Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Får en halv million kroner til mer trening

Trimmen på Ullevål Hageby seniorsenter blir tilgjengelig for flere, nå som senteret har fått 21.000 kroner til å hente flere eldre hjemme, og til senteret på Damplass. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Seniorsentrene i Nordre Aker fikk denne uken 85.000 kroner som skal brukes til å få flere eldre i aktivitet. Totalt 500.000 trimkroner tilfaller 13 eldresentre i Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2015 kl 13:26

ULLEVÅL HAGEBY: I Ullevål Hageby seniorsenter gjør de som Petter Northug, og staker seg frem med tydelige armbevegelser, og bøy i knærne.

I dag skjer treningen inne, men kanskje blir noen av disse damene å se i det splitter nye skianlegget som åpner i Linderudkollen til vinteren?

Aldri for sent å begynne og trene

Det er fysioterapeuten Anne Kjerstina Tyldum som leder treningsøkten. Bydelens fysioterapeutgruppe har liknende kurs hver uke på alle seniorsentrene i Nordre Aker.

– Dette er viktige øvelser for å trene styrke og balanse. Det er aldri for sent å begynne og trene. Det er viktig å være i aktivitet for å vedlikeholde gangfunksjonen og andre viktige funksjoner i hverdagen, forklarer Tyldum.

Karin Torsveen fra Tåsen har deltatt i treningen i et par sesonger, og er hjertens enig med fysioterapeuten.

– Det viktigste er å trene balansen. Når man blir eldre blir man fort litt sjanglete, i alle fall opplever jeg det, sier Torsveen.

Eldrebyråd Aud Kvalbein, fysioterapeut Anne Kjerstina Tyldum og trimmer Karin Torsveen på Ullevål Hageby seniorsenter. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

85.000 kroner til Nordre Aker

Derfor var det en gledelig overraskelse at trimgruppen ble avbrutt midt i økten onsdag formiddag. Inn kom eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) og leder i Oslo Frp, Camilla Wilhelmsen, med en gavesjekk på 85.000 kroner.

Mens Ullevål Hageby seniorsenter får 21.000 kroner, får Kuben 62+ på Kjelsås 31.000, Tåsen seniorsenter 30.000 og Marka mobile eldresenter 3000 kroner i aktivitetsmidler.

– Trening er sosialt og moro, og det er sunt både for kroppen og toppen, sier eldrebyråden.

Har delt ut 3 millioner til eldretrim

Eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF, foran t.h.) sammen med Camilla Wilhelmsen (Frp, foran i midten), daglig leder i Ullevål Hageby seniorsenter Lillian Lunden (foran t.v.) sammen med damene som deltok på eldretrimmen onsdag denne uken. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Totalt 500.000 kroner er i denne omgang fordelt på i alt 13 seniorsentre i åtte bydeler. Sentrene hadde totalt søkt om 900.000 kroner.

– 13 seniorsentre får i denne sisterunden tilskudd fra 3000 kroner opp til 90.000. Alle søkere har som sist fått midler, og både tidligere søkere og nye er på listen, opplyser Kvalbein.

De 500.000 kronene som nå er fordelt utgjør en restpott på opprinnelig 3 millioner i budsjettet for 2015 som er øremerket treningstilbud for eldre. 2,5 millioner kroner ble gitt til 16 seniorsentre i juli. Midlene ble lagt inn etter forlik med Fremskrittspartiet om revidert budsjett 2014, og er siden videreført av byrådet.

Pengene skal gå til treningstilbud inne eller utendørs. De kan også brukes til innkjøp av treningsutstyr, fysioterapeut og instruktør til gruppetrenings-aktiviteter.

– I tillegg kan det være til transport av deltakere mellom hjemmet og seniorsenteret der treningen skal foregå, sier Kvalbein.

Camilla Wilhelmsen og Aud Kvalbein fikk bli med på trim i Ullevål Hageby. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ: Nordre Aker skal sette standarden for fremtidens eldreomsorg i Oslo

Skal hente flere på Ullevål

I Ullevål Hageby seniorsenter er det nettopp transport pengene skal brukes til.

– Slik kan de som ikke kommer seg hit på egenhånd bli hentet gratis, sier Lillian Lunden, daglig leder på seniorsenteret.

– En del synes det er dyrt å betale for å komme seg hit. Vi har en henteordning i dag, men da må brukerne betale en avgift, tilsvarende TT-takst. Andre har brukt opp TT-reisene sine når vinteren kommer, og de virkelig trenger dem. Nå kan vi hente flere til treningen, kostnadsfritt, legger Lunden til.

Eldrekamerater: Byrådet, ved Aud Kvalbein (KrF), fikk eldretrimpengene på plass etter forlik med Camilla Wilhelmsen og Frp. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det synes jeg er et veldig bra tiltak, sier eldrebyråd Kvalbein om hvordan midlene skal brukes på Ullevål.

– Her har de jo instruktøren på plass, så da kan de med henteordningen nå ut til flere, sier Camilla Wilhelmsen.

LES OGSÅ: Dagfinn (84) er lunken til kald mat i eldreboligen: – Det er kanskje ikke så viktig med oss gamlinger?

Kvalbein og Wilhemsen som «vaktbikkjer»

Treningsmillionene til eldresentrene er en tilskuddsordning som ble etablert i fjor. Og Kvalbein og Wilhelmsen tror den er kommet for å bli. Det sittende byrådet har lagt inn pengene i sitt forslag til 2016-budsjett. Men før det blir vedtatt får byen et nytt byråd.

– Vi håper det nye byrådet ser verdien av dette. Vi skal følge med og si klart fra dersom de kutter i dette tilskuddet, lover Wilhelmsen og Kvalbein.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...