Nordre Aker Budstikke

Får skog-kjeft, men mener dette er nødvendig

Området er svært populært blant turgåere. Foto: Alexander Synstad

– Brukere av området rundt Grinda og Langmyr er fortsatt kritiske til Oslo kommunes arbeid. Skogforvalter Eivind Birkeland i Bymiljøetaten mener jobben som gjøres er helt forsvarlig.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.04.2016 kl 16:10

GRINDA: – Hvorfor velger Oslo kommune å rasere de aller mest brukte innfartsstier og randsonder av Nordmarka rundt Grinda og Langmyr når de skal tynne skogen? Dette er de mest brukte skogsopplevelsessteder for bydelens barn og turgåere, skrev Geir Erik Berge fra Nordberg i en kommentar om området i fjor høst.

Han var meget kritisk til det han mente var en rasering av et unikt tur -og friluftsområde.

Bruker av turområdet, Anne Kari Rom mener området nærmest blir ødelagt av arbeidet som utføres i skogen.

– Nå er nærområdet helt utilgjengelig som følge av hogst og store skogsmaskiner. Jeg har vært i kontakt med dem og de skal " vurdere". Det lyder ikke lovende selv om det ikke var blankt avslag, skriver hun i brev til Nordre Aker Budstikke.

Etter at snøen forsvant ble det igjen tydelig at det har foregått arbeid i Grinda-området. Foto: Alexander Synstad


LES KOMMENTAREN FRA I HØST: «Er man redd for at barna skal bli glad i skog og tro at park er bedre?»

Trær i alle aldre og størrelser

Skogforvalter Eivind Birkeland mener arbeidet som gjøres må sees i et lengre perspektiv. Han peker at ett av målene er at det skal opprettes et såkalt kontinuerlig skogbilde. Det betyr at det skal være trær i alle aldre og i alle størrelser. Han tror de aller fleste som ferdes i område skjønner hva som må til.

– I hogsten har vi tatt ut en del trær både for å gi rom til de trærne som står igjen og slik at nye trær kan spire og vokse. Dette mer åpne skogbildet får vi mange positive tilbakemeldinger fra publikum på og opplever at de aller fleste ser forbi at det umiddelbart etter hogsten ligger grener og topper igjen i skogen som kan oppleves som skjemmende, sier Birkeland.

Det som blir liggende igjen i skogen skal brukes i produksjon av biobrensel.

– Grener og topper kan tas ut av skogen og flises til biobrensel, det har vi gjort i dette tilfellet i arealet nærmest Grindasletta. Her er alt av grener og topper kjørt bort til Brekke og lagt i en stor haug. Der skal det ligge til tørk over sommeren før det blir fliset opp og benyttet som bioenergi, sier Birkeland.


Arbeidet i skogen har ført til slike spor fra anleggsmaskiner. Folk klaget over dette i fjor høst. Dette bildet ble tatt mandag denne uken. Foto: Alexander Synstad

Spor-skader

Birkeland mener det er gjort mye for unngå sporskader i terrenget. Likevel innrømmer han at det har skjedds.

– I skogen utenfor Grindasletta er grener og topper lagt foran maskinene og kjørt oppå for i størst mulig grad å unngå skjemmende sporskader i terrenget. Ved Grindasletta ble det allikevel sporskade etter maskinene på en kortere strekning, og disse sporene har vi nå slettet ut med gravemaskin.

– Vi fjerner veldig sjelden grener etter at de er benyttet som underlag for maskinene, både fordi det da øker sannsynligheten for sporskader i forbindelse med arbeidet og fordi grenene har vært i kontakt med jord og vi får da ikke fliset det til brensel,sier Birkeland.

Han peker på alt alternativet er ingen hogst eller skjøtsel av skogen. Og det går helt fint.


– Det går bra helt til trærne begynner å falle ned. Eller «vanlig skogbruk» hvor alle trærne hogges ned. Da blir det mengder med kvist og tilnærmet uframkommelig.

Han mener denne modellen for skogsdrift er at det «alltid» skal være skog, som det tas ut en del trær i med jevne mellomrom. Da skalden blir rik på arter og opplevelse det meste av tiden, i stedet for noen få år i slutten av et omløp på 70-100 år.

LES OGSÅ: Plutselig dukket det opp synkehull i den helt nye kunstgressbanen på Korsvoll

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...