan være veldig farlig å bli smittet, sier Synne Sørheim.

Mange russ samles til fest i løpet av april og mai. Foto: MARTE KRISTIANSEN (ARKIVFOTO)

Hun er tredjeklassing på Nydalen videregående skole og russ til våren. Mandag var hun én av mange elever som tok vaksine mot meningokokksykdom, bedre kjent som «smittsom hjernehinnebetennelse».

– Russen er ekstra utsatt for å bli syk av hjernehinnebetennelse i russetiden, på grunn av mye alkohol, lite søvn og mye skriking og roping, sier Tore W. Steen, smittevernoverlege i Oslo.

Kan gi dødsfall

Smittevernoverlege i Helseetaten, Tore W. Steen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


I 2016 ble 36 prosent av 19-åringene i Oslo vaksinert mot meningokokksykdom, eller smittsom hjernehinnebetennelse. Det tilsvarer cirka 58 prosent av dem som var russ i fjor.

Meningokokksmitte er farlig. I 2016 var det fem tilfeller av sykdommen i Oslo, inkludert ett dødsfall. Ingen av disse var imidlertid russ.

– Selv med behandling regner vi med at ti prosent av dem som blir syke dør av sykdommen, sier Steen.

I følge smittevernoverlegen er det fem år siden sist en russ i Oslo ble smittet av hjernehinnebetennelse.

– Men vi skal ikke lenger enn til Asker for å finne et tilfelle av smittet russ i fjor. At vi ikke har hatt det i Oslo på noen år kan både skyldes flaks og at flere er flinke til å vaksinere seg, sier han.


LES OGSÅ: Nydalen-elever: Nå er det tabu å slenge dritt om andre

Utsatt gruppe

For russen er utsatt. Lite søvn, mye alkohol, såre halser etter sang og hoiing, kyssing med flere og deling av flasker, bokser og sigaretter øker faren for smitte.

– Er du redd?

– Ja, gjennom russeferiringen er det jo vanlig å dele drikke, og det er en sosial begivenhet. Så, ja, egentlig litt, sier Iris Engblom, én av elevene som gikk innom helsesøsters kontor på Nydalen vgs. mandag.

Nydalen-elevene vi møter mandag formiddag tror de fleste ønsker å vaksinere seg.


Ask Shiva Leschbrandt, Iris Engblom og Synne Sørheim på Nydalen vgs. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det er jo en potensielt dødelig sykdom. De fleste vil ta vaksinen, men det er ikke alle som har fått med seg at det var i dag, sier Ask Shiva Leschbrandt.

Selv ble han klar over vaksinasjonen via Nordre Aker-helsesøster Tale Maria Krohn Engviks Snapchatkonto «Helsesista». Men det har også vært informert på skolens storskjermer.

Store variasjoner i Oslo

Helsetaten i Oslo er nå i gang med en storstilt vaksinasjonkampanje for at flest mulig av videregåendelevene i Oslo skal vaksinere seg i 2017. Målet er at minst 60 prosent av russen skal bli vaksinert. Og en vaksinedose virker i fem år. Dermed vil en førsteklassing på videregående som vaksinerer seg nå, være beskyttet gjennom russetiden.

Alkohol, lite søvn og deling av drikke er blant årsakene til at russen er ekstra smitteutsatt. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ILLUSTRASJONSFOTO)


Likevel er det store variasjoner mellom bydelene. Mens bare 20 prosent av 19-åringer i bydel Gamle Oslo og Grünerløkka ble vaksinert i fjor, valgte hele 81 prosent i bydel Nordstrand det samme.

– I de vestlige bydelene, som vi er i nå, ble godt over halvparten av tredjeklassingene vaksinert i fjor, mens det i Groruddalen bare var 10-20 prosent. En årsak kan være andelen som er russ, men også økonomi har nok noe å si, sier smittevernoverlege Tore W. Steen.

Et raskt stikk er alt som skal til. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Han tror andelen som tar vaksinene ville økt dersom tilbudet var gratis, og Helseetaten har foreslått å øke subsidieringen av den. I dag må elevene betale 400 kroner for vaksinen hos helsesøster. Andre steder i landet, som i Buskerud, er imidelertid vaksinen gratis.

– Det er jo ikke all verdens av penger, men det er nok noen som ikke tar den på grunn av prisen, tror Nydalen-elev Ask.

Han mener vaksinen burde vært gratis.

– Det er jo litt penger for en elev på videregående, som kanskje ikke har så mye, sier Synne.

Gode råd, men…

Under russefeiringen er ungdommene mer utsatt for meningokokksmitte, ifølge smittevernoverlegen i Oslo. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ILLUSTRASJONSFOTO)

Helseetaten deler ut brosjyrer på de videregående skolene der de kommer med gode råd for å unngå å bli smittet av hjernehinnebetennelse når russefeiringen starter. (Se rådene i faktaboksen til denne saken).

– Ikke dele drikke og sigaretter, og bare kysse kjæresten. Er det råd russen kommer til å følge, tror dere?

– Hehe, nei det skjer ikke. Med litt alkohol i kroppen glemmer nok de fleste det, tror de tre Nydalen-elevene, som selv har redusert sin egen sjanse for smitte.

– Å ta vaksinen er litt som å bruke kondom. Da er du sikret.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...