Nordre Aker Budstikke

Får kulturstøtte – og Byantikvaren sier nei til fasadeendringer

Geir Knudsen og Cilje Rolfsjord fra Foreningen Colletts kulturhus i Åpen halvtime i BU 7. februar. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydelsutvalget er enige med foreningen Colletts kulturhus om at kinobygget i trikkesløyfa fortsatt må benyttes til kulturformål. Byantikvaren fraråder både fasadeendringer, og å gjøre endringer i kinosalen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.02.2019 kl 17:51

ULLEVÅL: Det stormer på John Colletts plass, etter at det ble kjent at de nye eierne, Vestgrensa Eiendom AS, har søkt om bruksendring for å gjøre om bygget i Vestgrensa 2, inkludert den gamle kinosalen, til 32 studentboliger.

Lage "ny" etasje

Det er blant annet tenkt å dele kinosalen i to etasjer, slik at det kan bli 16 leiligheter i hver etasje. På fasaden ønskes det å etablere nye dører ut mot den eksistrende balkongen i andre etasje, samt sette inn vinduer i tredje etasje, i samme størrelse som de øvrige vinduene i denne etasjer (her er det i dag mindre blindvinduer).

I første etasje skal det fortsatt være utadrettet virksomhet, med butikk og servering, som henvender seg mot John Colletts plass – plassen skal oppgraderes med torg- og møteplassmidler fra Oslo kommune. Tiltakshaver ønsker å tilbakeføre butikkfasadene til et mer opprinnelig uttrykk, blant annet med tredører.

Nordre Aker Budstikke omtalte mulighetsstudien første gang i desember i fjor.

Illustrasjon av kinobygget. Legg merke til at det er søkt om å åpne med vinduer i leilighetene ut mot balkongen i andre etasje. Foto: Skapa AS/Vestgrensa Eiendom

John Colletts plass

«Tiltakshaver ønsker å kunne forbinde John Colletts plass og Vestgrensa 2 på en bedre måte enn eksisterende situasjon. Tiltaket gjelder bruksendring av andre og tredje etasje fra forsamlingslokale til studentleiligheter og tilbakeføring av eksisterende ornamenter og detaljer for å komplementere plassen med et bygg som inneholder variert bruk, med flere mennesker og med en flott fasade ut mot plassen,» skriver Vestgrensa Eiendom i sin redegjørelse til Plan- og bygningsetaten.

Det er søkt om å åpne opp med dører og vinduer ut mot balkongen i andre etasje. Foto: Skapa AS/Vestgrensa Eiendom

«I den opprinnelige kinosalen er original stukkatur fortsatt intakt. Ved å avdekke og bevare originale tak-, vegg- og gulvflater i leilighetene, vil dette bidra til å fortelle bygningens historie. Videre vil flere av studentleilighetene ha direkte adkomst til eksisterende balkong. Dette gjøres med å etablere nye dører og vinduer i fasaden som vil stå i stil med byggets karakter,» skriver de videre.

Det ønskes også å etablere flere nye vinder på byggets bakside.

Byantikvaren

Vestgrensa 2 er oppført på gul liste, som er en oversikt over registrerte, verneverdige kulturminner og kulturmiljøer i Oslo. Bygg som er oppført på gul liste er bygninger og miljøer som ønskes bevart.

Tiltakshaver hadde derfor en bafaring i bygget sammen med byantikvar Janne Wilberg i november 2018, og ønsket Byantikvarens innspill til planene.

Byantikvarens vurdering kom først 15. februar, og her skriver Byantikvaren at «Ullevål kino er et godt eksempel på en nyklassisistisk kino- og forretningsgård og er viktig for opplevelsen av byrommet ved John Colletts plass.»

John Colletts plass. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Videre konkluderer antikvaren slik:

«Bygningen har kulturhistorisk og geografisk tilhørighet til Ullevål hageby, som er tilkjent nasjonal kulturminneverdi i Kommuneplan 2015. Etter Byantikvarens vurdering bør en eventuell oppgradering av Ullevål kino ha som formål å styrke kino- og forretningsbyggets særpreg og dens kulturhistoriske funksjon som felleskapsbygning.

Faksimile fra Hagebybladets omtale av det den gang planlagte kinobygget i 1925.

Bruksendring av 2. og 3. etasje til ensidige studenthybler forutsetter vesentlige bygningsmessige endringer, med et stort antall nye vindus- og døråpninger som tilsammen vil gjøre bygningen mindre lesbar som tidligere kinoteater og som vil vesentlig svekke både bygningens arkitektoniske verdi og bygningens kulturhistoriske verdi som fellesskapsbygning.

Byantikvaren fraråder derfor sterkt de foreslåtte fasadeendringene i andre og tredje etasje. Byantikvaren er positiv til at forretningsfasadene i bygningens førsteetasje tilbakeføres, og har ingen merknader til de foreslåtte, mindre fasadeendringene i denne etasjen.» Hele uttalelsen kan leses her.


