Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Fant bosetting under Berg gård

Marie Ødegaard ved steinrøysa som ved første øyekast så ut som en gravhaug. Det viste seg å være feil.

Det er funnet spor etter hus og ild-steder i grunnen under Berg gård. Tidligere utbygging kan ha ødelagt gravhauger, mener arkeolog.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

BERG GÅRD: Den siste måneden har arkeolog Marie Ødegaard jobbet seg gjennom flere meter med jordlag rundt hovedbygget på Berg gård (der helsestasjonene lå tidligere).

Tidligere er det funnet fire gravhauger og en gravrøys i Bergskogen, like ved gården, og funn har også blitt gjort på eiendommer i nærheten og på Ullevål. Det var derfor ikke overraskende at undersøkelsene på gårdsområdet ga resultater.

Fant 'gamle' Berg gård?

Ødegaard og kollega Morten Kirkeby har funnet to kokegroper på vestsiden av bygget. Gropene, bygget opp med steiner rundt, og mørk masse i midten med rester etter kull, vitner om at dette har vært ildsteder der mennesker en gang i tiden har tilberedt mat.

- Kokegroper ble brukt fra steinalderen og helt frem til middelalderen. Jeg vil anta disse er fra jern- eller middelalderen, sier Ødegaard, som har tatt prøver av funnene som skal analyseres slik at mer nøyaktig alder kan fastslås.

- I tillegg har vi funnet to stolpehull. Dette er steinanretninger som man satte bærestokker oppå. En byggeteknikk som man sluttet å bruke i eldre jernalder. I vikingtiden ble det mer vanlig å lafte husene, så funnet er nok eldre enn vikingtiden, forklarer Ødegaard. Hun mener det vitner om at det har stått minst ett hus på området.

- Kanskje har en "gammel Berg gård" ligget her i tidligere tider, undrer hun.

Nok en gravhaug?

På nedsiden av hovedbygget fant arkeologene en bred steinrøys som de først trodde var nok en gravhaug.

- Men det viste seg å ikke stemme. Det er en anretning av stein som ikke er naturlig, og det er ikke godt å si hva det kan ha vært, sier Ødegaard.

På oversiden av hovedbygget har det vist seg at grunnen er ødelagt av tidligere byggearbeider og kabelgraving. Før var det ikke vanlig å foreta arkeologiske undersøkelser før man oppførte nye bygg. Ødegaard ser derfor ikke bort fra at gjenstander av interesse, eller til og med en gravhaug, kan ha blitt ødelagt da disse byggene ble oppført.

Utgravingen er bestilt av Byantikvaren som en del av prosjekteringen av en planlagt ny barnehage på Berg gård. Funnene vil bli registrert i Riksantikvarens Askeladden-database.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...