Evigunge på hjul søker frivillige syklister

Kari Storsveen og Vesla Rudsrud i rickshaw-sykkelen, med bydelsdirektør Øyvid Henriksen som sjåfør. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Torsdag gikk jomfruturen med de splitter nye elsykkel-rickshawene i Pastor Fangens vei.
Publisert: 21.09.2017 kl 15:44
Sist oppdatert: 21.09.2017 kl 15:48
TÅSEN: Bydel Nordre Aker har gått til innkjøp av to rickshaw-sykler som skal være stasjonert i Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22.
Bymiljøetaten har etter søknad fra bydelen bevilget 170.000 kroner, som har gått til sykler, og tilbehør som sykkelladere, hjelmer og tepper.
Sykkelen har sete i front til to passasjerer, og sjåføren får hjelp av en el-motor når han eller hun tråkker ut i veiene på Tåsen og Ullevål.
Syklende bydelsdirektør
– Nei, dette hadde jeg aldri trodd at jeg kom til å få være med på, sier Pastor Fangens vei-beboer Vesla Rudsrud. Sammen med venninne og nabo Kari Storsveen har hun tatt plass i passasjersetet, klar til den aller første turen.
På pedalene står bydelsdirektør Øyvind Henriksen.
– Det er en fin måte å komme seg ut på, for aktive folk som kanskje ikke er i stand til å gå så langt lenger, sier bydelsdirektøren.
Jomfruturen går fra Pastor Fangens vei, over Damplassen i Ullevål Hageby, og tilbake til Seniorhuset. I den andre sykkelen sitter Kari Hauge, mens Rafida Sultigova, sosinomstudent fra HiOA på utplassering, holder styret.
– Veldig gøy! oppsummerer Øyvind Henriksen når han er trygt tilbake med de to damene. Starten ble riktignok litt trå.
– Jeg tenkte først at det kom til å bli et slit, men så fant jeg gassen, og da gikk det lettere, flirer bydelsdirektøren.
LES OGSÅ: Nå skal det bli tryggere å sykle langs ring 2
Ønsker frivillige
Leder i Pastor Fangens vei 22, Heidi Karsrud Nordal, lover dem som kunne tenke seg å bli sykkelvenner bedre kursing og opplæring i bruk av syklene, enn det bydelsdirektøren rakk. For nå frir bydelen til nabolaget.
– Vi ønsker å appelere til folk med litt ekstra fritid, som kan ha lyst til å sykle på dagtid, om ettermiddagen eller i helgene. Vi ønsker å rekruttere frivillige til å bli med og bidra, slik at de evigunge kommer seg ut på tur, sier Nordal.
Bydel Sagene har allerede et tilsvarende sykkeltilbud til bydelens eldre, og har tilknyttet seg flere frivillige. Noen av disse skal også bistå i Nordre Aker, i tillegg til ungdom gjennom Generasjonsmøtet M, Nydalen vgs. og Rønningen folkehgskole.
Evigunge på hjul
"Evigunge på hjul" kaller bydelen nysatsingen. Selv om sykkelturene først og fremst er ment for hygge, og det å komme seg ut, er det også nok en ny og fleksibel måte å reise på.
Nylig ble pilotprosjektet Ruter Aldersvennlig transport lansert i Nordre Aker. Men nye, rosa minibusser kan eldre over 67 år bli hentet på døra og kjørt dit de ønsker. Prisen er kun en vanlig Ruter-billett.
Men hva synes de evigunge passasjerene om den første sykkelturen?
– Veldig koselig, og det var behagelig. Jeg trodde kanskje det kom til å føles trangt å være to på sykkelen, men neida, sier Kari Storsveen.
Venninnene haster videre inn i Pastor Fangens vei 22, til møte i litteraturgruppa. Det skjer nemlig mye i Seniorhuset på Tåsen.
– Ja, vi må jo henge på det vi kan. Man holder seg yngre litt lenger på den måten, smiler Storsveen, og takker bydelsdirektøren for turen.
Meld deg på nyhetsbrev!
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!