Kinosalen på Ullevål, fotografert i 1965. (Bildet er gjengitt med Creative Commons-lisens). Foto: LEIF ØRNELUND/OSLO MUSEUM

Bydelsutvalget

7. februar, før Byantikvarens uttalelse forelå, hadde bydelsutvalget (BU) i Nordre Aker forslaget i Vestgrens 2 til uttalelse. Saken kom opp etter at Foreningen Colletts kulturhus holdt møte med tittelen «Nei til boliger og ja til kultur i den gamle kinosalen», uken før, der flere BU-politikere deltok.

Her presenterte foreningen sine krav og oppfordringer i tre punkter:

  • Vi avviser planene om å bygge hybler i Kinobygget på Colletts plass, både av vernehensyn og av hensyn til nabolagets og bydelens behov for en møteplass og samlingssted for kulturelle aktiviteter
  • Vi oppfordrer til utvidet samarbeid mellom de nye eierne og Nordre Aker bydel om den videre utvikling av John Colletts plass og byggene rundt plassen. Blindern vel, Ullevål Hageby vel og Akersborg vel må inviteres inn i dette samarbeidet
  • Vi oppfordrer Nordre Aker Bydel til å ta initiativ til en ny mulighetsstudie for kulturaktiviteter i Kinobygget med sikte på stabil og bærekraftig drift med åpning for profesjonelle aktører

I forkant av BU-møte skrev nestleder Ingeborg Briseid Kraft (V) innlegget «Ingen studenter har råd til å bo i en leilighet midt på John Colletts plass» i Nordre Aker Budstikke.

I BU var det bred enighet om viktigheten av å beholde et fellesskapshus på Ullevål, og en omforent vedtakstekst, etter forslag fra Arbeiderpartiet, ble vedtatt. Den lyder:

«Vestgrensa 2 har lenge fungert som et lokalt forsamlingshus med ulike aktiviteter i et område som i dag har få, felles, større møteplasser. Bydelsutvalget ber PBE legge stor vekt på lokalmiljøets ønsker og behov for forsamlingslokale til kulturaktiviteter, og ber derfor tiltakshaver og PBE se på alternativ bruk av bygget som også gir rom for kulturaktiviteter for nærmiljøet.

Bydelsutvalget imøteser byantikvarens uttalelse. Bydelsutvalget ber om at byggets historiske funksjoner ivaretas i størst mulig grad.»

Ullevål kino på John Colletts plass, fotografert en gang mellom 1930 og 1940. Trikken er på vei rundt trikkesløyfa. Foto: KARL HARSTAD/OSLO MUSEUM

Colletts kulturhus

Støtten i BU-vedtaket er Foreningen Collets kulturhus fornøyd med.

– Vi i Colletts kulturhus er veldig glad for dette enstemmige vedtaket i bydelsutvalget og står på videre, sier leder Geir Knudsen til Nordre Aker Budstikke.

Sammen med styremedlem Cilje Rolfsjord, møtte han opp i Åpen halvtime i bydelsutvalget 7. februar.

De presenterte foreningens tre punkter, og uttrykte skuffelse over de nye eierne, som først ble oppfattet som interesserte i å lytte til og samarbeide med lokalbefolkningen. Etter at planene om boliger ble kjent gjennom media, ble det oppstandelse i nabolaget, fortalte de. De fortalte samtidig at representanter for eierne i en sms til foreningen har gitt uttrykk for at de ikke har fått signaler om at bydelen eller kommunen ønsker å leie alle arealene i byggets andre og tredje etasje.

Styreleder i Colletts kulturhus, Geir Knudsen, møtte opp i BU 7. februar sammen med Cilje Rolfsjord. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

I en innsigelse til Plan- og bygningsetaten datert 15. februar hevder Foreningen Colletts kulturhus at det i søknaden om bruksendring fra tiltakshaver ikke er godtgjort at det faktisk dreier seg om studentleiligheter. De etterlyser annerkjennelse av de senere årenes kulturaktiviteter, og de mener at informasjonen til nabolaget om at det ble planlagt boliger, har vært mangelfull. Heller ikke verneinteressene er godt nok diskutert i forslaget, mener de. Foreningen ber om at det utarbeides et alternativ til leilighetsplanene.

Knudsen og Colletts kulturhus ønsker ingen skyttergravskrig, men håper tilbakemeldingene vil skape dialog for en utvikling av bygget som kommer lokalmiljøet til gode.

– Vi håper på samarbeid mellom eiere, bydel og nabolagsrepresentanter om å utarbeide en ny mulighetsstudie for kulturaktiviteter i bygget, dette som videreføring av den studien som ble utarbeidet i 2015. Og vi håper Oslo kommune kan komme inn med økonomisk støtte til utvikling og drift av et Colletts kulturhus der både lokalene på Abelloftet og Kinosalen kan tas i bruk, sier han.

Det har ikke lyktes Nordre Aker Budstikke å komme i kontakt med eierne, Vestgrensa Eiendom AS, for en kommentar.

Etter det Nordre Aker Budstikke erfarer har Venstres bystyregruppe sendt et skriftlig spørsmål til byutviklingsbyråden der de spør om det foreslåtte tiltaket med boliger vil kunne gjennomføres som byggesak eller om det krever omregulering.

Kinobygget i Vestgrensa 2, på John Colletts plass. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...